Jak najmniejsze z automatem.

07 Cze 2015, 17:31

Witam

Próbowałem nieco poszperać ale pod hasłami "małe z automatem" itp przeważnie były auta klasy B lub C jak Fiesta czy Golf a tutaj chodzi o jak najmniejsze auto (no może poza Smartem ForTwo). Generalnie wystarczyłaby mi porada jakiego modelu szukać i ewentualnie na co zwrócić uwagę podczas oględzin.
Interesuję się motoryzacją, ale kompletnie nie znam rynku najmniejszych auta zwłaszcza z automatem.

Budżet jest do 10tyś zł z uwzględnieniem niezbędnych napraw czy serwisu. Najlepiej gdyby auto kosztowało mniej ale jak będzie coś naprawdę wartego zainteresowania za 11~12tyś to oczywiście to rozważymy.

W zaleceniach proszą o podanie rejonu w jakim mieszkam. Jest to Warszawa, ale przy samochodzie jaki mam myślę, że nie byłoby problemu aby gdzieś dalej pojechać (15zł/100km). Mogę też poprosić o sprawdzenie konkretnych aut w okolicach Częstochowy i Gliwic.

Auto będzie użytkowane w mieście (Warszawa) na odcinku praca-dom około 20km w jedną stronę. Pół na pół jeśli chodzi o korki i jazdę. Czasami krótsza trasa do sklepu.

Jeśli chodzi o własne potrzeby to auto MUSI być z automatem i MUSI być jak najmniejsze (auta klasy A). Autem będzie jeździć kobieta która nie czuje się asem ulic i chce móc się skupić na jeździe, nie mieć problemów z parkowaniem czy mieć pewność, że auto nie zgaśnie bo dała za mało gazu etc.
Auta starsze niż 15 lat raczej odpadają, ale nie mówimy nie.
Moc auta jest nieistotna ale dobrze by było aby te 120km/h jechał i w miarę sprawnie przyspieszał do 80km/h (głównie chodzi o bezpieczeństwo). Jeśli chodzi o wyposażenie auta to im mniej będzie udziwnień tym lepiej. Najbardziej pożądaną rzeczą jest wspomaganie kierownicy i ewentualnie czujniki parkowania. Klimatyzacja jak będzie to ok, ale jej braku nie będziemy przeżywać.
Spalanie takich aut chyba nie jest jakieś kosmiczne ale wiadomo - im mniej tym lepiej.
Reszta myślę, że jest mało istotna zwłaszcza, że przy tych pieniądzach jakie mamy do wydania i tak będzie ciężko cokolwiek znaleźć.

Wstępnie moją uwagę przykuł VW Lupo 3L z 1.2TDI ale przeczytałem o nim skrajne opinie. Jedni mówią, że jest tanie w naprawach i mało pali a inni klną się na wszystko, że to studnia bez dna którą mało kto potrafi naprawić.

Z góry dziękuję każdemu kto to przeczytał i chociaż spróbował pomóc.
Kevio
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 02 2010
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Skoda Fabia I
Silnik: 1.2 12V 64KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

07 Cze 2015, 17:59

Z Lupo daj sobie spokój. W ogóle kupno automatu w małym aucie jest bezsensowne. Dlaczego? Podwyższa spalanie małego silnika, który jedzie jeszcze gorzej. Czyli nie jedzie i pali dużo. W dodatku często występuje pół-automat...
Nie wiem jak to pogodzić ale najlepiej przerzucić się na manual o ile się da.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Cze 2015, 18:06

To będzie ciężka sprawa w tym budżecie. Ja także radzę lupo odpuścić. Takie coś wydaję mi się dobrą opcją: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

07 Cze 2015, 18:20

Właśnie automat w aucie klasy A jest głównym kryterium.

A co z Lupo jest nie tak, że w ogóle mam je odpuścić? Pomijam fakt komfortu czy wyglądu.

Ten 1007 to wcale nie taka głupia opcja. Szkoda tylko, że przekracza 10tyś. Słyszałem też, że przez elektryczne drzwi (które sprawiają problemy ponoć) jest to auto bardzo ciężkie, a przez to dużo pali i jest mułowate w stosunku do mocy i pojemności.
Kevio
Nowicjusz

07 Cze 2015, 18:25

Może Citroën C2? Tylko tam będzie raczej skrzynka zautomatyzowwna
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

07 Cze 2015, 18:28

W Lupo paliwożerne silniki, które nie jadą już bez automatu. Tandeta, wysoka awaryjność małych diesli oraz silnika 1.0 w Pb.
Może Panda?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 2.5 Hybrid 2WD - test spalania
    Jak wykazał test, napęd przenoszony wyłącznie na jedną oś jest gwarancją niższego spalania. RAV4 w tej wersji sprawdzi się jako samochód firmowy gwarantujący wysoką wartość rezydualną. Za dobre osiągi odpowiada hybrydowy ...

07 Cze 2015, 18:30

Kevio napisał(a):Moc auta jest nieistotna ale dobrze by było aby te 120km/h jechał i w miarę sprawnie przyspieszał do 80km/h (głównie chodzi o bezpieczeństwo).

To odpuściłbym segment A i zaproponował normalny kompakt z automatem np. Audi A3, Golf IV. Nie są to ogromne auta, dodatkowo będą lepiej trzymać się drogi niż jakiś mikrus z segmentu A, którym będą rzucać podmuchy wiatru. Większość automatów w autach miejskich to niestety kiepskie rozwiązania.

Przypomniała mi się jeszcze Toyota Yaris, kolega jeździł taką z automatem:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

07 Cze 2015, 18:45

Diesel do miasta to kiepskie połączenie.. już lepiej kupić coś z lpg. Automat tak samo,w trase jest jak znalazł.

zobacz na te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - do miasta jak znalazł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

07 Cze 2015, 19:15

Proszę, czytajcie ze zrozumieniem. W pierwszym zdaniu pisałem, że odpadają auta typu Golf, tymczasem proponuje mi się... Golfa. Szkoda waszego czasu.
Głównym kryterium jest automat w aucie klasy A lub małym z B.

mike1735 te zautomatyzowane to chodzi o to, że samemu trzeba pchnąć dźwignię do przodu/tyłu aby skrzynia sama zmieniła bieg?

Koniu, mam auto jak w sygnaturze i jeśli chodzi o dynamikę jazdy po mieście to jest ok i pali 8L gazu. Nie chce mi się wierzyć, że takie Lupo 3L będzie gorsze pod tym względem (teoretycznie ma 14s zamiast 16s do setki i pali około 4L ropy). Rozmawiałem też z osoba jeżdżącą Lupo z 1.7 SDI i miało mu po mieście palić 5L a narzekał głównie na twarde zawieszenie.
Mówisz o tandecie - wnętrze Lupo jest gorsze od Fabii I? Jeśli nie, to nie jest to problem.

Co do paliwa to jeżdżąc autem na gaz po mieście mam wrażenie, że np. zimą więcej się jeździ na benzynie niż na gazie. Pół biedy jakby była już zamontowana, ale jak jej nie będzie to taka sensowna instalacja to z 3tyś.

Z waszych propozycji widzę Pandę i Yarisa. Te auta pominąłem a są niewiele większe od Lupo.
Francuskie auta odpadają. Mamy Xsarę i jest to porażka niemal pod każdym względem.
Panda może nie jest wzorem jakości i niezawodności ale ponoć ma tanie części i dużo da się samemu naprawić, więc jest brane pod uwagę.
Co do ForTwo to niestety odpada. Ma tylko 2 miejsca i ponoć silniki wytrzymują góra 100tyś km. a potem trzeba je remontować w dodatku serwis jest kosmicznie drogi i ciężko znaleźć specjalistę.
Kevio
Nowicjusz

07 Cze 2015, 19:18

Tylko że diesel wcale nie będzie taki ekonomiczny po mieście a do tego dolicz częstsze regenerowanie turbiny bo długo też nie pociągnie.
Francuzów na podstawie jednego wadliwego egzemplarza też nie odrzucaj.. są egzemplarze które jeżdzą i jeżdzą.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

07 Cze 2015, 19:22

Kevio napisał(a):Francuskie auta odpadają. Mamy Xsarę i jest to porażka niemal pod każdym względem

Ehhhh, a co ma xsara do np tego peugeota?
Barol napisał(a): Automat tak samo

Czemu automat to zły pomysł do miasta? :shock: Przecież o to chodzi w jego wygodzie że nie trzeba ciągle machać skrzynią, a w mieście co chwile stajesz, ruszasz, przyspieszasz i znów stajesz
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Cze 2015, 19:26

Mi osobiście by brakowało tego machania lewarkiem :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

07 Cze 2015, 19:38

Wiadomo :D Ale z wiekiem człowiek się rozleniwia :lol: To sprawdza się w typowych dupowozach jak moje mondeo. Nie wyobrażam sobie kupić np jakiegoś mocnego tylnonapędowca w automacie :) Ale wygoda w mieście jest
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Cze 2015, 19:48

Co ma wspólnego Citroen z Peugeotem? Serio? Przecież to jeden koncern PSA.
Mamy w rodzinie też Clio II 1.9D i wszystko się sypie. C2 i 1007 ma akurat ten sam silnik benzynowy (łączony m.in. z automatami) 1.4 który jest w naszej Xsarze, która w mieście jeżdżąc samemu poniżej 10L gazu nie schodzi a najczęściej jest to 11~13L (benzyny brał średnio 9~10L).
Kevio
Nowicjusz

07 Cze 2015, 20:16

Kolega ma Xsare 1.4 i jakoś nie narzeka a jeżdzi nią już z 2 albo 3 lata.
To coś z nią jest nie tak skoro 1.6 pali po mieście około 10l pb.
Barol
Awatar użytkownika