Jak odzyskać dowód rejestracyjny?

13 Gru 2013, 17:57

Mam taki problem iż uległem wypadkowi i zabrano mi dowód rejestracyjny przez policję . Teraz dowód jest w wydziale komunikacji lecz nie mogę go odebrać bo najpierw muszę mieć zrobione badania techniczne auta na przeglądzie ... w innym przypadku nie otrzymam dowodu rejestracyjnego . Auta już nie ma sensu naprawiać ,więc chciałem go sprzedać w całości . Mogę to zrobić bez dowodu rejestracyjnego auta ? proszę o pomoc bo kiepsko się orientuje w tych sprawach
hardtrec
Początkujący

Prawo jazdy: 02 01 1988
Auto: Peugeot 307

13 Gru 2013, 21:57

hardtrec napisał(a): Auta już nie ma sensu naprawiać ,więc chciałem go sprzedać w całości . Mogę to zrobić bez dowodu rejestracyjnego auta ?

Nie ma najmniejszego problemu zeby go sprzedac w takim stanie tech.w jakim jest obecnie.Jezeli masz kupca to piszesz z nim umowę k/s ,mozesz wpisac ze pojazd jest uszkodzony i dopisac co mu jeszcze przekazałes a mianowicie:
1/Pokwitowanie z policji nr.xx z dnia xx xx xxxx Zaznacz tez jaka jednostka policji go wystawiła.
2/Karta pojazdu/jezeli takowa posiadasz/...No i ze szczęścia nie zapomnij o $$$$$$ :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Gru 2013, 23:28

A co z OC ? automatycznie przechodzi na wlasciciela któremu sprzedam? i gdzie moge datki umowy dostac przy sprzedazy auta / ?
hardtrec
Początkujący

Prawo jazdy: 02 01 1988
Auto: Peugeot 307

14 Gru 2013, 04:44

hardtrec napisał(a):i gdzie moge datki umowy dostac przy sprzedazy auta / ?
Jak się domyslam to biega Ci o wzór umowy k/s... :?: :?: Bez problemu znajdziesz na tym forum lub poproś "wujka"google to Ci znajdzie... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

14 Gru 2013, 19:51

OC, dopóki samochód jest zarejestrowany nadal jest aktualne i przechodzi na nowego właściciela. Natomiast ty masz obowiązek zgłosić sprzedaż samochodu w WK i u ubezpieczyciela. Dowodem na to jest oczywiście umowa KS.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Chiny włączają hybrydy do programu elektromobilności
    Chiński rząd ogłosił, że uwzględni samochody hybrydowe w programie wspierania elektromobilności jako kolejną kategorię niskoemisyjnych aut. Nowe przepisy, które wejdą w życie w styczniu 2021 roku, mają na celu zwiększenie ...