Jak sprzedać auto którego jeszcze nie przerejestrowałem?

15 Lip 2012, 09:59

Kupiłem Samochód Opel Astra od gościa który bardzo potrzebował kasy ..
kupiłem auto za 700 zł,zakupiłem je 3 dni temu , nie przerejestrowałem go jeszcze gdyż nie mam czasu a juz mam kupca na nie za 1600 wiec nie ma sie nad czym zastanawiać :) pytanie moje jest następujące czy mogę sprzedać to auto skoro jeszcze nie jest zarejestrowane na mnie ???? czy poprzedni właściciel ma obowiązek wyrejestrowania auta ??? co mam wgl w tej sytuacji działaś proszę o odpowiedz >?? :)

pozdrawiam
snuffy2243
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 12 1993

18 Lip 2012, 21:45

obowiazek wyrejestrowania ma owszem ale malo kto to stosuje bo za to nie groza zadne sankcje poki co;) najprosciej dla ciebie napisac nowa umowe z danymi kupujacego (tego za 1700zl) zamiast twoich a sprzedający niech pozostanie ten sam .... wazne zeby bylo dwa druki i jeden miał sprzedajacy .... poprostu skontaktowac sie znim jak nie minelo dlugo czasu i dac skorygowana umowe ... on i tak musi ją okazać do ubezpieczyciela ze sprzedał auto ... wczesniej czy pozniej bedzie musial to zrobic ...

pozdrawiam
geroute
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 08 2006
Auto: saab 9-5

06 Lis 2012, 18:28

Witam Ja ma podobny problem lecz toszke inaczej. A mianowicie kupilem poloneza od pewnego dziadka, mowil ze wszystko ok ale nie mogl znalesc dokumentow od butli z gazem lecz gaz jest wbity w dowod osobisty. wiec tak kupilem to auto za 500 zl po czasie dostale dokumenty od butli. chciałem je przerejestrowac lecz zwolniono mnie z pracy i nie moglem tego zrobic, jedyną rzeczą jaka zrobilem to wypowiedzialem oc ktorego juz nie ma od kilku dobrych miesiecy, co najlepsze raczej najgorsze ten dziadek zmar :(. a teraz nie stac mnie na przerejestrowanie tego samochodu a przedewszystkim naprawy sprzegla gdzie biegi juz nie wchodzią i wymiany bytli z gazem na nową gdzie juz wyszedl przeglad butli, zrobienia przeglodu i wykupienia oc i zaplacenia pewnie kary jaka juz by bylo naliczona, chce sie tego samochodu pozbyc najlepiej na zlomie lecz nie wiem co mam teraz zrobic nie wiem czy wchodzi w rachubę sprzedanie tego samochodu. proszę o pomoc.
gitro88
Obserwowany

Auto: polonez

21 Lis 2012, 01:15

możesz:
1. sprzedać samochód przekazując kupującemu Twój oryginał umowy kupna z prośbą, żeby Ci oddał oryginał po zarejestrowaniu (zrób sobie xero w razie czego).

2. oddać auto na złom i wyrejestrować w urzędzie gdzie było zarejestrowane na dziadka.
W tym przypadku trzeba będzie w urzędzie komunikacji pokazać ważne OC.
OC możesz wybrać pośród 16 firm na poniższej stronie i do tego zapłacić 12 ratach!!
http://www.rejestracjasamochodu.pl/ubezpieczenie-oc/

Kara za brak OC powyżej 30 dni to 3000 zł
Więcej o tym na stronie
http://www.rejestracjasamochodu.pl/3000-zl-za-brak-oc-w-2012-roku/

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

15 Gru 2013, 23:41

A takie Pytanie:
Kupiłem samochód od kolesia z Gdańska samochód, ja mieszkam w Warszawie.
Samochodu na siebie nie przerejestrowałem i mam umowę i jak sprzedam samochód innemu człowiekowi np. z Łodzi to gdzie będe musiał zanieść tą umowe że sprzedałem temu gościowi z Łodzi?
hrostak
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 06 2007
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Ford Kuga
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

16 Gru 2013, 19:56

hrostak napisał(a): ja mieszkam w Warszawie.
hrostak napisał(a):to gdzie będe musiał zanieść tą umowe że sprzedałem temu gościowi z Łodzi?
Nigdzie...Zrób sobie ksero umowy k/s z tym kolesiem z Gdańska/orginał musisz dac temu z Łodzi/i wrzuc głębiej do szuflady.Na wszelki wypadek.. :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014