Jak podjechać pod stromy podjazd?

25 Sty 2021, 18:44

Cześć, mam pytanie jak podjechać pod bardzo stromy podjazd gdy jest na nim dużo śniegu nieodwalonego i lepiącego? Gdy bieg był ubity i był mróz wyjeżdżałem bez kłopotów a dziś nie mogłem , na szczęście akurat jechał traktor i posypywał więc udało się . Chciałem się zapytać co gdy następnym razem będą podobne warunki ? Jak wyjechać? Moim problemem było to że jak zaczynało się najbardziej stromo koła zaczynały mi się ślizgać i nie chciało auto jechać do przodu. Nie dodawałem zbyt dużo gazu , tyle co ostatnio gdy była śnieżna droga . Czy błędem był bieg na którym wyjeżdżałem? Pierwsza próba była na 2 a druga na 1 , czy mogę powinienem na 3 ? Tylko w lecie na 3 u samego szczytu słabo przyspiesza i często trzeba redukować. Czy lepiej jechać już po śladach innych aut czy mogę po świeższym śniegu? Proszę o porady bo nie chce żeby więcej takie coś się powtarzało. Górka jest od połowy dość stroma , ma długość ok 400m , 1/4 biegnie po łuku, ta łagodna . Przy zwykłych warunkach gdy nie ma śniegu można wyjechać na trójce jeśli nie ruszamy od zera.
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

25 Sty 2021, 19:10

Lepiej jest w tym przypadku jechać po śladach innych samochodów ponieważ koła w tym momencie nie muszą ubić śniegu przez który łatwiej stracić przyczepność tym bardziej jak jest on mokry i lepiący.

Powinieneś starać się jechać ze stałą prędkością która pozwala na w miarę sprawne podjeżdżanie. Nie wiem jak stroma jest ta górka z podjazdem ale myślę że jak w lato na 3 biegu wygląda to tak jak opisujesz to w zimie drugi bieg powinien być ok.

Nie wiem jaki masz silnik w swoim samochodzie ale tu ważna rzecz to utrzymanie odpowiedniej mocy silnika i momentu obrotowego. W dieslu już od 2tyś. obrotów będzie w miarę ok ale w benzynie myślę że ze 3tyś. trzeba mieć żeby się zbytnio nie męczył i żeby był zapas mocy. mówię tu o silnikach takich do pojemności 2.0 :)

Czasem w takich warunkach potrafi przeszkadzać kontrola trakcji która nie pozwala na zerwanie przyczepności opon które napędzają nasz samochód ale utrzymując odpowiednią predkość powinieneś sobie poradzić nawet w takich warunkach jak opisałeś.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Sty 2021, 19:20

W aucie mam silnik 1.1. a kontroli trakcji w aucie nawet nie mam.
ineedl
Stały forumowicz

25 Sty 2021, 19:41

Nie da się pisemnie dać porady . Pamiętam jak czterech z kolejki kierowców nie dało rady a piąty pyr.....pyr i wjechał . Skubany miał to coś to co się określa smykałką do jazdy w ekstremalnych warunkach :mrgreen: :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

26 Sty 2021, 09:23

Z rozpędu panie z rozpędu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Sty 2021, 14:20

Z tyłu mam nieco lepsze opony, mają ok 1-1,5 mm więcej bieżnika, może powinienem zamienić i dać tylne do przodu teraz ? Poczułbym znaczącą różnice przy takich podjazdach czy nie ?
ineedl
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Koniec z oszustwami podczas sprzedaży samochodów
    Każdy przed zakupem auta będzie mógł sprawdzić jego historię, m.in. daty rejestracji oraz informację o tym, czy nie jest kradzione - przewiduje projekt noweli Prawa o ruchu drogowym, którym we wtorek ma zająć się rząd. Przyjęty ...

26 Sty 2021, 23:43

nie chodzi tyle o grubość bieżnika co jego agresywny rodzaj. Popatrz które opony mają grubsze rowki w poprzek
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Sty 2021, 10:28

Jak podjazd jest stromy i jest ślisko ( lód, śnieg ) to nie wjedziesz choćbyś miał napęd na 4 koła i najlepsze opony zimowe. Jedynie mogą tu pomóc łańcuchy albo opaski na koła. Chyba, że droga będzie posypana żwirem albo piaskiem, aczkolwiek czasami na stromych podjazdach nawet piasek nie daje rady, bo miesza się ze śniegiem. W górach takie podjazdy są posypywane żwirem albo jest nakaz jazdy na łańcuchach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lip 2021, 15:30

Nie da się podjechać pod stromy podjazd jak jest ślisko.
GEJ OK! Prowadzę najlepszy serwis mercedesa na Białołęce w Warszawie. Zapraszam wszystkich Gejów ale nie tylko.
AutoMero
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Seat Toledo II
Silnik: 1.9 tdi
Typ: Sedan/Limuzyna

11 Sie 2021, 09:06

Kupuję dom i chociaż ogólnie nam się podoba, podjazd jest bardzo stromy, do tego stopnia, że ​​trzeba skręcić szeroko i wyjść pod kątem, żeby nie zarysować chodnika przy wyjeździe. Czy mogę coś z tym zrobić? Zastanawiałem się nad łataniem asfaltu i próbą wygładzenia przejścia na ulicę, ale nie wiem, czy to zadziała, a oznaczałoby to, że wykonuję prace na samej ulicy. Jakieś pomysły?
Hartmann
Obserwowany