Jak podłączyć głośnik tweetera do instalacji audio w samochodzie?

05 Kwi 2021, 12:47

Cześć chce podłączyć głośniki wysokotonowe do fabrycznych które nie są w te wyposażone. Wystarczy że wlutuje się plusem i minusem ze zwrotnicy tweetera bezpośrednio w głośnik drzwiach(czarny biały)?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

paciumek
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

05 Kwi 2021, 13:10

W takim przypadku najprostszym wyjściem będzie połączenie tweterów równolegle do głośników stosując mały kondensator elektrolityczny (jak nie masz zwrotnic w zestawie to pewnie jest taki kondensator bipolarny który nie ma określonej polaryzacji choć nie zawsze).

Ja jednak takie podłączenie zawsze preferuję przez zwrotnicę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Kwi 2021, 13:22

Tak mam zwrotnice w zestawie z tweeterami. Czyli połączenie równoległe będę miał jak po prostu podłącze do czarnego i białego przewodu czarny i czerwony ze zwrotnicy? Przepraszam za takie banały ale wolę się upewnić :D
paciumek
Nowicjusz

05 Kwi 2021, 19:39

Wrzuć może zdjęcia tego zestawu bo jak masz zwrotnice to najczęściej podłącza się je pod oryginalne kable które idą do głośnika (znajdziesz je w tej wiązce widocznej na zdjęciu) i dopiero z niej jeden zestaw kabli idzie dalej do tego głośnika, a drugi do tweetera. Nie masz tam schematu podłączenia?
Rokiko
Forumowicz VIP

06 Kwi 2021, 10:59

W oryginalnym zestawie nie miałem tweeterów więc i przewodów do nich też nie było. Wlutowałem się pod średniotonowe i wszystko gra :yes:
paciumek
Nowicjusz

06 Kwi 2021, 11:01

No i ok :) zaizoluj tylko dobrze te złączenia przewodów.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się odpowiedniego pasa ruchu
    Kierowcy często zapominają o zasadach ruchu drogowego i na drodze dwupasmowej jeżdżą lewym pasem, a na drodze trzypasmowej środkowym i lewym. Tymczasem w Polsce obowiązuje ruch prawostronny, co w praktyce zobowiązuje kierowców ...