Pioneer mvh-29bt - jak zapisać stację radiową?

05 Kwi 2021, 18:24

Witam kupiłem radio pioneer mvh-29bt
Ale nie wiem jak zapisywać stacje radiowe a instrukcja nie jest po polsku jest w stanie mi ktoś opisać jak mam zapisać stacje ????
rekin1988
Nowicjusz

05 Kwi 2021, 18:36

Próbowałeś po wyszukaniu stacji przytrzymać przycisk 1, 2, 3... przez dłuższa chwilę? Najczęściej tak się zapamiętuje znalezioną stację.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Kwi 2021, 18:46

Tak próbowałem 1 fala zaczyna migać ale nie zapisuje gdy wyjdę wraca do początku.pytanie jak przytrzymam guzik 1 i jest tam np RMF maxxx to 1 miga ale potem wraca do początku i nie zapisuję nie wiem po wyszukaniu jak zapisać
rekin1988
Nowicjusz

05 Kwi 2021, 19:15

Możesz użyć funkcji BSM do zaprogramowania automatycznego sześciu najmocniejszych stacji. Wybierasz FM lub FM2 czy inne w zależności od tego gdzie chcesz zaprogramować i dalej przycisk M.C. wybierasz FUNCTION i dalej BSM następnie potwierdzasz i z automatu programuje stacje.

Przy manualnym ustawianiu musisz wybrać SEEK wyszukać stację i podczas odbioru stacji, którą chcesz zapisać, naciśnij i przytrzymaj jeden z przycisków numerycznych (1 do 6) aż przestanie migać. Po tym powinna zostać ona zapisana.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Kwi 2021, 18:27

A wiecie może co jest powodem że ustawie sobie radio według siebie fale basy itp i na zostawię samochód na noc i rano kiedy wsiadam się jakby resetuje że muszę robić wszystko od początku godzinę ustawiać no po prostu wszystko na nowo może źle coś ustawiam albo nie zapisuje mam to radio kilka dni instrukcja nie jest po polsku nie wiem jak zrobić raz a porządnie pomoże ktoś????
rekin1988
Nowicjusz

07 Kwi 2021, 11:52

Prawdopodobnie masz źle podłączone przewody od zasilania. Żółty do przewodu z instalacji od strony auta, na którym jest stałe 12V. A czerwony w zależności od tego czy chcesz, żeby radio się włączało po stacyjce czy cały czas było włączone - albo do tego, co jest 12V po stacyjce, albo do tego co żółty.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sezon na porywiste wiatry
    Od października do marca mamy w Polsce sezon na porywisty wiatr. Zimowe wichury różnią się od tych występujących latem swoją długotrwałością, ponieważ mogą siać zniszczenie nawet ponad dobę. Na co uważać w czasie jazdy ...

07 Kwi 2021, 12:36

Nie bardzo wiem co z tym kablem zrobić nieznam się na tym powiem tak jak samochód jest wyłączony radia też nie włączę muszę przekręcić stacyjkę. W oryginalnym samochód był wyłączony ale radio mogłem puścić bez przekręcania stacyjki no i te nie zapisywanie ustawień co włączę samochód jakby radio się resetuje z tymi kablami też nie wiem np gdzie ten żółty przewód podłączyć jestem łysy z tego.
rekin1988
Nowicjusz

07 Kwi 2021, 15:45

Post wyżej napisałem ci, jak ma być to radio podłączone. Jak się nie znasz, to poproś jakiegoś znajomego, który zna się na elektryce, albo po prostu pojedź do elektryka samochodowego. Ogarnie ci to nawet na miejscu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Kwi 2021, 15:47

Na innym forum przeczytałem że wystarczy w kostce ISO zamienić miejscami przewody żółty i czerwony o to chodzi???
rekin1988
Nowicjusz

08 Kwi 2021, 09:15

Prawdopodobnie tak. Jeżeli teraz masz tak, że możesz radio włączyć bez włączania stacyjki i nie trzyma ci pamięci, to wystarczy te przewody zamienić miejscami. Jeżeli masz tak, że radio możesz włączyć dopiero po włączeniu stacyjki, a nie trzyma ci pamięci, to znaczy, że te przewody musisz rozdzielić, bo są spięte razem.
A żeby to zrobić jak należy, to potrzebny jest ci multimetr. Najpierw szukasz w złączu od strony auta przewodu, na którym jest cały czas napięcie takie jak na akumulatorze. Do tego przewodu podłączasz przewód żółty z radia. Potem szukasz przewodu, na którym pojawia się napięcie po włączeniu stacyjki. I do tego przewodu podłączasz przewód czerwony z radia. I masz tak, że radio włącza się po włączeniu stacyjki i pamięć trzyma. A jak chcesz, żeby radio włączało ci się bez przekręcania stacyjki, to przewody żółty i czerwony z radia musisz wpiąć na przewód, na którym jest napięcie równe napięciu aku niezależnie od położenia stacyjki, czyli jest cały czas.
Oprócz tego zależy jakie masz auto, bo napięcia na złączu instalacji audio od strony samochodu mogą być mylące. Wiele aut ma przewody, na których są różne napięcia, w zależności od podłączonych funkcji radia oryginalnego.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika