Jak poprawić bas w Corolli E11

31 Sie 2009, 16:34

Witam.

Mam Toyote Corolle E11 liftback 2001 r. Mam głośniki 2 z przodu w drzwiach i 2 z tyłu (nie w klapie bagażnika tylko obok seryjnie montowane koło szyby). Dźwięk nie powiem, żeby był zły. Mam radyjko Sony (jakieś stare) ale ma funkcję hyper bass także na 3 poziomie bas jest całkiem niezły. Ale tylko mi się tak wydawało bo jak wpadł typ ode mnie z pracy jakimś golfem to od niego napier... ostro.

I tu moje pytanie. Co zrobić, żeby był lepszy bas? Wsadzić zamiast tylnych seryjnych głośników coś lepszego? Wstawić sub?

Od razu proszę o konkrety (w sensie jak głośniki to czy na starej instalacji, a jeśli sub to co do tego jaki wzmacniacz i jak się ma podłączenie i czy radio to wytrzyma)

Z góry wielkie dzięki za wszelkie sugestie.

Pozdro.
VVTi
Nowicjusz

31 Sie 2009, 19:42

co to za model radia ?? i ile chcesz wydac na sprzet ....
wywal firmowy sprzet na przod wloz odseparowany zestaw np Helix DB 62.1wyglusz drzwi ...... w bagaznik suba i bedzie jak w golfie :)
Części Vectra C atrakcyjne ceny
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kołobrzeg

01 Wrz 2009, 22:01

słuchaj głośniki z przodu graja jak najbardziej OK. ustawiłem na front to bass jak najbardziej ale ustawilem na rear to te z tyłu pierdziały nie grały.

nie wiem co to za głośniki bo jeszcze się tam nie dostałem.

mam radyjko sony xr-1300r i chciałbym wiedzieć jakie głośniki (chodzi mi o moc i te inne pierdoły) mogę podpiąć zamiast tamtych, żeby nie spalić końcówki mocy ani nie upalić głośników. no i jakie głośniki byście polecili? jakieś linki miło widziane ;)

pozdrawiam.
VVTi
Nowicjusz

01 Wrz 2009, 22:59

generalnie to tylnych glosnikow nie powinno byc :) dobry system przod + sub dla podkreslenia basu
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Wrz 2009, 08:06

no tak tak tylko czy nie lepiej włożyć tam do tyłu jeszcze jakieś 2 fajne głośniczki zamiast pakować wielki sub do bagażnika? ;>

chodzi mi tylko jaka moc głośników podejdzie, żeby nie spalić nic.

a co do suba to co byś polecił?
VVTi
Nowicjusz

02 Wrz 2009, 15:35

VVTi napisał(a): jakieś 2 fajne głośniczki zamiast pakować wielki sub do bagażnika? ;>

... a kto ci powiedzial ze masz tam pchac wielkiego suba ...??

VVTi napisał(a):a co do suba to co byś polecił?

np Hertz es 250 ... mozesz go zabudowac w boczku i nawet nie bedzie widac ze masz tam suba ... a efekt o niebo lepszy niz z glosnikow na tyle ktore beda tylko znieksztalacac dzwiek

VVTi napisał(a):chodzi mi tylko jaka moc głośników podejdzie, żeby nie spalić nic
j
raczej nie da sie nic spalic chyba ze zle podlaczysz (zwarcie)
a tak to mozszesz wkladac kazdy dostepny glosnik
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus GX 460 - bezpieczny i bardziej terenowy
    To już koniec plotek. Lexus zaprezentował właśnie odświeżony model GX 460. Zmiany nie są rewolucyjne, ale wyraźnie widoczne - samochód otrzymał nową stylistykę przodu, systemy bezpieczeństwa czynnego Lexus Safety System ...

02 Wrz 2009, 20:20

spoko przekonałem się do sub'a tylko wolałbym coś gotowego... nie mam czasu na zabawę w boba budowniczego i klejenie płyt wiórowych wyściółki, wyciszenia, bo wiem ile to roboty bo robiłem subwoofer do siebie do domu

potrzebuje taki sub (typu walec lub inne, żeby można było tylko podpiąć kabelki i jazda. jestem wygodnicki ;))
poleciłbyś coś konkretnego w tym temacie?
VVTi
Nowicjusz

03 Wrz 2009, 13:31

czegos pokroju tuby to nie polecam ... raz ze nie odda prawdziwego basu a dwa wyglada jak butla z gazem ::) jak nie chcesz sie bawic w robienie to zawsze mozesz kupic gotowa skrzynie jest tego pelno na aukcjach internetowych tylko szukaj pod dany glosnik bo pojemnosc powinna byc liczona pod parametry suba co do gotowcow to niestety nie pomoge bo zawsze robie sam ... jest co prawda jak juz zauwazyles troche zabawy ale za to pozniej satysfakcja :) i robisz taka jaka ci odpowiada
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

04 Wrz 2009, 09:43

A mając do wyboru:

[link do oferty na Allegro wygasł]

to które z tych byście wybrali?
VVTi
Nowicjusz

04 Wrz 2009, 21:17

BLAUPUNKT ogolnie jest salby i nie wart swojej ceny ... kup sama skrzynie i wloz tego suba co ci napisalem
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika