Kontrola map w nawigacjach

29 Sie 2009, 14:41

Słyszał ktoś coś o tym że policja ma kontrolować legalność map w nawigacjach?? W jaki sposób mogą to skontrolować?? Co mi mogą zrobić jak mam nielegalną mapę??
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

30 Sie 2009, 17:39

.. tak do konca to nie moga ci skontrolowac navi mozesz odmowic
Części Vectra C atrakcyjne ceny
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kołobrzeg

30 Sie 2009, 21:28

Dokładnie tak - jeżeli nie mają nakazu,to im nie wolno nawet tej nawigacji dotykać.Poza tym mogą to robić tylko policjanci,którzy zajmują się tymi sprawami.Procedura jest taka sama jak ta,kiedy policja przychodzi ci do domu sprawdzić komputer czy nie masz czasami nielegalnego systemu.Ale wówczas muszą mieć nakaz.Tak samo sprawa ma się z nawigacjami.
No i żaden przepis nie nakazuje wozić ze sobą papierów z nawigacji i z mapy,która jest wgrana.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Wrz 2009, 22:12

MotoAlbercik napisał(a):No i żaden przepis nie nakazuje wozić ze sobą papierów z nawigacji i z mapy,która jest wgrana.

To akurat mi się podoba, bo mam nawigację wygraną w konkursie i nie mam do niej żadnych papierów, ale mapa jest fabryczna legalna.
Thomson
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Miejscowość: Łódź

04 Wrz 2009, 22:51

Thomson napisał(a):
MotoAlbercik napisał(a):No i żaden przepis nie nakazuje wozić ze sobą papierów z nawigacji i z mapy,która jest wgrana.

To akurat mi się podoba, bo mam nawigację wygraną w konkursie i nie mam do niej żadnych papierów, ale mapa jest fabryczna legalna.
problem następuje wtedy jak jest tzw "akcja" i z patrolem drogówki jest policjant z wydziału przestępstw gospodarczych, który może skontrolować Twoje urządzenie pod względem legalności :wink:
nie musisz mieć żadnych dokumentów do tego, czy mapa jest legalna czy crackowana widać na 1 rzut oka :wink: podstawa to domniemanie przestępstwa :mrgreen: jeśli nie masz nic do ukrycia dasz skontrolować navi :mrgreen: kary nie są dotkliwe bo przestępstwem nie jest używanie nielegalnego oprogramowania a rozpowszechnianie :wink: używanie to wykroczenie :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

05 Wrz 2009, 07:34

To teraz będę podróżował bezstresowo :D
Thomson
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Miejscowość: Łódź
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poradnik kupującego #1 - Lexus IS XE10 mk1 (1999-2005)
    Geneza Lexus IS pierwszej generacji dostępny był początkowo jedynie jako sedan z dwulitrowym silnikiem. W 2001 roku do oferty wprowadzono wersję kombi o nazwie SportCross oraz wersję IS 300 z legendarnym silnikiem 2JZ. Modernizacje: ...
    Skrzynia automatyczna Multitronic - opis, awarie
    Skrzynia Multitronic to bezstopniowa, automatyczna przekładnia stosowana w samochodach marki Audi z napędem przednim i silnikiem umieszczonym wzdłużnie. Produkowano je do 2016 roku. Do dziś możemy je spotkać w modelach A4, ...