Jak poprawić słabe audio w samochodzie - Chevrolet Aveo T250

06 Lip 2021, 08:36

Cześć. Nie dawno nabyłem Chevroleta Aveo t250 w sedanie 2011r i ciche stłumione audio jest najbardziej irytujace. Ktoś może wymieniał głośniki i/lub radio w tym aucie i wie co może dać lepsze wrażenia. Warto zaznaczyć że nie chcę wydawać wiecej niż 800 zł bo auto samo w sobie nie jest zbyt drogie. Czy to ma sens? Jakie radio? Jakie głośniki?
8Feler
Obserwowany

06 Lip 2021, 08:52

Aby jakos grało to albo wymiana glosnika i radia i wygluszania drzwi albo jakaś dyskretna skrzynka do bagażnika
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Lip 2021, 10:56

Ja bym zaczął od wygłuszenia drzwi. Kupisz takie maty samoprzylepne i po ich założeniu w przednich drzwiach powinno być już dużo lepiej. Sama wymiana głośników na niewiele się zda bo tu bardziej chodzi o przestrzeń pustą w drzwiach która rezonuje przez to dźwięk będzie słaby nawet przy mocniejszym sprzęcie. Będzie głośno na zewnątrz a w środku średnio da się tego słuchać. Po wygłuszeniu inaczej rozchodzi się dźwięk i powinieneś mieć wrażenie że masz mocniejszy sprzęt grający. Ja kiedyś wygłuszyłem drzwi w Yarisce I generacji i byłem lekko zaskoczony zmianą jakości brzmienia i jakości dźwięku być może u ciebie też to zda egzamin.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Lip 2021, 11:25

Myślę,że kolega wyżej ma mega dużo racji.Jeśli masz pusto w drzwiach to zacznij od wygłuszenia a dopiero później ewentualnie myśl o zmianie głośników itp :)
sampiak
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tuning Show 2013 - Kraków / relacja
    W tym roku Tuning Show 2013 w Krakowie odbyło się w słoneczny weekend w który wszyscy odwiedzający Targi mogli podziwiać niebywałe projekty samochodów właścicieli z takich krajów jak Czechy, Słowacja, ...