Wymiana głośników poprawi dźwięk? Mercedes 212 2010

20 Lip 2021, 10:39

Dzień dobry,
domyślam się że moje pytanie w wielu z Was spowoduje odruch wymiotny... Bo zapewne często się powtarza:) Wybaczcie i doradźcie proszę.
Jestem szczęśliwym posiadaczem mercedesa 212 z 2010, fabryczne radio i fabryczne głośniki. Myślę o wymianie głośników, nie jestem jakimś megalomanem, kabli też nie słyszę:) Ale chciał bym żeby ładnie grało... Widzę na aukcjach jakieś głośniczki jbl-a, fosala w rozsądnej cenie. Czy warto wymienić na coś takiego? Ew. co w rozsądnej cenie warto kupić aby zmiana była słyszalna? Czy sama wymiana głośników bez wymiany radia ma sens?
magnes
Obserwowany

20 Lip 2021, 11:24

Sama wymiana głośników raczej tu nic nie da. Jak byś chciał poprawić fabryczny zestaw to myślę że potrzebny byłby wzmacniacz i dopiero lepsze głośnik które podłączysz pod niego. Samo radio lepszych głośników nie pociągnie.

Jeżeli masz wszystkie głośniki sprawne to sama ich wymiana nie da zadowalającego rezultatu. Jednak jeżeli są już wysłużone i źle grają to w takim przypadku wymiana ich ma sens. Tu jednak trzeba by było przejrzeć głośniki i ocenić ich stan.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Lip 2021, 11:27

A gdybym chciał kupić głośniki ze wzmacniaczem, to o jakich pieniądzach trzeba myśleć żeby to miało sens? Czy z podłączenie wzmacniacza i nowych głośników pod fabryczne radio wiąże się z jakimiś mocnymi przeróbkami instalacji?
magnes
Obserwowany

20 Lip 2021, 11:37

Dużą różnicę też daje wygłuszenie drzwi oraz zmiana ustawień radia na bardziej takie które odpowiadają tobie
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

20 Lip 2021, 11:41

magnes napisał(a):Czy z podłączenie wzmacniacza i nowych głośników pod fabryczne radio wiąże się z jakimiś mocnymi przeróbkami instalacji?
Jak byś chciał podłączyć wzmacniacz pod obecne radio które pewnie nie ma wyjść przedwzmacniacza RCA to trzeba by było kupić taki konwerter / adapter z wysokiego na niskie czyli podłączasz pod głośniki to urządzenie i z drugiej strony masz wyjście już z RCA np. [link do oferty na Allegro wygasł] lub taki na cztery głośniki w zależności od tego ile kanałowy wzmacniacz chcesz podłączyć ale zakładam że cztero bo pewnie i w radiu masz cztery wyjścia. Do tego kupujesz odpowiedni wzmacniacz i głośniki no i tu pole do popisu jest spore bo teraz zależy czy chcesz je zmieścić w oryginalne miejsce czy coś będziesz przerabiał :wink:

Jeżeli chodzi o koszty to myślę że trzeba by było przeznaczyć coś około tysiąca zł żeby kupić taki zestaw który lepiej zagra.

Przeróbek instalacji nie trzeba by było robić myślę że oryginalne kable od głośników mają trochę zapasu i na nich spokojnie zagrają trochę mocniejsze zestawy. Jedyne co to trzeba osobno podłączyć zasilanie do wzmacniacz i takiego adaptera RCA.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

V Camp Jeep PL 2019 - "Na szlaku Route 66"
    Camp Jeep PL już po raz piąty zgromadził rzeszę miłośników i użytkowników marki. Miejscem tegorocznych zmagań były Mazury, a baza zlokalizowana była na terenie hotelu Mrągowo Resort&SPA. Swoją obecnością ...