Jak przewozić zwierzaki?

24 Paź 2015, 12:12

Chciałam się was poradzić: czy w aucie mojego brata przewieziemy dwa psy (kaukaz i wilczur) w miarę komfortowych warunkach? Chcemy je zabrać z nami na weekend na wieś, ale to jest półtoragodzinna podróż. Jego pies już raz ta trasę przebył, ale sam. Zastanawiam się, czy wytrzymamy z nimi razem i czy to bedzie bezpieczne. auto jest duże i myśleliśmy o tym, zeby zlożyć tylne siedzenia i dać im tam przestrzeń. Co o tym myślicie?
KasiaMikina
Początkujący

Prawo jazdy: 19 03 1982
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Volvo V40
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

27 Paź 2015, 13:29

Zwierzak musi być przypięty specjalnymi pasami lub być w kontenerze podróznym.
Kinga34
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Volkswagen Passat b5
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1994

02 Lis 2015, 11:45

Ale to są naprawdę duże psy - nie wiesz, gdzie kupię tak duży kontener, żeby się Kaukaz zmieścił?
KasiaMikina
Początkujący

Prawo jazdy: 19 03 1982
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Volvo V40
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi

02 Lis 2015, 14:11

Jeżeli często jeździsz z tym pieskiem to chyba lepszą opcja jest specjalna zabudowa bagażnika w formie klatki dla psa. Do tego mogą być też pasy żeby dodatkowo zapiąć w tej klatce. Nie wiem gdzie coś takiego można u nas wykonać ale widziałem ostatnio taką fajną zabudowę w passacie sprowadzonym z holandii.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna

13 Lip 2016, 08:56

O matko! A ja moją sznaucerkę już 12 lat wożę bez pasów...Zdziwiło mnie to bardzo, że muszę ją poprzypinać...
izabelazaczyk
Nowicjusz

Auto: Ford K

13 Lip 2016, 09:00

izabelazaczyk napisał(a):A ja moją sznaucerkę już 12 lat wożę bez pasów...Zdziwiło mnie to bardzo, że muszę ją poprzypinać...

Przewożone zwierzę zawsze należy zabezpieczyć - albo szelki i pas, albo klatka transportowa, ale coś musi być. W chwili uderzenia niezabezpieczone zwierzę po pierwsze samo nie ma żadnych szans, a po drugie jest niebezpieczny dla ludzi :no:

A już abstrahując od wypadków - jeżeli zwierzę przypniemy, to mamy gwarancję, że w czasie jazdy nie będzie nagle zmieniał miejsca, przepychał się do kierowcy itp.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gdy policjant kieruje ruchem
    Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...
    Lexus UX 250h E-Four - kompaktowy SUV
    UX to nowy kompaktowy SUV Lexusa, oferowany m.in. z napędem hybrydowym z silnikiem 2,0 l o łącznej mocy 184 KM. Auto powstało na platformie GA-C. Wersja 4x4 z elektrycznym układem E-Four zużywa według pomiaru WLTP od 5,8 ...

08 Sie 2016, 09:02

ale czy to jest tak że pies musi być przypięty bo tak nakazują przepisy, czy tylko ze względu na bezpieczeństwo?
mrgrey
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 04 05 2013
Auto: nie mam

09 Sie 2016, 13:10

Mój kot niestety nigdy nie chciał jeździć w swoim domku, więc po prostu śpi z tyłu :) tak się jakoś nauczył i w sumie mnie też jest wygodniej :)
Darkrai2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 02 1970
Przebieg/rok: 47tys. km
Auto: Audi A4
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2015

12 Sie 2016, 09:37

nie biega Ci po aucie? mój poprzedni kot w czasie podróży musiał być wszędzie, skakał jak szalony bo obiekty za oknem się poruszały :D
Ewi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 05 2010
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Toyota Auris
Silnik: 1.8
Paliwo: Hybryda
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

16 Sie 2016, 15:03

Przecież można chyba normalnie w bagażniku przewieźć składając tylnie siedzenia żeby miały więcej miejsca :) Chyba przepisy nie nakazują żeby przypinać psy pasami :)
andrucik
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Toyota RAV4

20 Lis 2017, 13:09

Kota zapinam w szelki, ma swoje siedzisko na fotelu, jest przypięty pasami i siedzi grzecznie.
autodrive
Nowicjusz

Auto: Skoda

13 Wrz 2018, 06:23

U mnie kot ląduje do transportera, a ten przypinam pasami - mam takie specjalne nakładki. I zazwyczaj ktoś jeszcze przy nim siedzi.
bebe7
Nowicjusz

Auto: BMW

25 Mar 2019, 18:56

Kiedyś jak moj pies był mały to wkładałam go do transportera, teraz jak sie nie mieści w nim to unieruchamiam go specjalnymi miekkimi piankowymi szelkami.
Ala2000
Nowicjusz

Zdjęcia: 10

26 Mar 2019, 00:16

Ala2000 napisał(a):unieruchamiam go specjalnymi miekkimi piankowymi szelkami
Większe psy tak powinny być przypinane nawet jak podróżują w bagażniku to również są do tego specjalne mocowania i pasy żeby było bezpiecznie oraz komfortowo dla takiego zwierzaka. Dbają one o to aby na zakrętach nasz pupil niepoobijał się dlatego warto zawsze poświęcić chwilę i dobrze wyregulować takie mocowania.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

24 Kwi 2019, 22:24

W końcu chodzi o bezpieczeństwo, nikt nie każe męczyć zwierząt, ale chyba odpowiednie ich przewożenie to podstawy bezpieczeństwa...
mikosz
Nowicjusz