Jak przewozić zwierzaki?

24 Paź 2015, 13:12

Chciałam się was poradzić: czy w aucie mojego brata przewieziemy dwa psy (kaukaz i wilczur) w miarę komfortowych warunkach? Chcemy je zabrać z nami na weekend na wieś, ale to jest półtoragodzinna podróż. Jego pies już raz ta trasę przebył, ale sam. Zastanawiam się, czy wytrzymamy z nimi razem i czy to bedzie bezpieczne. auto jest duże i myśleliśmy o tym, zeby zlożyć tylne siedzenia i dać im tam przestrzeń. Co o tym myślicie?
KasiaMikina
Początkujący

Prawo jazdy: 19 03 1982
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Volvo V40
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

27 Paź 2015, 14:29

Zwierzak musi być przypięty specjalnymi pasami lub być w kontenerze podróznym.
Kinga34
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Volkswagen Passat b5
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1994

02 Lis 2015, 12:45

Ale to są naprawdę duże psy - nie wiesz, gdzie kupię tak duży kontener, żeby się Kaukaz zmieścił?
KasiaMikina
Początkujący

Prawo jazdy: 19 03 1982
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Volvo V40
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi

02 Lis 2015, 15:11

Jeżeli często jeździsz z tym pieskiem to chyba lepszą opcja jest specjalna zabudowa bagażnika w formie klatki dla psa. Do tego mogą być też pasy żeby dodatkowo zapiąć w tej klatce. Nie wiem gdzie coś takiego można u nas wykonać ale widziałem ostatnio taką fajną zabudowę w passacie sprowadzonym z holandii.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna

13 Lip 2016, 09:56

O matko! A ja moją sznaucerkę już 12 lat wożę bez pasów...Zdziwiło mnie to bardzo, że muszę ją poprzypinać...
izabelazaczyk
Nowicjusz

Auto: Ford K

13 Lip 2016, 10:00

izabelazaczyk napisał(a):A ja moją sznaucerkę już 12 lat wożę bez pasów...Zdziwiło mnie to bardzo, że muszę ją poprzypinać...

Przewożone zwierzę zawsze należy zabezpieczyć - albo szelki i pas, albo klatka transportowa, ale coś musi być. W chwili uderzenia niezabezpieczone zwierzę po pierwsze samo nie ma żadnych szans, a po drugie jest niebezpieczny dla ludzi :no:

A już abstrahując od wypadków - jeżeli zwierzę przypniemy, to mamy gwarancję, że w czasie jazdy nie będzie nagle zmieniał miejsca, przepychał się do kierowcy itp.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Patrz na drogę podczas jazdy
    Polskie prawo zabrania kierowcom korzystania z telefonów komórkowych w czasie jazdy, jeśli urządzenie jest trzymane w ręce. Wiele osób ignoruje jednak ten przepis. Obecnie już nie tylko dzwonią i piszą ...
    Co zrobić gdy zderzenie jest nieuniknione?
    Wśród wielu kierowców można spotkać się z opinią, że w przypadku sytuacji awaryjnej – uderzenia w potencjalną przeszkodę (drzewo czy inny samochód), należy uderzyć bokiem auta. Nic bardziej mylnego! ...

08 Sie 2016, 10:02

ale czy to jest tak że pies musi być przypięty bo tak nakazują przepisy, czy tylko ze względu na bezpieczeństwo?
mrgrey
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 04 05 2013
Auto: nie mam

09 Sie 2016, 14:10

Mój kot niestety nigdy nie chciał jeździć w swoim domku, więc po prostu śpi z tyłu :) tak się jakoś nauczył i w sumie mnie też jest wygodniej :)
Darkrai2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 02 1970
Przebieg/rok: 47tys. km
Auto: Audi A4
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2015

12 Sie 2016, 10:37

nie biega Ci po aucie? mój poprzedni kot w czasie podróży musiał być wszędzie, skakał jak szalony bo obiekty za oknem się poruszały :D
Ewi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 05 2010
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Toyota Auris
Silnik: 1.8
Paliwo: Hybryda
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

16 Sie 2016, 16:03

Przecież można chyba normalnie w bagażniku przewieźć składając tylnie siedzenia żeby miały więcej miejsca :) Chyba przepisy nie nakazują żeby przypinać psy pasami :)
andrucik
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Toyota RAV4

20 Lis 2017, 14:09

Kota zapinam w szelki, ma swoje siedzisko na fotelu, jest przypięty pasami i siedzi grzecznie.
autodrive
Nowicjusz

Auto: Skoda

13 Wrz 2018, 07:23

U mnie kot ląduje do transportera, a ten przypinam pasami - mam takie specjalne nakładki. I zazwyczaj ktoś jeszcze przy nim siedzi.
bebe7
Nowicjusz

Auto: BMW

25 Mar 2019, 19:56

Kiedyś jak moj pies był mały to wkładałam go do transportera, teraz jak sie nie mieści w nim to unieruchamiam go specjalnymi miekkimi piankowymi szelkami.
Ala2000
Nowicjusz

Zdjęcia: 10

26 Mar 2019, 01:16

Ala2000 napisał(a):unieruchamiam go specjalnymi miekkimi piankowymi szelkami
Większe psy tak powinny być przypinane nawet jak podróżują w bagażniku to również są do tego specjalne mocowania i pasy żeby było bezpiecznie oraz komfortowo dla takiego zwierzaka. Dbają one o to aby na zakrętach nasz pupil niepoobijał się dlatego warto zawsze poświęcić chwilę i dobrze wyregulować takie mocowania.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

24 Kwi 2019, 23:24

W końcu chodzi o bezpieczeństwo, nikt nie każe męczyć zwierząt, ale chyba odpowiednie ich przewożenie to podstawy bezpieczeństwa...
mikosz
Nowicjusz