Jak przygazuję zasyczy i dopiero wkręca się na obroty

08 Maj 2017, 23:02

Witam. Panowie od pewnego czasu coś jak przygazuje zasyczy i dopiero wkreca się na obroty. Tak słucham i słucham i syczy z okolic przepustnicy i szukam jakiegoś przetartego, albo pęknietego węża ale znalesc tego nie mogę, może źle szukam proszę o wzkazowki bo to nie to auto. Auto passat b5 130 km 2,0 benzyna.
Stasiwo
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Passat b5
Silnik: 2,0 130 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

09 Maj 2017, 11:21

Prawdopodobnie wężyk z podciśnienia albo jest pęknięty albo wypadł. Szukaj nasłuchując, to znajdziesz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Maj 2017, 21:10

No i sprawdziłem każdy cm węży. Tak słuchałem i wszystko wskazuje że to dochodzi z okolic przepustnicy. Może przepustnica jest do regulacji albo czyszczenia co sadzicie o tym pomyślę?
Stasiwo
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Passat b5
Silnik: 2,0 130 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003

14 Maj 2017, 12:31

Jeżeli chodzi o przepustnicę to jej się nie reguluje. Jest fabrycznie zrobiona jak powinna być i tyle. Co do czyszczenia, to woszem, ale nie raczej z tego powodu ten syk. Jakby się nie domykała to byłyby niestabilne obroty silnika. Ale syczenie to nie wina samej przepustnicy. Chyba, że jest pęknięta. posprawdzaj dokładnie wężyki wchodzące do przepustnicy. Może być włożony na krócieć, ale może być luźny. Szukaj aż znajdziesz. Gdzieś któryś wężyk zaciąga powietrze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Maj 2017, 18:10

Możliwe ,że sama uszczelka pod przepustnicą ma nieszczelność. trzeba zdjąć przepustnicę ( przy okazji wyczyścić chemią i dać nową uszczelkę. Ja sam wyciąłem z cienkiego kartonu nową ostatnio i jest gitara. :) Starą miałem za wzór.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ospały i senny za kierownicą
    Nie bądź ospały i senny za kierownicą ponieważ takie zachowania sprawiają, że reakcje kierowcy są dużo wolniejsze, jego percepcja słabsza, a do tego ryzyko wypadku dużo wyższe. Jesienią i zimą, kiedy dni są krótsze ...