Jak przygotować auto do 2 miesięcznego postoju?

16 Sty 2010, 19:40

jak przygotować auto do postoju ok 2 miesięcznego? zamierzam wyjechać za granice a auto będzie stac pod chmurką
co zrobic zeby po tym okresie odpaliło i działało jak przed postojem?
czy wyjąc akumulator?
auto posiada klime czy jesli silnik nie będzie odpalany przez 2 miesiące nic sie nie stanie? klima sie nie zepsuje?
moze dac kluczyki znajomym zeby raz na jakis czas odpalili auto i zeby pochodziło kilkadziesiąt minut na postoju?

pozdrawiam
piotrauto
Stały forumowicz

• 16 Sty 2010, 19:47

Możesz wyjąć akum. i powinno być wszystko OK jak wrócisz a jak chcesz zostawić kluczyki znajomym to tylko zaufanym- wybór należy do ciebie.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

16 Sty 2010, 19:49

Mi auto stoi pod chmurka czasami i 6miechow, deszcz, wiatr, snieg, grad na niego leje albo sypie a on dalej stoi.

Jak mam go odpalic to odpalam normalnie jak na codzien, jezeli aku padnie to odpalam od drugiego auta i potem jazda. Nierobie zadnych kombinacji w stylu aku wyciagac itp itd.
    Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
    RNI
    Aktywny

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: RNI

16 Sty 2010, 19:54

ja to w aucie który stoi pod chmurką zawsze wyciągałem na noc akumulator jak były mrozy poniżej -5C i trzymałem go w domu a później wkładałem i odpalałem kasował mi sie tylko zegar i rozkodowało sie radio
    ale teraz mam lpg i mam obawy czy jak wyjmę akumulator to czy sie mapy nie skasują ja je ustawialem przez 1000km no i jeszcze są jakies mapy od benzyny czy one sie nie pokasują?
    piotrauto
    Stały forumowicz

16 Sty 2010, 20:05

Ja aku nigdy nie wyciagalem bo to bylo bezsensowne. Mi auto stalo nawet w -20°C i nic sie niestalo, odpalilem przez kable od innego auta a potem po przejechaniu 20km aku sie naladowal i palilem normalnie , nawet po mrozie nastepnego dnia.
    Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
    RNI
    Aktywny

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: RNI
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Concept G4 to nowy kompaktowy sedan
      Podczas trzydziestego czwartego Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Bangkoku (trwającego od 25 marca do 7 kwietnia) Firma Mitsubishi Motors (Thailand) Co., Ltd. (MMTh) zaprezentuje koncepcyjny model MITSUBISHI Concept ...
      Jak zaoszczędzić za kierownicą, jadąc bezpieczniej?
      Czy wysokie ceny paliw a mogą zmusić kierowców do przemyślenia swoich nawyków za kierownicą? Stało się tak w Wielkiej Brytanii, gdzie coraz bardziej kosztowna jazda samochodem nieoczekiwanie zaczęła przekładać ...