Problem Skoda Favorit

28 Gru 2008, 00:15

Witam, mam maly problem, kiedy jade samochodem i puszcze gaz on gasnie,, tak samo jest przy odpalaniu musze odpalac i dawac duzo gazu...poprostu nie da sie jezdzic bezsensowne jest odpalanie samochodu przy kazdym puszczeniu pedalu gazu(skrzyzowania itp..) znajomy powiedzial mi ze musze kupic cos nowego co odcina doplyw paliwa do silnika czy cos takiego, prosze o podanie jakiejs fachowej nazwy lub moze wskazanie innej drogi naprawienia tej usterki. Narazie jezdze z podciagnieta linka od gazu na duzych obrotach no ale troche wiecej pali wiadomo ichcialbym to jak najszybciej zrobic prosze o pomoc :D
wrobel528
Nowicjusz

Miejscowość: Stargard Szczec.
  • 28 Gru 2008, 13:22

A podczas jazdy nie ma problemu z przyśpieszaniem?Jeżeli nie,to na początek trzeba sprawdzić albo silniczek krokowy albo regulator uchylenia przepustnicy - nie pamiętam na chwilę obecną co tam jest zastosowane do regulacji wolnych obrotów.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

28 Gru 2008, 15:06

nie wiem czy tam jest gaźnik, możliwe, że to dysza wolnych obrotów. jakaś durna uszczeleczka lub kabelek do elektrozaworu. Jak masz garaż, to robota na popołudnie. Kupujesz książkę i rozbierasz gaźnik na poszczególne śrubki, dysze i sprawdzasz stan uszczelek. Wszystko co luźne i sparciałe do wymiany!
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

28 Gru 2008, 16:14

No fakt - przecież to Skoda Faworit,a ja przeczytałem Felicia :oops: .Chyba się już starzeję....Przeczyść dokłądnie gaźnik jak pisze kolega - przedmuchaj wszystkie kanaliki i dysze,a możesz nawet dysze powymieniać na nowe.Uszczelki oczywiście powymieniaj na nowe.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

29 Gru 2008, 21:33

przeczscilem wszystko problem prawie zniknol tylko po nocne jak jest zimny to od pali ja go troche pogazuje i gasnie ale jak sie silni troszeczke rozgrzeje to jest ok dzieki za pomoc
    wrobel528
    Nowicjusz

Miejscowość: Stargard Szczec.

29 Gru 2008, 22:38

nie jest ok ale jesteś blisko, zapewne trzeba ten gaźnik należycie wyregulować. po eksperymentuj ze wszystkimi dyszami które można regulować z zewnątrz. A może ssanie nie otwiera się do końca..
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

17 Sty 2010, 01:34

Odpowiedź prosta... Masa. Brak dobrego zmasowania gaźnika - podstawka gumowa z przodu ma wypustkę na samiczkę - zaśniedziało/przegniło - odczyść i załóż nową samiczkę i będzie gites. Brak masy powoduje nie uruchomienie się zaworku dyszy wolnych obrotów.

Pozdrawiam!
    Rodowity Cierpiarz
    marshall