Jak przygotowac nadwozie do malowania?

27 Maj 2010, 13:56

Witam. Posiadam BMW e30 84 rok. Auto ma zdrowe blachy ale lakier pozostawia sporo do życzenia. Poprzedni właściciel rysy od uprzejmych ludzi (zarysowania od klucza czy ch...a wie czego) zapaprał sprayem o podobnym jednak innym kolorze. Myślałem o polakierowaniu całego nadwozia(tylko z zewnątrz) lakierem o tym samym kolorze jak oryginał. Jak przygotować budę do tego zabiegu. Bazę i klar położyłby lakiernika ale ja chce trochę zaoszczędzić i rozebrać oraz zmatowić budę. Jakich szlifierek, papierów itp użyć aby nadwozie zawieść prosto do lakiernika tylko na położenie koloru. Proszę o jak najwięcej info.
b182
Nowicjusz

Miejscowość: Gorlice

27 Maj 2010, 18:18

Żadną szlifierka nie uzyskasz takiego efektu jak papier i klocek. Po zmatowieniu podłoża należy dać podkład akrylowy aby odizolować starą powłokę i dopiero bazę a na nią oczywiście klar. Ja pod akryl robię od 200 do 360. pod bazę metaliczną robię 1500 jak nie metalik to niższa gradacja.
Myślę że zdajesz sobie sprawę że efekt końcowy w największym stopniu zależy od przygotowania podłoża i chyba wiesz że chcesz wziąć się za najgorsza robotę z całego malowania. Pogadaj z lakiernikiem ile zaoszczędzisz. Ja taki układ to miałbym gdzieś dlatego sam sobie maluje furę :!:
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

28 Maj 2010, 08:08

A może wcale nie trzeba robić całego nadwozia? Może jakieś wpyłki? Nie znam się na tym za bardzo i chyba najlepiej pojechać do jakiegoś dobrego/zaufanego lakiernika i może on coś poradzi. Czy da się zrobić wpyłki tak aby nie odróżniały sie od reszty lakieru?
b182
Nowicjusz

Miejscowość: Gorlice

11 Cze 2010, 09:49

Po zmatowieniu podłoża należy dać podkład akrylowy aby odizolować starą powłokę i dopiero bazę a na nią oczywiście klar.
:cry: co stanie sie jesli na szpachle ktora zostala juz wyczyszczona i zmatowiona nie nalozylem zadnej bazy ani podkladu?
kupilem lakier w sprayu bo chodzilo o poprawke na blotniku.
pomalowalem juz trzy warstwy i jak na razie wciaz przebija szpachla czy moge cos z tym zrobic?
nalozyc teraz jakis podklad i pomalowac jeszcze raz?
prosze o pomoc
grzesiek30
Nowicjusz

Miejscowość: jaroslaw

16 Cze 2010, 18:12

Co musiałbym zrobić gdybym chciał lakierować nadwozie od nowa. Lakier jest stary i zmatowiony. Chciałbym wiedzieć co będzie miało lepszy efekt i co bardziej będzie się opłacało. Najpierw wypiaskować nadwozie, czy nałożyć nowy lakier na ten stary?
FilipFle
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia

24 Cze 2010, 11:29

SIEMA WEDŁUG MNIE LEPIEJ BY BYŁO STARY LAKIER USUNĄĆ MASZYNĄ SPECJALNĄ DO TEGO A PÓŻNIEJ POŁOŻYĆ PODKŁAD NA CAŁE AUTO TO JEDYNIE MA JAKIŚ SENS. NA TYM NIE ZAOSZCZĘDZISZ BO NIE BĘDZIE EFEKTU CHYBA ŻE CHCESZ BRYKAĆ ,,BIEDRONKĄ,,
DYMUŚ1984
dymel1984
Nowicjusz

Miejscowość: żółtnica
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wady i zalety opon całorocznych / wielosezonowych
    Widzę, że trend kupowania opon tego typu utrzymuje się i z roku na rok coraz więcej kierowców decyduje się na takie opony. Postanowiłem dodać taki temat w którym każdy może napisać własne zdanie odnośnie wyboru ...
    Lexus UX – porównanie wymiarów z NX i RX
    Podczas tegorocznych targów motoryzacyjnych w Genewie zadebiutował Lexus UX. Pierwszy kompaktowy crossover Lexusa określany jest jako najmniejszy i najbardziej przyjazny do miasta. Jak wyglądają jego rozmiary na tle ...