Jak rozwiązać problem z niedziałającym dvd format NTSC Chrysler

27 Cze 2018, 20:51

Witam wszystkich.
Po zakupie amerykańskiego auta wielu z nas ma problem z odtwarzaczem DVD a dokładniej z trybem NTSC.Po zakupie mojego auta też borykałem się z tym problemem ,dzieci ciągle zawracały głowę kiedy naprawie dvd.No i tak pewnego dnia postanowiłem się za to zabrać.Po sprawdzeniu kilku forów przeczytaniu dziesiątek postów okazało się że temat nie jest taki prosty :( . Postanowiłem odwiedzić kilka warsztatów i sklepów ale albo panowie twierdzili że się nie da albo inwestycja okazywała się zbyt droga ( minimum 700 zł) więc odpuściłem.Pare dni później dzieciom w pokoju padł tuner DVB-T i byłem zmuszony kupić nowy ,zacząłem się przyglądać modelom i funkcjom jakie posiadają i jeden miał obsługę trybu NTSC ,obsługę USB i co ważne zasilany był na 5 V ( 5Vmamy w USB) jest to dekoder Manty model 010SXT2 .Skoro i tak musiałem kupić więc warto było spróbować podłączyć go w aucie. Podłączenie jest proste z małą przeróbką , potrzebujemy kabel USB i przejściówkę USB do zapalniczki oraz kabel video 3 x chinch-chinch ( czy jak to się tam pisze :D ). pierwsze uruchomienie można zrobić sobie w domu i uruchomić tryb NTSC .Jak już mówiłem dekoder jest zasilany na 5V więc musimy odciąć ładowarkę od kabelka i zamiast ładowarki podłączyć odciętą końcówkę z kabla USB w ten sposób powstał kabelek zasilający Usb-jack.podlaczamy go do przejściówki USB i do zapalniczki dekoder podłączamy kablem video do radia poprzez widoczne tam chinche w radiu ustawiamy wyjście AUX i gotowe . Dekoder montujemy na taśmę dwustronna pod nawiewem powietrza między fotelami ,kabel video przeciągamy między fotelami ( ja rozebrałem schowek i maskownice automatu więc kable są w miarę ukryte) no i koniec . Możemy się teraz cieszyć tv naziemną (działa na postoju z anteną można dokupić) dekoder obsługuje też USB z wszystkimi formatami DivX itd.więc mamy nieograniczone możliwości :D
Dzieciaki zadowolone z bajek i filmów ,ja mam spokój i całość kosztów to 100 zł .Mam nadzieję że pomogłem pozdrawiam . Jak rozwiązać problem z niedziałającym dvd format NTSC Chrysler
D0cent
Obserwowany

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 22 08 1996
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Pacyfica 4.0 limited
Silnik: 4.0 256
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007

29 Cze 2018, 11:39

Fajna sprawa :ok: i chyba to najtańsze rozwiązanie żeby puścić filmy na oryginalnym zestawie i wyświetlaczu DVD w takim samochodzie ze stanów. W sumie nic nie trzeba przerabiać, a wystarczy odpowiednio podłączyć urządzenie np. takie jak opisałeś pod AUX. Dzisiaj z płyt i tak mało kto korzysta przynajmniej wiem to po sobie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fałszywe poczucie bezpieczeństwa
    Pieszy wchodząc na oznaczone pasami przejście często zyskuje fałszywe poczucie bezpieczeństwa. Jak gdyby fakt, że w tym miejscu ma pierwszeństwo, chronił go przed zagrożeniem. W rzeczywistości na przejściach dla pieszych ...