Jak ruszać pod górkę bez ręcznego?

11 Kwi 2012, 10:05

PhantomASA1 napisał(a):półsprzęgło to termin zupełnie nie znany,z oczywistych względów !

Nie dla wszystkich oczywistych - może nam podpowiesz ?? :roll: :roll:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • 11 Kwi 2012, 10:49

Zawsze mechanicy,którzy remontowali moje silniki dziwili się,że tarcze sprzęgłowe są w idealnym stanie,kiedyś dużo jeździłem jednym samochodem (W 115),przed remontem pierwszym silnika nie wymieniano tarczy,potem po 300 tyś km tarcza była w takim samym stanie,przy następnym remoncie silnika też jej nie wymieniono.Podobnie nie wiem co to jest awaria czy niedomaganie skrzyni biegów.Jesli stosuje się odpowiednią technikę jazdy,zmiany biegów,skrzynie też są nie do zarżnięcia!Ja, w ogóle nie stosuję jazd na półsprzęgle,zresztą wiem od zaprzyjaźnionego mechanika,że wtedy wał też dostaje w kość,gdy robi remont silnika,wie,który właściciel auta lubi stosować tzw.półsprzęgło.
    silvo44 - tak jak napisałeś,trening,trening i jeszcze raz trening,gdy to wejdzie w krew o tzw.półsprzegle nie może być mowy !
    Ostatnio edytowany przez silvo44, 11 Kwi 2012, 12:12, edytowano w sumie 1 raz
    Powód: - kosmetyka ...
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

11 Kwi 2012, 13:26

a jak wjezdzasz do garazu albo parkujesz?

a co do sprzegla to mi mówili mechanicy ze jest do wymiany a chodzi ok nie slizga sie tylko bardzo ciezko ten pedal pracuje a mam hydrauliczne sprzeglo tak ciezko ze noga w kolanie boli
    piotrauto
    Stały forumowicz

11 Kwi 2012, 13:57

Sprzęgło Piotrze, powinno chodzić lekko,chyba,że masz wzmacniane,wtedy wcześniej należy pochodzić na siłownię.Pytasz jak wjeżdżam do garażu,moje auto nie ma czasu na to,jest jeżdżone,tak malutko pali,że nie opłaca się chodzić! :D Czy w twoim aucie nie słychać łożyska wyciskowego?!Może zaciera się pompa sprzęgłowa,musi być jakiś powód tego,że pedał sprzęgła chodzi bardzo twardo,jeśli oczywiscie nie masz zestawu wzmacnianego,ja to podejrzewam.Ogólnie powinno się unikać wykorzystywania półsprzęgła i pod żadnym pozorem nie stać pod światłami z wciśniętym pedałem ,na włączonym biegu,luzik zawsze!!!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

11 Kwi 2012, 17:42

półsprzegl ok niszczy to kazdy wie ale jak stoimy na 1 z wcisnietym na maxa sprzegloem to co niby sie psuje? wnioskuje ze nic bo półsprzegla wtedy niema

a co niby jak silnik nie pracuje a my trzymamy na półsprzegle to cos sie psuje?

a co do sprzegla to pracuje bardzo ciezko mialem okazje jezdzic ciezarówkami, traktorami i maszynami roboczymi to w wiekszosci w tych pojazdach sprzeglo lzej chodzi o mojego
    jechalem kilkoma egz s40 i z tym samym silnikiem i tak sprzeglo chodzilo z 10razy lzej niz u mnie
    sprzeglo ok jak pisalem nie slizga sie tylko koszmarnie chodzi a jak spr lozysko wyciskowe/?
    piotrauto
    Stały forumowicz

13 Kwi 2012, 22:51

PhantomASA1 napisał(a):nie stosuję jazd na półsprzęgle,zresztą wiem od zaprzyjaźnionego mechanika,że wtedy wał też dostaje w kość,gdy robi remont silnika,wie,który właściciel auta lubi stosować tzw.półsprzęgło.

Bardzo ciekawą teorię ma mechanik. :wink:
    piotrauto napisał(a):jak stoimy na 1 z wcisnietym na maxa sprzegloem to co niby sie psuje? wnioskuje ze nic bo półsprzegla wtedy niema

a co niby jak silnik nie pracuje a my trzymamy na półsprzegle to cos sie psuje?

Musisz sprawdzić co wchodzi w skład kompletnego sprzęgła. Jak działa przy włączonym i wyłączonym silniku i wszystko będziesz wiedział.
    kant95
    Zaawansowany

Miejscowość: lublin
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Chrysler Voyager
    Silnik: 2.5
    Typ: Van
    Rok produkcji: 1995
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Nissan Micra N-Tec - nowa stylizacja nadwozia i wnętrza
      Nissan wprowadził właśnie do sprzedaży nową, specjalną odmianę miejskiego modelu Micra. Wersja N-Tec wyróżnia się nową stylizacją nadwozia i wnętrza, a także zmodernizowanymi rozwiązaniami technicznymi. Jest też bardzo ...

14 Kwi 2012, 07:25

Masz rację Kant ,nie dopytywałem o co dokładnie chodzi,ale ten znajomy twierdzi,że w kość dostaje wał,dawno u niego nie byłem,ale teraz dopytam i napiszę,wiem tylko ,iż wspominał też coś o panewkach, ale to było w okolicach 92 roku,mogę się mylić.Jedno pewne,przestrzegał przed niepotrzebnym wciskaniem i trzymaniem pedału sprzęgła,czasami ktoś ma taki nawyk.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

14 Kwi 2012, 14:15

a co ma niby sie psuc jak auto jest wyl to mozemy do woli trzymac na polsprzegle
    piotrauto
    Stały forumowicz

14 Kwi 2012, 14:36

Piotrze,jak silnik jest wyłączony,to nie szkodzi mu nawet brak oleju.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

14 Kwi 2012, 22:39

opelcorsa napisał(a):jak ruszać pod górke bez użycia hamulca ręcznego?

Jak tam ruszanie pod górkę opanowane?
    kant95
    Zaawansowany

Miejscowość: lublin
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Chrysler Voyager
    Silnik: 2.5
    Typ: Van
    Rok produkcji: 1995

15 Kwi 2012, 20:59

nie dalej nie moge załapać
    opelcorsa
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 01 2011
    Auto: Opel Corsa B 1.4 60KM CDX

17 Kwi 2012, 17:27

a niektórzy sądza ze jak sie zaciaga reczny to ze niby klocki sie zuzywają jak auto stoi i nie zaciagaja recznego wcale
    piotrauto
    Stały forumowicz