Jak się legalnie pozbyć nieużywanego samochodu

15 Lut 2012, 18:20

Witam. Mam problem. Muszę pozbyc się samochodu, który stoi pod garażem, naprawa przewyższa wartość samochodu, a oc muszę płacić. Chcę go wyrejestrować, nie płacić już oc i zezłomować . Co mam po kolei zrobić, aby nie popełnić jakiegoś błędu. Proszę o pomoc.
BMW
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

16 Lut 2012, 00:02

BMW napisał(a): Co mam po kolei zrobić, aby nie popełnić jakiegoś błędu

1/ Złomowanie
2/ Zgłoszenie do WK....
3/ Problem z głowy i spoko spisz... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Lut 2012, 16:48

no ale co z oc? Musze tam pójść i pokazać kwit że samochód został zezlomowany?
BMW
Nowicjusz

16 Lut 2012, 18:02

Żebyś nie zrobił jakiego błędu to tak ;

1. ubezpieczenie OC na dzień złomowania musi być ważne , opłacone.
2. złomowanie musi być wykonane w uprawnionej stacji demontażu pojazdów. W przypadku niejasności spis dostaniesz w swoim WK.
3. Jeśli sam możesz dostarczyć pojazd to ok. Jeśli jest niesprawny , brak przeglądu, to trzeba szukać takiej firmy która sama odbierze pojazd ( w zasadzie dzisiaj jest to standard i za fri.)
4. najlepiej jak pojazd będzie kompletny .
5. Stacja demontażu pojazdu ma Ci wydać zaświadczenie o demontażu , unieważniony dowód rejestracyjny (ucięty róg ) i tablice rejestracyjne .
6. Z tym wszystkim co wyżej i koniecznie z ostatnią polisą OC idziesz do WK. Wypełniasz odpowiedni wniosek , dokonujesz stosownej opłaty. Tu zabiorą tablice i otrzymasz na papierze decyzje o wyrejestrowaniu pojazdu , skreśleniu go z ewidencji pojazdów .Dowód rejestracyjny po przybiciu odpowiednich pieczątek zostawią Ci na pamiątkę :D
7. Idziesz do FU z papierami . Za niewykorzystany okres OC, jeśli jest, dostaniesz zwrot na konto lub jeśli masz inny pojazd u nich, możesz zadysponować przelanie pieniążków na to konto.
8. jeśli pojazd miał wydaną Kartę Pojazdu to też powinieneś ją zawsze mieć przy sobie podczas całej procedury. Również dowód osobisty do wglądu na życzenie urzędnika.

To na podstawie ścieżki jaką Ja przeszedłem przy złomowaniu swojego autka. Pominąłem tylko fakt że od złomiarzy dostałem jeszcze kasę :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

17 Lut 2012, 15:41

Dzieki za tak dokładne opisanie i pomoc. :)
BMW
Nowicjusz

02 Mar 2012, 19:16

Taka mała ciekawostka w tym temacie - ostatnio "spotkałem" się ze złomiarzem, który nie dość, że zawsze płaci za auto, to jeszcze spisuje na siebie umowę kupna sprzedaży :lol:
Ciekawe co będzie, jak mu się UFG do tyłka dopadnie za te wszystkie nie zapłacone polisy OC na te auta, które w ten sposób skupował.
Są geniusze.....
dominicue
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
Auto: Seat Cordoba Vario
Silnik: ASV
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2000