REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
To w hybrydzie też częściej wymienisz i po sprawie. Na takich krótkich odcinkach to przy niższych temperaturach na zewnątrz pewnie jedziesz połowę drogi na benzynie więc gaz też średnio tu podchodzi. Na takim dystansie najtańszy będzie elektryk tam się nic nie musi rozgrzewać no tylko wnętrze ale masz nagrzewnice elektryczna więc ogrzewanie działa praktycznie odrazu.sebsad2705 napisał(a):mam 2.0 benzynę zwykły silnik (peugeot 307) i fakt pali około 12-13 ale od 5 lat jeżdżę na gazie iż tak to nie boli (po prostu częściej wymieniam olej)
sebsad2705 napisał(a):witam
Ja właśnie stoję przed wyborem auta na też tak krótkie odcinki (dziecko do przedszkola po drodze i praca w jedna stronę około 2,5 Km) i patrząc na spalanie to w zasadze hybryda przy niższych temperaturach nie jest az tak oszczędna ;-(
No i chyba to jest dobre podsumowaniegalakty napisał(a):Oczywiście im zimniej tym mniejsza oszczędność, ale i tak będzie taniej.
Ja używam OBD Link MX+ jest dosyć drogie (kupiłem jeszcze zanim miałem samochód więc teraz wykorzystuję) ale możesz do Hybrid Assistant spokojnie kupić OBDLink LX (cena w granicach ~400zł). Zresztą tu masz listę sprawdzonych które działają http://hybridassistant.blogspot.com/p/obd.html Sama aplikacja jest darmowa.sebsad2705 napisał(a):mam pytanie jakiego urządzenia do ODBII używasz bo chyba sobie zakupię
Tak wczoraj, a odpowiedź masz na stronie która podałeśsebsad2705 napisał(a):a może kolega miał podobny problem ....