REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
No to wszystko zależy od ilości km jakie robisz w roku.e0hater napisał(a):Smutne informacje bo bardzo nastawiłem się na zakup hybrydy a wygląda na to, że oszczędności mogą być bardzo pozorne biorąc pod uwagę cały rok.
No i już po tankowaniu. Nie jest tak źle biorąc pod uwagę to że moje poprzednie auto (Voyager 3.3 + LPG) potrafiło na takich dystansach i przy takich temperaturach zewnętrznych spalać średnio 17-18 litrów gazu + benzynaArteK napisał(a):Ja ostatnio jeżdżę dużo na takich dystansach do 5km i do 10km tak na zmianę więc dam znać po następnym tankowaniu jak wyjdzie spalanie.
galakty napisał(a):Szczerze mówiąc tyłka nie urywa... Robiąc takie odcinki dieslem spala mi 6.0 przy obecnych temperaturach, jak się nagrzeje i jeżdżę dłużej po mieście to 5.5 spokojnie wychodzi. I jazda dynamiczna, bez zamulania.
Im dłużej czytam RZETELNYCH informacji i testów, tym mniej mi się te hybrydy podobają
galakty napisał(a):Na zimnym w korkach to wiadomo że 10 litrów pokaże, Artek też pokazywał znaczne spalanie w takich warunkach.
W tym przypadku u mnie schodzi poniżej 5 i potrafi dojść do 4,5 przy dynamicznej jeździe po mieście ale tu w grę wchodzą krótkie odcinki.galakty napisał(a):jak się nagrzeje i jeżdżę dłużej po mieście to 5.5 spokojnie wychodzi. I jazda dynamiczna, bez zamulania
Co Wy z tą kosiarką? Swoją drogą w mieście do 50-60km/h moim zdaniem nie zdążysz z miejsca za taką hybrydągalakty napisał(a):Poza tym nie porównuj tego 1:1, bo ja kupowałem auto w zupełnie innym budżecie. Cherlawy dieselek przynajmniej ma moment obrotowy, a dynamika w trasie była głównym wyznacznikiem (i brak wycia kosiarki pod maską).
U mnie było 27,3km/h. Zaktualizowałem w poście.franccc napisał(a):przy średniej prędkości 24,2 a na pewno tej jazdy nie nazwę "dynamiczną i bez zamulania" bo w takich warunkach jest ona niemożliwa
ArteK napisał(a):Hondą Civic 1.8 VTEC i powiedział że nawet przy dobrych chęciach nie jest wstanie zejść poniżej 9 litrów, a średnia najczęściej wychodzi mu około 10. Jednorazowe odcinki do 15km.
ArteK napisał(a):Co Wy z tą kosiarką? Swoją drogą w mieście do 50-60km/h moim zdaniem nie zdążysz z miejsca za taką hybrydą z silnikiem diesla o mocy do 150KM i manualną skrzynią ale tu nie chodzi o wyścigi.
galakty napisał(a):eny szybki, wiemy doskonale że Ty tylko wielbisz Toyotę i wymiotujesz na słowo diesel, ale nie musisz tego w każdym poście pisać
To w sumie dobre podsumowanieszybki napisał(a):Powtórzę hybryda jest całością za którą ją nienawidzimy/lubimy a nie tylko walką o spalanie
No chyba że będzie ograniczenie do 70 km/h za skrzyżowanieme0hater napisał(a):Jak od 1 stycznia wejdzie nowy taryfikator to nikt się więcej nie rozbuja