Jak sprawdzić instalację gazową przy zakupie samochodu ?

10 Kwi 2010, 11:51

Witam

W najbliższym czasie wybieram się obejrzeć samochód w którym jest zainstalowana instalacja gazowa. Jak ją sprawdzić, o co zapytać ? Czy w serwisie samochodowym można sprawdzić stan instalacji gazowej ?
lukmac
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

10 Kwi 2010, 12:19

lukmac napisał(a):Jak ją sprawdzić, o co zapytać ? Czy w serwisie samochodowym można sprawdzić stan instalacji gazowej ?

Jedz przed zakupem na SKP/tylko porządną a nie tam gdzie tylko "klepią"DR/...
Oni Ci sprawdzą cały pojazd jak i tez instalację gazową/pod względem prawidłowości
montazu i szczelność/... :!: :!: :!: :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Kwi 2010, 16:08

Sprawdź czy w ksiązeczce gwarancyjnej od instalacji gazowej czy są wpisy z przeglądów ( powinny byc co 10 kkm ) lub podjedź z samochodem do jakiegoś gazownika ( ale nie tego który montował ) i niech sprawdzą czy jest wszystko OK . Na pewno musisz otrzymać dokumenty : Wyciąg za Swiadectwa Homologacji , Poświadczenie na zbiornik i oczywiście gaz powinien być "wbity" w Dowód Rejestracyjny .
wrocek66
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

11 Kwi 2010, 16:25

wrocek66 napisał(a): lub podjedź z samochodem do jakiegoś gazownika

Jak pojedzie na porządną SKP to wszystko jej sprawdzą.Nie ma sensu jezdzić w tą i
spowrotem i bulić kazdemu$$$$$$.. :!: :!: :grin:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

11 Kwi 2010, 19:44

Na SKP nie znają się na instalacjach LPG tak jak gazownicy . Na SKP sprawdzają tylko czy to co jest w dokumentach jest w aucie , a o poprawnej kompletacji nie maja zielonego pojęcia i np. jeśli w aucie o mocy 150 KM jest reduktor Alaska i to jest w dokumentach to powiedza , że jest OK , a gazownik od razu powie , że jest za mały do tej mocy silnika . Przykłady można by mnożyć w nieskończoność ........
wrocek66
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

11 Kwi 2010, 20:06

wrocek66 napisał(a):Na SKP sprawdzają tylko czy to co jest w dokumentach jest w aucie , a o poprawnej kompletacji nie maja zielonego pojęcia i np. jeśli w aucie o mocy 150 KM jest reduktor Alaska i to jest w dokumentach to powiedza , że jest OK

Wiesz co w tym przypadku to masz rację.Ja sprawdzam jedynie prawidłowość montazu
szczelność,dokumenty leg.zbiornika gazowego oraz typ parownika.To jest mi
potrzebne w dok.przy wykonywaniu OBT... :!: :!: :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Włącz kierunkowskaz przed wyprzedzaniem lub skrętem
    Według "Europejskiego barometru odpowiedzialnej jazdy 2015", aż 44% polskich kierowców zapomina włączyć kierunkowskaz przed wyprzedzaniem lub skrętem. Tymczasem to niezbędny element bezpiecznej jazdy, dzięki któremu ...

13 Kwi 2010, 08:11

witam, zapytaj o rodzaj instalacji- czy będzie możliwość jej serwisowania w Twojej okolicy, czy nie będziesz musieć jeździć np 80 km na przegląd, - dlatego radze porozmawiać z warsztatem montującym gdzie chciałbyś się serwisować,
po drugie - zbiornik - jaki jest stary (nowy zbiornik ma 10 lat na eksploatacje) - czy kroi się wymiana czy legalizacja, czy jest atest do zbiornika (sprawdz numery atestu z nr zbiornika), czy LPG jest wbity w dowód rej,
dobrze by mieć homologacje sposobu montażu i książeczke gwar, by wiedzieć ile dane elementy mają przebiegu.
jeśli to ma być samochód którym jest zalecana sekwencja to niech tam będzie sekwencja!
jak co to pytaj,,,
Sylwia
Sylwia Sz.P
Nowicjusz

Miejscowość: Tychy

28 Kwi 2019, 10:56

ja sprawdzałem produktem od K2, K2 Gas Tester i mogę go polecić bo się sprawdza [link wygasł]
lipski038
Nowicjusz

29 Kwi 2019, 21:09

lipski038 napisał(a):ja sprawdzałem produktem od K2, K2 Gas Tester i mogę go polecić bo się sprawdza [link wygasł]

głupszego filmu na temat instalacji gazowej nie widziałem, co za absurd i wprowadzanie ludzi w błąd wyciek pod maska a do nawiewu zaciągnęło płomień którym pobrudził się prowadzący.. żenada.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2002