Jak sprawdzić normę emisji spalin EURO samochodu w aplikacji mObywatel?

18 Gru 2023, 19:07

Pewnie nie wszyscy jeszcze wiedzą, a więc napiszę :wink: mając aplikację mObywatel możemy sprawdzić dane naszego samochodu z takimi informacjami jak data kolejnego przeglądu czy ubezpieczenia OC oraz parametry techniczne w których między innymi od niedawna jest dostępna norma Euro (poziom emisji zanieczyszczeń) jaka spełnia nasz silnik.

Jakie są normy Euro? To mamy opisane w temacie: jak-sprawdzic-norme-emisji-spalin-vt121362.htm

Nas jednak interesuje miejsce gdzie ją znajdziemy w aplikacji. Otóż otwierając aplikację mObywatel wchodzimy w "Moje pojazdy" i tu wybieramy interesujący nasz samochód jak mamy ich więcej niż jeden. Następnie musimy wybrać zakładkę "Historia pojazdu" i kolejno "Dane techniczne" tu prawie na samym końcu znajdziemy wpis "Norma emisji spalin Euro". Będzie tu podana wartość np. EURO 1, EURO 2, EURO 3, EURO 4, EURO 5 lub EURO 6.
Jak sprawdzić normę emisji spalin EURO samochodu w aplikacji mObywatel? Trzeba pamiętać, że poziom emisji zanieczyszczeń czyli norma Euro została wyznaczona automatycznie przez Centralną Ewidencję Pojazdów. Warto zatem sprawdzić czy jest ona poprawna gdyż w przyszłości może nam uniemożliwić np. wjazd w mieście do tzw. strefy zielonej.

Jeden z użytkowników na forum już zgłosił problem w temacie "Błędne informacje w CEPIK" bo zauważył ze ma przypisane błędne wartości.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Gru 2023, 13:50

Sprawdziłem przed chwilą jak to u mnie wygląda i mam Euro 5, samochód z silnikiem benzynowym z 2012 roku więc wychodzi na to że jest ok.
Andy33
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Schyłek ery diesla to już tylko kwestia czasu
    Może się wydawać, że blisko połowa samochodów użytkowanych przez Polaków to auta z silnikiem Diesla. Ich liczba jest jednak niższa niż sądzi wielu zmotoryzowanych – a co więcej, systematycznie spada. Samochody ...