REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Poproś o to wujka Google to Ci wszystko pokaże....MK7 napisał(a):Jak można sprawdzić normę emisji spalin EURO?
No to mamy nieścisłość w tabeli. Mam auto z 2002 roku ( benzyna ) i mam normę euro 2. Te auta z tym silnikiem były w sprzedaży u nas od bodajże od 1999 roku 05 miesiąca do 2003 / 08. Wydaje mi się że branie pod uwagę rocznika produkcji może wprowadzić w błąd. Raczej rok pierwszego wprowadzenia danego modelu , typu silnika na rynek. Data pierwszej homologacji.Rokiko napisał(a):silnik i data produkcji? ....... zamieszczam dane na podstawie których sobie sprawdzisz tą normę
Może również spełniać tylko Euro 4. Była robiona od 2009 .Rokiko napisał(a):PS. Toyota którą masz w profilu powinna spełniać Euro 6.
Ok, być może to auto z końca roku 2001 nie wiem dokładniebonifacy napisał(a):Mam auto z 2002 roku ( benzyna ) i mam normę euro 2
Może jak by było z 2009 roku. Jednak w 2016 (tak ma w profilu) takie auto jako nowe musiało spełniać EURO 6 żeby je zarejestrował.bonifacy napisał(a):Może również spełniać tylko Euro 4. Była robiona od 2009
Rokiko napisał(a): bonifacy napisał(a):
Mam auto z 2002 roku ( benzyna ) i mam normę euro 2
Ok, być może to auto z końca roku 2001 nie wiem dokładnie
Czyli jesteś na plus i jak widać błędy zdarzają się nie tylko w zaniżaniu normy Eurobonifacy napisał(a):według cepik mam normę euro 3 i w tym przypadku chwała im za to
Dokładnie były trochę inne realia w tamtych czasach i nikt się nie przejmował normą czystości spalin.bonifacy napisał(a):Cytuję - Pojazd może być zarejestrowany na stałe bez dalszych czynności homologacyjnych . Ot tak ........to było 20 lat temu , a kto by tam wtedy wnikał w szczegóły