Jak sprawdzić poduszki powietrzne?

21 Mar 2017, 15:43

Po dlugim namysle kupilam kilka dni temu uzywana astre h hatchback. Auto z 2004r., karoseria troche zmaltretowana przez życie, ale mechanicznie wydaje sie bez zarzutu.

Był ze mną specjalista, który sprawdził grubość lakieru, podłączył auto pod komputer, zajrzał pod maskę. Ogólnie auto było sprawdzane prawie godzinę, poza niewielkimi ogniskami korozji na jednym blotniku i progu wszystko bylo ok. Od razu zaznacze ze ten bok z korozja zostal bardzo dokładnie zbadany na grubosc lakieru, wszedzie taka sama warstwa.

Mimo to chcialabym sie upewnić czy auto na pewno ma poduszki. Jest jakaś opcja sprawdzenia tego?
Comfy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 02 2017
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Nie mam

22 Mar 2017, 09:03

Tak naprawdę, to jedynym sposobem jest zdemontowanie obudowy i fizyczne sprawdzenie tego. Nawet podpięcie się pod komputer nie zagwarantuje, że te poduszki są - bardzo często po wystrzeleniu poduszek właściciele nie zakładają nowych, tylko zamiast poduszek montowany jest odpowiedni rezystor, który powoduje, że sterownik widzi poduszkę i nie wyświetla się błąd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Mar 2017, 15:58

No wlasnie możliwość wstawienie rego rezystors bardzo mnie martwi. Pod fotelem jest kabel w takiej karbowanej otulinie - to jest normalne, ze mozna go "wymacac", czy powinien byc jakos schowany?

Obserwowalam kontrolke airbag - czytalam, ze jesli cos bylo kombinowane przy czujnikach, to ta kontrolka czesto gasnke rownoczesnie z jakas inna (nie pamietam jaka). U mnie ona gasnie niezaleznie od innych, wszystko wydaje sie ok - no ale jakaś taka niepewnosc jest...
Comfy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 02 2017
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Nie mam

24 Mar 2017, 16:59

Zgadza się. czasem jest tak, że jak komuś nie chce się kombinować z rezystorem, to kontrolkę poduszki podłą pod kontrolkę silnika, oleju lub jakąś inną, która gaśnie po chwili włączenia stacyjki w położenie kontrolek.
Niestety, jak pisałem, żeby być 100% pewnym, to trzeba by tą poduchę widzieć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Volkswagen Golf GTI - produkcja seryjna
    Legenda powraca: seryjny, Golf GTI opuścił linię montażową fabryki Volkswagena w Wolfsburgu. Premierowe auto to pięciodrzwiowy GTI z pakietem Performance w kolorze czerwonym Tornado ze sportowymi fotelami w klasyczną kratę ...