Jak sprowadzic z Niemiec samochod dla brata?(Pilne)

22 Lut 2008, 16:37

Mieszkam w Niemczech i brat mnie poprosil bym mu tutaj auto znalazl, jednak on sam nie moze po nie przyjechac.
Czy jesli ja podpisze umowe i na mnie bedzie brief, to brat bedzie mogl bezproblemowo zarejestrowac go na siebie w PL nie ponoszac zadnych dodatkowych kosztow poza zwyklymi kosztami sprowadzenia?
Jak robia to np. handlarze sprowadzajacy auta dla kogos?
MiKeLiBeRo
Nowicjusz

24 Lut 2008, 16:50

Ludzie napiszcie, jesli ktos cos wie, prosze! Jutro kupuje to auto i nie wiem co zrobic. Musi moj brat sie pofatygowac do Niemiec zeby podpisac umowe, czy da sie to jakos innaczej zrobic?
MiKeLiBeRo
Nowicjusz

24 Lut 2008, 20:46

Najprościej to jak już masz auto wybrane to weź umowę podpisaną przez brata z jego dokumentem ze sobą i na miejscu druga strona ci podpisze i po sprawie. Może ci jeszcze napisać oświadczenie że ty jesteś upoważniony przez niego do przeprowadzenia tej transakcji w jego imieniu.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

25 Lut 2008, 04:15

Tylko problem w tym, ze brat jest w Pl i nie moze sie do Niemiec teraz wybrac a ja juz tu auto znalazlem. Jego dokumentu tozs. tez tutaj nie mam.
Czy moge je sprowadzic na siebie, a pozniej odsprzedac bratu po tej samej cenie? Oczywiscie nie narazaja
c sie na dodatkowe koszty.
MiKeLiBeRo
Nowicjusz

27 Lut 2008, 20:47

no ale przeciez u nas mozesz zrobic druga umowe jak to robi wiekszosc handlarzy pisza tylko dane od kogo kupili i wpisuja pozniej dane kto kupi od nich wiec nie wiem w czym problem :D
greyt
Początkujący

27 Lut 2008, 22:02

A co z briefem? Na nim tez stoi przeciez moje imie i nazwisko.
MiKeLiBeRo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Warsaw Moto Show 2015
    Po oficjalnym otwarciu targów przez organizatorów, odbyła się konferencja prasowa Arrinery, a następnie konferencje i warsztaty. Wieczorem podczas uroczystej gali miał miejsce finał siódmej edycji plebiscytu "Złotej Kierownicy". ...

27 Lut 2008, 22:29

przeciez mozesz w polsce spisac umowe normalnie z tamtym gosciem co od niego kupiłes i ze swoim bratem tak robia handlarze bo troszke widziałem tego i owego wsród takich znajomych zadnych dodatkowych kosztów ani zadnych problemów
wampir1717
Aktywny

Miejscowość: NY

27 Lut 2008, 22:34

No niby tak ale przeciez jak brat pojdzie to auto rejestrowac i na umowie bedzie mial swoje imie i nazwisko a na briefie beda moje dane to urzedasy wykryja przeciez niezgodnosc. Sama umowa to nie problem. Sie wie:)) Na niej moge sobie pisac co chce hehe.
MiKeLiBeRo
Nowicjusz

27 Lut 2008, 22:42

raczej nic ci nie powinni za to zrobic bo auto czasem sie kupuje z 3 rak np. ostatnio brat kupował od goscia który mieszkła w niemczech on go kupił z komisu sprzedał handlarzowi a handlarz dopiro mojemu bratu wiec tam na kazdym papierku było inne nazwisko i nic sie nie dzisło nie przywiazuje do tego suzej wagi pozdrawiam
wampir1717
Aktywny

27 Lut 2008, 22:45

Dzieki za pomoc w takim razie. Mam nadzieje, ze jest tak jak napisales. Pzdr!
MiKeLiBeRo
Nowicjusz

27 Lut 2008, 22:47

nie ma za co a jaki ten samochodzik sprowadzasz. a jak nie to co to za problem przeciez jak kupisz na siebie to mozesz bratu sprzedac w polsce bez niczego zanim go jescze zarejestrujesz i to bedzie najpewniejsze
wampir1717
Aktywny

27 Lut 2008, 22:50

a jak ty chcesz autem wracac ? bo do briefu nie beda nic wpisywac
greyt
Początkujący

27 Lut 2008, 22:57

Passacik Tdi 2001 rocznik, Limuzyna, 6 biegow, 130 koni.
Greyt na briefie stoi moje nazwisko. Mam go na czerwionych blachach. zjezdzam za 3 tygodnie
No tylko jesli sprzedam go bratu to musze wpisac te sama cene, czyli 100 euro:)). Skarbowy nie dowali bratu domiaru, ze tak tanio kupil?
MiKeLiBeRo
Nowicjusz

28 Lut 2008, 07:20

no troszke przesadziles w moim urzedzie celnym (polkowice) to by nie przeszlo ja za pasata b3 wpisalem 100 euro i baba sie uczepila trzeba troszke wiecej bylo wpisac jakos kolo 1500 bo i yak nie za duzo bys zaplacic
greyt
Początkujący