Pierwsze auto - pierwsze problemy

27 Lut 2008, 23:54

Witam! Kupilem jakis czas temu Opla Astre GSI. Poniewaz jest to moje pierwsze auko mam duzo pytan... Oto i one:

1. Wiem ze trzeba zaplacic jakas oplate skarbowa... JA troche ja ominelem bo cene auta dalem ponizej 1000 zl- czyli jestem zwolniony z jakikolwiek oplat. Czy mimo tego musze isc do jakiegos US i to zglosic? Co jesli tego nie zrobilem a minelo juz pare miesiecy.... ?

2. Auto trzeba przerejestrowac w urzedzie miasta w ciagu 30 dni zgadza sie?. Nie zrobilem tego.... Czy cos mi za to grozi?

3. OC mam na starego wlasciciela. Co wiecej wplacilem na jego znizkach druga rate za OC. Zglosilem w HDI ze kupilem to auto a mimo tego nie musialem doplacac nic do tego ubezpieczenia... Zdarzylo sie stuknelem klientke.... czy to bedzie mialo wplyw na moje znizki jesli ebde podpisywal polise w jakiej innej firmie ?

4. Moj przeglad (ten wpisywany w dowodzie rejestracyjnym) jest niewazny. Czy moge normalnie pojechac i taki przeglad sobie zrobic czy cos mnie to bedzie kosztowac (nie wiem jakies kary albo cos??)

5. Czy cos jeszcze musialem zaplacic, przerejestrowac itp itd ?? Czy napewno wymienilem wszystkie moje obowiazki jako kupujacego??

6. Jakie sa moje obowiazki jesli auto bede sprzedawac??

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz!!!!!!!
Rutsek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Muzeum SKODY - 117 lat historii Producenta
    W piątek 23 listopada 2012 roku odbyła się przedpremierowa prezentacja nowego Muzeum SKODY dla mediów, a trzy dni później (26 listopada) obiekt został uroczyście otwarty dla publiczności. Położone w Mladá ...