rozumiem że auto z zagranicy.
a więc tak masz rację podatek akcyzowy w urzędzie celnym od pojemności powyżej 2L wynosi aż 18,6% od wartości na umowie kupna sprzedaży lub faktury (jeżeli wartość auta odbiega 30% od wartości wg. eurotaxu, urząd celny liczy wtedy wg. wartości auta wg. eurotaxu, także za dużo nie warto zaniżać) -dla porównania dla aut o poj. poniżej 2L ten podatek wynosi zaledwie 3,1 %
taki merc jak kupiłeś go za ok. 4000 euro (bo tak chodzą) to akcyza cie wyjdzie 3350 zł
ewentualnie możesz zlecić wypełnienie deklaracji i jeszcze 2 wnioskow agencji celnej
koszt ok. 25zł
-opłata skarbowa w urzędzie celnym 17zł
-dobrze jest wcześniej zrobić pierwszy przegląd techniczny który kosztuje u mnie przynajmniej 169zł (bo celny czasami chce zobaczyć)
-tłumaczenie dowodów rejestracyjnych, i tłumaczenie umowy kupna sprzedaży u tłumacza przysięgłego (chyba że jest dwujęzyczna to nie trzeba tłumaczyć-przynajmniej u mnie nie wymagają tego) u mnie koszt za komplet 99 zł
-VAT25, czyli tzw. zaświadczenie że pojazd jest zwolniony z podatku VAT (w urzędzie skarbowym) koszt wydania zaświadczenia 160 zł
-opłata recyklingowa na NFOŚiGW 500 zł
-rejestracja (dowód rejestracyjny + książka ) 245 zł
-OC
-koszty dojazdów, stracony czas i nerwy - BEZCENNE
za resztę zapłacisz kartą mastercard
także żeby nim jeździć w PL to w 5000zł się zmieścisz
powodzenia