@@ Jak to jest z rejestracją ?? PROSZE O POMOC !!!!!!!!!! @@

12 Lip 2009, 13:58

Witam! Zamierzam kupic merca c-klase c200 2.2 w dieslu. Autko jest z 98roku. Ile wyniósł by całkowity koszt rejestracji w PL bo jak mi wiadomo to powyżej 2l cm3 jest większa akcyza? Mogł by mi ktoś pomóc? Pozdrawiam!
konrad1422
Początkujący

Miejscowość: PL

12 Lip 2009, 19:20

rozumiem że auto z zagranicy.

a więc tak masz rację podatek akcyzowy w urzędzie celnym od pojemności powyżej 2L wynosi aż 18,6% od wartości na umowie kupna sprzedaży lub faktury (jeżeli wartość auta odbiega 30% od wartości wg. eurotaxu, urząd celny liczy wtedy wg. wartości auta wg. eurotaxu, także za dużo nie warto zaniżać) -dla porównania dla aut o poj. poniżej 2L ten podatek wynosi zaledwie 3,1 %

taki merc jak kupiłeś go za ok. 4000 euro (bo tak chodzą) to akcyza cie wyjdzie 3350 zł
ewentualnie możesz zlecić wypełnienie deklaracji i jeszcze 2 wnioskow agencji celnej
koszt ok. 25zł

-opłata skarbowa w urzędzie celnym 17zł

-dobrze jest wcześniej zrobić pierwszy przegląd techniczny który kosztuje u mnie przynajmniej 169zł (bo celny czasami chce zobaczyć)

-tłumaczenie dowodów rejestracyjnych, i tłumaczenie umowy kupna sprzedaży u tłumacza przysięgłego (chyba że jest dwujęzyczna to nie trzeba tłumaczyć-przynajmniej u mnie nie wymagają tego) u mnie koszt za komplet 99 zł

-VAT25, czyli tzw. zaświadczenie że pojazd jest zwolniony z podatku VAT (w urzędzie skarbowym) koszt wydania zaświadczenia 160 zł

-opłata recyklingowa na NFOŚiGW 500 zł :evil:

-rejestracja (dowód rejestracyjny + książka ) 245 zł

-OC

-koszty dojazdów, stracony czas i nerwy - BEZCENNE :mrgreen:
za resztę zapłacisz kartą mastercard

także żeby nim jeździć w PL to w 5000zł się zmieścisz

powodzenia
andrewb25

12 Lip 2009, 20:20

POWAŻNIE TAK DROGO ??? MYŚLAŁEM ŻE CAŁKOWITA REJESTRACJA WYNIESIE MNIE Z 2500 ZŁ NA GOTOWO MASAKRA ....
konrad1422
Początkujący

12 Lip 2009, 20:54

a jaka będzie dokładnie wartość auta?
andrewb25

12 Lip 2009, 21:55

Kolego nie zapłacisz 5000 zł . Ja ostatnio za E klasse 320CDI 2005r zapłaciłem 8000zł , a za Audi A6 3.0TDI 2004 r 6300 zł . Autka nie były uderzone , przyjechały do polski na kołach . Za takie auto to zapłacisz jakieś 2,5-3tys to max wartość autka spokojnie można zaniżyć do 30% i raczej się nie czepiają
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

12 Lip 2009, 22:26

Może mi to ktoś przedstawic tylko zeby to bylo pewne na 100 zeby potem nie bylo niespodzianek ze mialo byc 2,5 tys a okaze sie ze jest 5 tys
konrad1422
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła drogowe
    System automatycznych świateł drogowych automatyzuje – jak sama nazwa wskazuje – przełączanie świateł z drogowych na mijania i odwrotnie. Nie eliminuje jednak problemu, jakim jest gorsza widoczność wynikająca ...

12 Lip 2009, 22:29

No ja ci mówię jak ja płace od takich aut jak Mercedes E klasa z tego roku która jest warta jakieś 80tys i to nowe Audi też coś koło tego i od jednego zapłaciłem 8 tys , a od drugiego 6 tys . To było jakieś 2tygodnie temu . Więc od takiego autka nie zapłacisz 5 tys .
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

12 Lip 2009, 23:24

tylko wiesz ja musze wiedziec wszystko na 100% bo to moje pierwsze auto :) więc za dużo nie mam żeby dołożyc do rejestracji :P i chce wszystko wiedziec tak że ide do urzędów i wiem za co ile zapłace
konrad1422
Początkujący

13 Lip 2009, 09:13

kolego wszystko ci napisałem w poście powyżej,

wysokość akcyzy to sobie sam obliczysz bo wynosi ona w tym przypadku 18,6% od wartości z umowy kupna sprzedaży.
Jeżeli zbyt dużo zaniżysz kwotę na umowie kupna sprzedaży i Urząd Celny ci to zakwestionuje to policzą akcyzę wg. Eurotaxu - wtedy będziesz dużo w plecy.

Najlepiej to sprawdź sobie jaka jest wartość samochodu, możesz od tej kwoty odjąć 30-40% i powinno przejść.

możesz napisać na umowie że auto kosztowało np. 2500 euro i wtedy zapłacisz ok. 2000 zł akcyzy.
Jeżeli wpiszesz że kupiłeś za 3000 euro, wtedy akcyza wyjdzie 2500 zł

Jeżeli wpiszesz że kupiłeś za 1000 Euro to CI policzą wg. swojej tabeli :twisted:
andrewb25

13 Lip 2009, 11:53

czyli całkowita rejestracji wyjdzie mi w granicach 3,5 tys. zł ? Myślę, że sobie odpuszczę to autko bo niestety realia okazały się zbyt wysokie jak na moje możliwości finansowe.
konrad1422
Początkujący

13 Lip 2009, 13:52

W tamtym roku podatek był co prawda coś koło 13%, ale wartość ZAWSZE brali z EuroTaxu. Teraz się coś zmieniło? Nie wierzę, w ogóle w jakimś przypadku patrzą na cenę z umowy. EuroTax a po przestraszeniu się ile wynosi wartość Twojego auta w PL, bierzesz rzeczoznawcę i on Ci zbija, ile może.. czyli ma napisać że to szrot, składany z trzech, z uszkodzonym silnikiem itp.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

13 Lip 2009, 14:26

qki007 napisał(a):e wartość ZAWSZE brali z EuroTaxu. Teraz się coś zmieniło? Nie wierzę, w ogóle w jakimś przypadku patrzą na cenę z umowy.

ostatnio gość na celnym wogule nie patrzył na Eurotax, zobaczył to co mam na umowie i od tego policzyłem akcyzę,
przedostatnio była Pani celnik i mi się dopierdzieliła do ceny że niska jest, ale gadka-szmatka i tak zostało hehe
Być może na innym urzędzie celnym jest inaczej.

P.S. teraz to wogule nie przywożę aut z pojemnością powyżej 2000 cm3 bo się mi to nie kalkuluje, nie będę im płacił złodziejskiej akcyzy.

[ Dodano: Pon Lip 13, 2009 14:31 ]
qki007 napisał(a):Wbierzesz rzeczoznawcę

tylko że rzeczoznawca też coś bierze...za darmo nie zrobi wyceny.

Mi np. za maszyny budowlane pod leasing rzeczoznawca inkasuje 350-400 zł netto za opinię.
ile w przypadku aut to nie wiem
andrewb25

13 Lip 2009, 14:33

konrad1422 napisał(a):tylko wiesz ja musze wiedziec wszystko na 100% bo to moje pierwsze auto :) więc za dużo nie mam żeby dołożyc do rejestracji :P i chce wszystko wiedziec tak że ide do urzędów i wiem za co ile zapłace
kolego bez paniki
wartości z eurotaxu to wcale niejet taki szok-cenniki infoexpert i eurotax to w przewazającej większości ceny zaniżone i często bywa że w de płacisz więcej / a urząd policzy ci po taxie /
ps ja mam dostęp do aktualnych cennkiów eurotax /daj dane auta to ci policze w 2 minuty
i bedziesz wiedział naczym stoisz/
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg

13 Lip 2009, 15:02

W tamtym roku - powtarzam, bo być może teraz jest inaczej już - mój samochód w EuroTaxie kosztował coś koło 38 600 zł co przy akcyzie 13% daje nam ~5000 zł w błoto - i tyle chcieli mi z góry wydrzeć.

Wziąłem rzeczoznawcę i wycenił mi go na 19 000 zł co przy 13% akcyzy daje nam ~2500 zł, nie wiem jak tam dokładnie liczyli ale zapłaciłem jej coś koło 2146 zł.

Rzeczoznawca zwykle bierze 150 zł więc jest to nic w porównaniu do tego ile za akcyzę bez rzeczoznawcy można wybulić.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość