Jak to jest z tym Audi

29 Paź 2020, 23:37

fcgetin napisał(a):Najłatwiej wyciągając reflektor a do tego trzeba popuścić zderzak.
wydaje Ci się tylko, znam temat.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Paź 2020, 23:43

mike napisał(a):a to ciekawe co piszesz, bo ostatnio w temacie o Audi do LPG jednak poleciłeś TFSI.

No tak ciekawe, prawdopodobnie nie doczytałeś że chodziło o sytuację gdy lpg nie jest priorytetem...
a jak już tak nawracasz do tfsi to oczywiście, że zamiast 1,8T wybrałbym jego, w lepszym stanie osprzęt, lepiej znosi ząb czasu, no i jest 200 koni na dzień dobry, co w takich krowach o jakich tutaj mowa nie jest bez znaczenia.
Natomiast to forum jest tak specyficzne że nie zdziwię się jak autor za chwilę A4 B5 będzie szukał mając 30k.

Wiatrowy napisał(a):2. Nie mam dzieci i jeszcze jakieś parę lat pewnie nie będę miał, więc miejsce z tyłu, czy bagażnik nie są jakieś mega ważne.
To nie wiem czemu po prostu jak normalny człowiek nie bierzesz pod uwagę kompaktu jakim jest A3, w sumie za 30k to masz fajnego Golfa mk7...a nie A4 b7 :cry: ale każdy robi jak uważa...
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

30 Paź 2020, 06:56

demirbiras napisał(a):A3, w sumie za 30k to masz fajnego Golfa mk7...a nie A4 b7

Rozważę ;) Jakiś konkretny silnik z tych Golfów? (benzyna, pod gaz najchętniej)

Mam jeszcze jeden problem z całym podejściem do kupna w ogóle.
Sam mam pojęcie o samochodach podstawowe, typowy użytkownik.
I teraz rodzi się problem, jest auto do obejrzenia 300km dalej i co wtedy? (nie mam za bardzo nikogo znajomego, kto by pomógł, pojechał ocenić).
Płacić miliony mechanikowi jakiemuś, żeby ze mną jechał? Korzystać z firm oceniających samochody i też nie mało płacić? (korzystał ktoś z takich?)
I tak się kręcę w kółko niestety, bo moje kupno ogranicza się do oglania na OTOmoto i o.
Postanowiłem, że się doradzę i w tym, bo już mnie to wkur...
Wiatrowy
Nowicjusz

30 Paź 2020, 07:50

demirbiras napisał(a):To nie wiem czemu po prostu jak normalny człowiek nie bierzesz pod uwagę kompaktu jakim jest A3, w sumie za 30k to masz fajnego Golfa mk7...a nie A4 b7 ale każdy robi jak uważa...

Normalny człowiek wybierając auto w ograniczonym budżecie stara się odnaleźć kompromis spełniający wymagania i cechujacy się niezlym stosunkiem cena/jakość a nie "ma być audi"

Wiatrowy napisał(a):Rozważę Jakiś konkretny silnik z tych Golfów? (benzyna, pod gaz najchętniej)

Do zadnego nie założysz lpg

Wiatrowy napisał(a):Mam jeszcze jeden problem z całym podejściem do kupna w ogóle.
Sam mam pojęcie o samochodach podstawowe, typowy użytkownik.
I teraz rodzi się problem, jest auto do obejrzenia 300km dalej i co wtedy? (nie mam za bardzo nikogo znajomego, kto by pomógł, pojechał ocenić).
Płacić miliony mechanikowi jakiemuś, żeby ze mną jechał? Korzystać z firm oceniających samochody i też nie mało płacić? (korzystał ktoś z takich?)

Skoro nie masz pojęcia o autach to płacisz i tyle. Firmy dokonujące oceny są ok ale samemu również mniej więcej trzeba to zweryfikować. Jestem ciekawy ile mechanik chciałby za taką wycieczkę na pół dnia :mrgreen: Jedziesz na miejsce ogarniając wcześniej kogoś w okolicy. Choć szczerze mówiąc na jakieś wycieczki 300-400 przy szukaniu takiego golfa, których jest w opór i jeszcze trochę to raczej bym nie pojechał. Chyba, że "po pewniaka'
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Paź 2020, 12:38

Wiatrowy napisał(a):Rozważę Jakiś konkretny silnik z tych Golfów? (benzyna, pod gaz najchętniej)

Pod gaz kiepsko, ale takie 1,4/122 czy 125 albo 140, pojedzie podobnie albo niewiele gorzej jak A4 1,8T 163 za to spali mniej paliwa, fajna charakterystyka i współczesne auto.

Invi napisał(a):Normalny człowiek wybierając auto w ograniczonym budżecie stara się odnaleźć kompromis spełniający wymagania i cechujacy się niezlym stosunkiem cena/jakość a nie "ma być audi"
a gdzie ja napisałem że ma być Audi?

..następny który porusza temat czegoś o czym nie pisałem :roll:
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8

02 Lis 2020, 08:54

Raziel11 napisał(a):1. To moze przy takich przebiegach lepiej odpuscic lpg jako must have i rozszerzyc mozliwosci o silniki z wtryskiem bezposrednim?
2. Wiec moze zamiast A4 jakis hatchback?
3. W zwykłej A4 tego sportowego zęba nie ma prawie wcale, juz predzej bym polecił A3 8P 2.0 TFSI ale tutaj rezygnujesz z LPG
4. Ja zjezdzilem cala polske szukajac swoich samochodów
5. Nie ma za co

1. Kurczę, wolałbym zostac przy benzie póki co, diesel zostanie na koniec
2. Biorę pod uwagę, nawet na coupe zacząłem ostatnio zerkać w sumie
3. Rozważam, takie A3 rzeczywiście sportbackowo jest niezłe
4. Ja już kurczę pół roku patrze na te auta, ale niestety głównie na otomoto....
5. :)

fcgetin napisał(a):Zadbane a4 w benzynie kosztują.

Damn, moja historia pt. "Audii" pewnie się rozjedzie finalnie...
Ale jeśli nie one, to będe musiał jakieś nowe cele określić czego szukam, a to nie będzie łatwe, bo wymagania mam, jakbym miał budżet 90tyś, a nie 30 (tak, wiem, ja też się z siebie śmieje, jak to piszę ;))

Kao napisał(a):25k za auto z 2004 roku to chyba lekka przeginka, ja rozumiem że ładna, zadbana same ochy i achy no ale......

Potwierdzam, osobiście bym pewnie nie dał...To jednak 16 lat.

demirbiras napisał(a):To nie wiem czemu po prostu jak normalny człowiek nie bierzesz pod uwagę kompaktu jakim jest A3, w sumie za 30k to masz fajnego Golfa mk7...a nie A4 b7 ale każdy robi jak uważa...

Invi napisał(a):Normalny człowiek wybierając auto w ograniczonym budżecie stara się odnaleźć kompromis spełniający wymagania i cechujacy się niezlym stosunkiem cena/jakość a nie "ma być audi"

No zaczynam dojrzewać w głowie do szerszej perspektywy, jak tak Was czytam. Warto było zapytać, dzięki ;)

Invi napisał(a):Skoro nie masz pojęcia o autach to płacisz i tyle. Firmy dokonujące oceny są ok ale samemu również mniej więcej trzeba to zweryfikować. Jestem ciekawy ile mechanik chciałby za taką wycieczkę na pół dnia Jedziesz na miejsce ogarniając wcześniej kogoś w okolicy.

Chyba nie będzie wyjścia, bo inaczej umrę przeglądając wiecznie otomoto i przy okazji Was tutaj zanudzę :)))
Chyba, że mi spadnie manna z nieba i się trafi perełka w bliskiej okolicy ;)

demirbiras napisał(a):Pod gaz kiepsko, ale takie 1,4/122 czy 125 albo 140, pojedzie podobnie albo niewiele gorzej jak A4 1,8T 163 za to spali mniej paliwa, fajna charakterystyka i współczesne auto.

Czytaj więcej: jak-to-jest-z-tym-audi-vt122894-15.htm#postingbox

Zastanawiam się, z czego to wynika, ze na co ostatnio nie popatrzę (przeglądałem Elantry ostatnio), to nic z tego, co sprawdzam, się nie nadaje do gazu. Czyżby gaz odchodził w zapomnienie w nowszych technologiach silników? Czy źle to rozumiem?
Wiatrowy
Nowicjusz

02 Lis 2020, 10:35

Wiatrowy napisał(a):Czyżby gaz odchodził w zapomnienie w nowszych technologiach silników? Czy źle to rozumiem?

Wtrysk bezpośredni benzyny - w tej konstrukcji silnika wtryskiwacze benzynowe muszą pracować co jakiś czas, bo inaczej szlag je trafi. Dlatego przy instalacji do wtrysku bezpośredniego auto spala dużo więcej benzyny niż w sekwencji. No i instalacje są droższe - od 4000zł w górę. Ale to kwestia czasu, za parę lat ogarną to gazownicy i ceny trochę spadną.

No i takie 1.4 TSI w Golfie VII / Leonie III to pali jakieś 6-7l w cyklu mieszanym, więc praktycznie tyle co diesel. Możesz rozbierać do 35-40 tys.i kupić VW/Seata. Będziesz miał 6-8 letnie auto, a nie 2 razy starsze.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

07 Lis 2020, 07:38

Ossy napisał(a):Wtrysk bezpośredni benzyny - w tej konstrukcji silnika wtryskiwacze benzynowe muszą pracować co jakiś czas, bo inaczej szlag je trafi. Dlatego przy instalacji do wtrysku bezpośredniego auto spala dużo więcej benzyny niż w sekwencji. No i instalacje są droższe - od 4000zł w górę. Ale to kwestia czasu, za parę lat ogarną to gazownicy i ceny trochę spadną.

Dzięki za wyjaśnienie :)

Golf VII bardzo ładny.
BTW, jest jeszcze jedno auto, które często przyciąga mój wzrok na ulicy z kompaktów. Meganka, ale nie wiem, czy to jakieś special edition, czy jakiś lifting, ale chodzi o tą:

(zdjęcie poglądowe w załączniku).

Jeszcze chciałbym zapytać o Elantrę - bo możliwe, że miałbym z pewnego źródła, ale dopiero w lutym (za ok 45 tyś więc akurat bym trochę jeszcze dociułał), niestety póki co nic więcej nie wiem.

Edit! wyszperałem! To megane coupe. Warto w ogóle patrzeć na meganki?
Wiatrowy
Nowicjusz

07 Lis 2020, 18:32

Wiatrowy napisał(a):Jeszcze chciałbym zapytać o Elantrę - bo możliwe, że miałbym z pewnego źródła, ale dopiero w lutym (za ok 45 tyś więc akurat bym trochę jeszcze dociułał), niestety póki co nic więcej nie wiem.
jak na razie musisz się zdecydować czego chcesz, bo porównujesz całkiem zwinne turbo kompakty (również w wersjach 3d), do zwykłego dvpowozu na działkę albo na Ubera :ok:
Elantra to odpowiednik czajnika, pralki czy lodówki - nie odczuwasz ich posiadania, po prostu ich używasz kiedy jest to konieczne. Zero emocji i uczuć
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Lis 2020, 20:50

Wiatrowy napisał(a):Czyżby gaz odchodził w zapomnienie w nowszych technologiach silników? Czy źle to rozumiem?

Zgadza się. Za parę lat masz jeździć elektrykiem a nie gazowcem.

Te zmiany wymusza EutoKołchoz który zmusza producentów samochodów na do coraz to wyższych norm spalin, a producent żeby to spełnić montuje wtryskiwacze paliwa na coraz to wyższych ciśnieniach, więc tym samym silnik jest bardziej skomplikowany.
A tym samym technologia LPG nie jest aż tak zaawansowana żeby do takiego silnika który ma pracować tylko na LPG dało się to zrobić bezinwazyjnie i bezawaryjnie.
Więc na rynku zostało już całkiem niedużo silników do których Da się jeszcze LPG zamontować.
Stety niestety te auta z takim silnikiem słono kosztują przez to właśnie. :mrgreen:
Ja jeżdżę dieslem i nie narzekam, mam moc, niskie spalanie, i co mi do szczęścia potrzeba, nie wiem dlaczego ludzie tanie mają parcie na te gó...ne współczesne benzyniaki, przecież jak to za rok/dwa/trzy zacznie się sypać to będzie jeszcze gorzej jak przy dieslu. A w takim benzyniaku też mamy i turbinę/dwumas i wtryski
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

08 Lis 2020, 03:19

mike napisał(a):jak na razie musisz się zdecydować czego chcesz

No niestety, mam tego świadomość. Co innego gust, co innego rozsądek i kicha...

andrewb25 napisał(a):nie wiem dlaczego ludzie tanie mają parcie na te gó...ne współczesne benzyniaki

U mnie krótkie trasy w większości, więc dlatego na benzyniaki patrzę.
Wiatrowy
Nowicjusz

04 Kwi 2021, 14:55

Cześć :) Trochę doskładałem. Aktualny budżet ok. 40k

Patrzę w kierunku A4B8 i A3 8P.

Zastanawiam się, jak to zwiększa moje możliwości ruchu w poszukiwaniach.

Biorąc pod uwagę benzynę, rozumiem, że nadal w obu 1.8T? Czy większy budżet daje jakieś inne opcje?
Osobowy
Nowicjusz

04 Kwi 2021, 15:50

Osobowy napisał(a):Biorąc pod uwagę benzynę, rozumiem, że nadal w obu 1.8T? Czy większy budżet daje jakieś inne opcje?

kiepskie silniki ...lepiej 2.0 TDI kupić w takim audi
nie wszystko co benzyna to dobre.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

04 Kwi 2021, 16:08

tam nie ma 1.8T tylko 1.8tfsi a z czym to się je to już sam znajdziesz
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Kwi 2021, 20:54

Z tych 2 aut pewniejsze bedzie A3 8P, 40tys to dobry budzet na przedlifta w dobrym stanie z silnikiem 2.0TSI 1 generacji czyli tym ktory nie ma problemu ze spalaniem oleju
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI