Samochód do 15k, zmiana a4 b5.

05 Kwi 2021, 13:25

Witajcie forumowicze.
Myślę o zmianie aktualnego samochodu jakim jest a4 b5 2000 1.9 TDI.
Na nowy samochód chciałbym przeznaczyć do 15k zł. Audi sprawuje się bardzo dobrze, przez 3 lata ponad 70k km bez żadnej awarii , zawieszenie sprawne bo przy kupnie od razu wymienione, silnik w bardzo dobrym stanie mimo 400k nalotu. Chce zmienić samochód bo przeszkadza mi komfort podróżowania, głośno w środku bo słychać diesla, szumi przy wyższych prędkościach do mam opadnięte drzwi przez wyrobione już zawiasy. Klimę trzeba zrobić (mam nadzieję,że tylko wymienić przewód i nabić, a w razie czego mam cały komplet klatyzacji z drugiej audi). No i na błotnikach i drzwiach wychodzi rdza. I tak sobie pomyślałem,że może warto w końcu zmienić samochód na coś młodszego.
W oko wpadł mi fiat bravo, ale w tej cenie raczej ciężko będzie kupić benzynke 1.4tjet. Wiec druga opcja jest znowu jakiś klektot tylko z innego kraju :D
Samochodem robię rocznie około 20k km, w tym codziennie dojazd do pracy 15km przez miasto Lublin (dość często mijam korki). No ale druga sprawa, przez dojazdy do pracy wolałbym chyba kupić benze z gazem, i tutaj 1.4 tjet okazałby się strzałem w 10.
I teraz pytanie , zmieniając audi na takiego fiata odczuje duże zmiany w komforcie podróżowania?
Czy lepiej doinwestować w obecny samochód i cieszyć się bezawaryjnością i odkładać na coś lepszego?
Baltekkk
Obserwowany

05 Kwi 2021, 13:48

Baltekkk napisał(a):zmieniając audi na takiego fiata odczuje duże zmiany w komforcie podróżowania?

Raczej średnio, A4 B5 to co prawda stare auto ale jednak klasa wyższa, średnia i do tego premium, oprócz tego zasięg na 1,9 tdi dużo, dużo większy niż na zagazowanej benzynie, a sama instalacja 500 zł nie kosztuje
Czyli albo od 15k odliczasz 3 tys i wtedy na auto masz 12k, albo doliczasz i wydajesz na wszystko prawie 20 tys

Ale wciąż masz auto kilkunastoletnie.
Dla przykładu mój znajomek sprzedawał nie tak dawno C3 II 1,6 hdi 92 konie z 2011 roku z przebiegiem 80 tys

Ogólnie sięgając 20 tys złotych ja bym się zastanowił jeżeli jeździsz po mieście nad klasą B ale to wtedy masz z dekadę młodsze auto.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

05 Kwi 2021, 14:00

Baltekkk napisał(a):zmieniając audi na takiego fiata odczuje duże zmiany w komforcie podróżowania?

ciężko powiedzieć, niby klasą niższy ale dużo nowocześniejszy i nie tak styrany
na pewno będą mniejsze przedmuchy z uszczelek;P
zawsze możesz podkleić drzwi matami i za śmieszne pieniądze znacząco wyciszyć auto

Baltekkk napisał(a):W oko wpadł mi fiat bravo, ale w tej cenie raczej ciężko będzie kupić benzynke 1.4tjet. Wiec druga opcja jest znowu jakiś klektot tylko z innego kraju

na t-jet'a budżet na styk, warto byłoby mieć więcej
klekot klekotem ale jednak silnik na cr a nie pompie jak w traktorze, kultura pracy jest o wiele wyższa (skomplikowanie konstrukcji i ewentualne koszty również wyższe)

[img]Czy lepiej doinwestować w obecny samochód i cieszyć się bezawaryjnością i odkładać na coś lepszego?
[/img]

Nikt Ci tych "zainwestowanych" pieniędzy nie zwróci, tym bardziej związanych z blacharką. Jedyne wyjście to zrobić ogarnąć to co możesz we własnym zakresie (czyt. ustawienie drzwi jeśli się nie zerwą śruby i jakieś amatorskie zaprawki), zrobić klimę i jeździć aż się rozleci.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie czekaj na pierwszy śnieg ze zmianą opon na zimowe
    Wielu kierowców odkłada na ostatnią chwilę zmianę opon na zimowe. Oznacza to, że kiedy wystąpią przymrozki albo spadnie pierwszy śnieg, bardzo łatwo o stłuczkę, a dodatkowo w warsztatach tworzą się kolejki. Podpowiadamy ...