Samochód do 15k, zmiana a4 b5.

05 Kwi 2021, 14:25

Witajcie forumowicze.
Myślę o zmianie aktualnego samochodu jakim jest a4 b5 2000 1.9 TDI.
Na nowy samochód chciałbym przeznaczyć do 15k zł. Audi sprawuje się bardzo dobrze, przez 3 lata ponad 70k km bez żadnej awarii , zawieszenie sprawne bo przy kupnie od razu wymienione, silnik w bardzo dobrym stanie mimo 400k nalotu. Chce zmienić samochód bo przeszkadza mi komfort podróżowania, głośno w środku bo słychać diesla, szumi przy wyższych prędkościach do mam opadnięte drzwi przez wyrobione już zawiasy. Klimę trzeba zrobić (mam nadzieję,że tylko wymienić przewód i nabić, a w razie czego mam cały komplet klatyzacji z drugiej audi). No i na błotnikach i drzwiach wychodzi rdza. I tak sobie pomyślałem,że może warto w końcu zmienić samochód na coś młodszego.
W oko wpadł mi fiat bravo, ale w tej cenie raczej ciężko będzie kupić benzynke 1.4tjet. Wiec druga opcja jest znowu jakiś klektot tylko z innego kraju :D
Samochodem robię rocznie około 20k km, w tym codziennie dojazd do pracy 15km przez miasto Lublin (dość często mijam korki). No ale druga sprawa, przez dojazdy do pracy wolałbym chyba kupić benze z gazem, i tutaj 1.4 tjet okazałby się strzałem w 10.
I teraz pytanie , zmieniając audi na takiego fiata odczuje duże zmiany w komforcie podróżowania?
Czy lepiej doinwestować w obecny samochód i cieszyć się bezawaryjnością i odkładać na coś lepszego?
Baltekkk
Obserwowany

05 Kwi 2021, 14:48

Baltekkk napisał(a):zmieniając audi na takiego fiata odczuje duże zmiany w komforcie podróżowania?

Raczej średnio, A4 B5 to co prawda stare auto ale jednak klasa wyższa, średnia i do tego premium, oprócz tego zasięg na 1,9 tdi dużo, dużo większy niż na zagazowanej benzynie, a sama instalacja 500 zł nie kosztuje
Czyli albo od 15k odliczasz 3 tys i wtedy na auto masz 12k, albo doliczasz i wydajesz na wszystko prawie 20 tys

Ale wciąż masz auto kilkunastoletnie.
Dla przykładu mój znajomek sprzedawał nie tak dawno C3 II 1,6 hdi 92 konie z 2011 roku z przebiegiem 80 tys

Ogólnie sięgając 20 tys złotych ja bym się zastanowił jeżeli jeździsz po mieście nad klasą B ale to wtedy masz z dekadę młodsze auto.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

05 Kwi 2021, 15:00

Baltekkk napisał(a):zmieniając audi na takiego fiata odczuje duże zmiany w komforcie podróżowania?

ciężko powiedzieć, niby klasą niższy ale dużo nowocześniejszy i nie tak styrany
na pewno będą mniejsze przedmuchy z uszczelek;P
zawsze możesz podkleić drzwi matami i za śmieszne pieniądze znacząco wyciszyć auto

Baltekkk napisał(a):W oko wpadł mi fiat bravo, ale w tej cenie raczej ciężko będzie kupić benzynke 1.4tjet. Wiec druga opcja jest znowu jakiś klektot tylko z innego kraju

na t-jet'a budżet na styk, warto byłoby mieć więcej
klekot klekotem ale jednak silnik na cr a nie pompie jak w traktorze, kultura pracy jest o wiele wyższa (skomplikowanie konstrukcji i ewentualne koszty również wyższe)

[img]Czy lepiej doinwestować w obecny samochód i cieszyć się bezawaryjnością i odkładać na coś lepszego?
[/img]

Nikt Ci tych "zainwestowanych" pieniędzy nie zwróci, tym bardziej związanych z blacharką. Jedyne wyjście to zrobić ogarnąć to co możesz we własnym zakresie (czyt. ustawienie drzwi jeśli się nie zerwą śruby i jakieś amatorskie zaprawki), zrobić klimę i jeździć aż się rozleci.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Burza, wiatr, deszcz i grad - trudne warunki drogowe
    Gwałtowne burze, porywisty wiatr oraz obfite opady deszczu czy gradu to warunki pogodowe, jakie mogą spotkać na drodze każdego kierowcę. Uważajmy na nie zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim, kiedy pogoda bywa bardzo zmienna. ...