Jak to jest z tym Audi

29 Paź 2020, 07:23

Panowie.
Budżet 30k. Sprawdzam wiele opcji, ale kurczę...cały czas serce bije w kierunku tych zakichanych Audic.
Czytam ten dział od jakiegoś czasu, przewertowałem wiele tematów i opcja "Audi" jest dosć często hejtowana. Od kosztów, po ulepy.
Niestety mam trochę, jak z kobietą, kiedy wiesz, że lepiej nie, ale i tak masz słabość.

I teraz chciałem ostatecznie przegadać...Warto się pchać, przeszperać rynek i pójść w to audi, czy nie?

Myślałem o A4B6, może B7.

Dajcie znać, co myślicie, pozdr
Wiatrowy
Nowicjusz

29 Paź 2020, 09:04

Wiesz, każde auto jest dla ludzi, e65 także. Tu bardziej chodzi o świadomość, bo jak ktoś pyta o kompletnie bezawaryjne i tanie w eksploatacji audi czy bmw to reaguję śmiechem. Natomiast jak ktoś jest świadomy, że auto może generować koszty to ok :ok:
Szukasz benzyny czy diesla?
Jak PB to za 30k możesz poszukać b7 1.8t (pewnie szybko nie znajdziesz w dobrym stanie ale na spokojnie może coś się udać). Jak ON to raczej trzeba dołożyć do b8 bo w b7 to zostaje 1.9tdi 115 KM.
fcgetin
Początkujący

29 Paź 2020, 11:03

Mając 30k nawet bym nie patrzył na A4 B6 no chyba że chcesz coś tańszego.
Ja tak jak przedmówca szukałbym B7 1.8T.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Paź 2020, 14:37

Czy warto to sam sobie musisz odpowiedziec na pytanie, jesli sie podoba, akceptujesz koszty serwisu to szukaj

A4 B6 za 30k to troche wyrzucenie pieniedzy w bloto, B7 niewiele lepiej, natomiast w B8 jedyny sluszny silnik dla kowalskiego to TDI

Napisz cos wiecej o wymaganiach i preferencjach
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Skrzynia biegów: Manualna

29 Paź 2020, 15:55

A4 B6/B7 to z grubsza to samo (B7 nieco odniowione B6), więc płaci się 30k za starą technologię, 1,8T spoko ale w B7 występował już tylko jako 160 konna wersja.

Ja bym się zastanowił czy nie lepiej iść w A3 8P poliftowe np 2,0 TDI CR
albo np jak nie Audi to Golf VI
pod warunkiem ze miałby być diesel.

Jak benzyna to 1,8T tylko wadą jest to że te końcowe wersje to mała moc a duże auta i występują w starych budach ze starymi rozwiązaniami.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8

29 Paź 2020, 17:45

B6 za 30k? Jeśli coś innego niż s4 to nie warto.
demirbiras napisał(a):Jak benzyna to 1,8T tylko wadą jest to że te końcowe wersje to mała moc a duże auta i występują w starych budach ze starymi rozwiązaniami.
to w końcu jaka jest Twoja wersja? Bo raz piszesz, że 1.8T to muzeum i Mojżesz tym przed uciekał przez morze, only 2.0 TFSI na pasku #tenniezepsuty... a tu polecasz 1.8T. Pogubiłem się :|
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

29 Paź 2020, 19:05

Każdy interpretuje czyjąś wypowiedź jak chce.. natomiast ja nie widzę nigdzie żebym napisał coś że 1,8T jest nowoczesny albo że super wybór, oh ah.. natomiast raz ze nie wiadomo czego autor szuka, może PB pod lpg, a dwa na tym forum TFSI to temat tabu więc po co w znowu rozwalać kolejny temat i czekać aż rozdasz warny?
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8

29 Paź 2020, 20:16

Wiatrowy napisał(a):Panowie.
Budżet 30k.

Spoko
Wiatrowy napisał(a):Myślałem o A4B6, może B7.

Dajcie znać, co myślicie, pozdr

no za zadbane B6 to 20 000zł to max co można zapłacić, chcesz więcej ? proszę bardzo :lol: (janusze to i do 12 000zł szukają )

30 tys to na B7 aż nadto

Ale...można kupić dobrą bazę za 20-25 tys zł i doinwestować , tak żebyś wsiadał i jeździł już tylko

Aczkolwiek ze znalezieniem tej dobrej bazy jest kłopot, na zachodzie są oczywiście egzemplarze między 2900-4000 Euro kupowałem i kupuję coś takiego. Natomiast za taką kasę dostaje się auto jako baza...nie że wsiadasz i przez 30 000km nie nie dołożysz. Nie ma czegoś takiego.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

29 Paź 2020, 21:30

demirbiras napisał(a):atomiast raz ze nie wiadomo czego autor szuka, może PB pod lpg
a to ciekawe co piszesz, bo ostatnio w temacie o Audi do LPG jednak poleciłeś TFSI.

demirbiras napisał(a):oh ah
te wykrzykniki prymarne w pisowni zawsze mają 3 litery, czyli ach, ale aha :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

29 Paź 2020, 21:53

fcgetin napisał(a):Tu bardziej chodzi o świadomość, bo jak ktoś pyta o kompletnie bezawaryjne i tanie w eksploatacji audi czy bmw to reaguję śmiechem. Natomiast jak ktoś jest świadomy, że auto może generować koszty to ok

Da się jakoś procentowo określić, ile droższa jest ekspoatacja? Tak orientacyjnie chociaż, czy bardzo, czy tylko trochę ;)

fcgetin napisał(a):Szukasz benzyny czy diesla?

Raczej benzyna. Czy któraś z tych benzyn nada się do gazu? Pytam, ale to nie must have.

Barol napisał(a):Mając 30k nawet bym nie patrzył na A4 B6

Racja, chodziło mi o B7/B8, pomieszałem?

Raziel11 napisał(a):natomiast w B8 jedyny sluszny silnik dla kowalskiego to TDI

To trochę komplikuje, bo jak pisałem wyżej - benzynka raczej.

Za 30k da się kupić uczciwe B8?

Ogólnie, to:

1. Robie ok 15k rocznie, głównie miasto jednak
2. Nie mam dzieci i jeszcze jakieś parę lat pewnie nie będę miał, więc miejsce z tyłu, czy bagażnik nie są jakieś mega ważne.
3. Wiadomo, że liczy się dla mnie niezawodność, jak u każdego, ale (możecie się śmiać) wygląd samochodu też dość mocno, lubie jak auto ma w sobie sportowy ząb (stąd chyba wzdychanie do Audi)
4. z ciekawości - szukając samochodu patrzycie po całej Polsce? Przeraża mnie fakt, że miałbym jechać obejrzeć auto 400km i zaliczyć pusty przelot, bo stwierdzę, że nie kupuje.
5. Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem i odpowiedzi
Wiatrowy
Nowicjusz

29 Paź 2020, 22:19

1. To moze przy takich przebiegach lepiej odpuscic lpg jako must have i rozszerzyc mozliwosci o silniki z wtryskiem bezposrednim?
2. Wiec moze zamiast A4 jakis hatchback?
3. W zwykłej A4 tego sportowego zęba nie ma prawie wcale, juz predzej bym polecił A3 8P 2.0 TFSI ale tutaj rezygnujesz z LPG
4. Ja zjezdzilem cala polske szukajac swoich samochodów
5. Nie ma za co :)
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI

29 Paź 2020, 22:48

Wiatrowy napisał(a):Da się jakoś procentowo określić, ile droższa jest ekspoatacja? Tak orientacyjnie chociaż, czy bardzo, czy tylko trochę

Trudno powiedzieć bo to zależy od egzemplarza ale kilka droższych tematów w takim np b7 1.8t jest jak rozrząd czy zawias przód. Z ciekawostek żeby głupie żarówki w b7 wymienić, to musisz zderzak zdejmować... W stosunku do takich marek jak renault czy peugeot spokojnie z 50% możesz doliczyć.

Wiatrowy napisał(a):To trochę komplikuje, bo jak pisałem wyżej - benzynka raczej.

Za 30k da się kupić uczciwe B8?

W benzynie nie ma szans, tylko diesel za te pieniądze.

Zadbane a4 w benzynie kosztują. Tu przykładowa oferta, kolega sprzedaje:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Auto bardzo zadbane, dodatkowo większe hamulce 320/288, większe turbo i program na 230 KM.
fcgetin
Początkujący

29 Paź 2020, 23:12

mike napisał(a):te wykrzykniki prymarne w pisowni zawsze mają 3 litery, czyli ach, ale aha
nie szpanuj :wink:
fcgetin napisał(a): Z ciekawostek żeby głupie żarówki w b7 wymienić, to musisz zderzak zdejmować...
a kto takich głupot Ci nagadał :o

25k za auto z 2004 roku to chyba lekka przeginka, ja rozumiem że ładna, zadbana same ochy i achy no ale......
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Paź 2020, 23:23

Moze do wymiany rozrządu trzeba zderzak ściągać A nie do wymiany zarowki :mrgreen: .. trochę ciasno jest ale żarówkę wymienisz normalnie ...na b7 1,8t mam oferty na 3000-3500 euro ale i tak na kolana mnie to nie powala. 30000zl miesiąc temu b8 2.0 Tdi z 2010 czy 2011r 220 000km u nas sprzedawalismy, benzyna b8 nie kupuje bo malo klientów na to jest i spore ryzyko kupna egzemplarza ze silnikiem w złym stanie.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

29 Paź 2020, 23:29

Nie trochę ciasno, a bardzo ciasno jest w b7 przy wymianie żarówki. Najłatwiej wyciągając reflektor a do tego trzeba popuścić zderzak.
fcgetin
Początkujący