Jak to jest z tym spalaniem?

05 Lip 2007, 19:46

Witam!
Od jakiegoś czasu nurtuje mnie jedna rzecz. Oto zestaw pytań:

1. Czy przy spalanie zależy od obciążenia czy od obrotów?
2. Czy spalanie jest takie samo na jednych obrotach na różnych biegach?
3. Czy spalanie przy tym samym obciążeniu (pomijając rosnący do kwadratu prędkości opór powietrza - jedziemy po prostej) jest 50% mniejsze przy 2000 obr/min niż przy 3000 obr/min ?
espe2000
Nowicjusz

08 Lip 2007, 23:15

hmmmm :D
1. tak
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

10 Lip 2007, 07:26

Kiedyś słyszałem wypowiedź pewnego inżyniera od silników, który mówił że silnki tłokowe są najbardziej sprawne (pojęcie z fizyki) kiedy są macno obciążone. Wychodziłoby na to, że ecodriving rzeczywiście może być ekonomiczny.
Ecodriving polega na tym, że mocno obciązamy silnik (pedał gazu na 3/4 głębokości) i kręcimy go do 2500 góra 3000 obr/min i kolejny bieg.
Na V czy VI biegu też jedziemy na obrotach oscylujących około tych wartości.
Sam sprawdziłem. Jeżdżąc w cyklu mieszanym w ten sposób spalanie wyszło 6,5 l/100km. Auto klasy kompakt 1,6 16V 100KM.

Słyszałem jeszcze o taki ecodrivingu:
Rozpędzamy auto (gaz na 3/4 głębokości) do 120 km/h i wrzucamy na luz. Jak prędkość zejdzie do 70 km/h zapinamy piątkę i ponownie rozpędzamy do 120 km/h itd itd itd
Trochę bez sensu i na pewno bardzo denerwujące dla innych użytkowników ruchu jak i dla samego kierowcy. Na pewno niewykonalne na dłuższej trasie. Poza tym możliwe tylko poza miastem. No ale...jak ktoś chce...
Garet
Początkujący

Miejscowość: Z prowincji ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Niebezpiecznie dla pieszych od września
    Co roku od września rośnie liczba wypadków z udziałem pieszych. Ten niebezpieczny dla niechronionych użytkowników ruchu okres trwa w Polsce aż do stycznia. W 2022 roku najwięcej osób odniosło obrażenia ...