Jak to jest z tymi ubezpieczeniami

04 Cze 2008, 22:06

Jest taka sprawa, że kupiłem samochód i go przerejestrowałem na siebie a ubezpieczenie jest na poprzedniego właściciela, podobno traci ono w takiej sytuacji ważność!!!!podobno jest za to jakaś kara jeśli się nie ma ważnego ubezpieczenia...jak to jest z tym wymówieniem-czy trzeba składać do ubezpieczyciela?Co mi grozi w ogóle w takiej sytuacji? POMOCY!!!!
Przemek23
Nowicjusz

Miejscowość: WAWA

04 Cze 2008, 22:27

Jeśli bedziesz jechał bez ważnego ubezpieczenia OC to przy kontroli policja sholuje Twój wóz, a w dodatku jest chyba jakiś mandat. Jeśli jest tak jak mówisz to najlepiej jak pójdziesz do ubezpieczalni i przepiszesz ubezpieczenie na siebie
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

05 Cze 2008, 09:05

(...) a w dodatku jest chyba jakiś mandat (...)
niektórzy nie zarabiają tyle ile wynosi akurat ten mandat ;)
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

05 Cze 2008, 10:56

Po przejerestrowaniu czyli np. zmianie numerów, dane z polisy nie zgadzają się z danymi auta. W dniu kiedy poszedłeś do Wydziału Komunikacji trzeba było iść do ubezpieczyciela który do tej pory ubezpieczał Twoje auto i zrobić aneks do umowy. Płacisz tylko róznicę w składkach. Czyli jeżeli poprzedni właściciel miał 60% zniżek, a Ty masz tylko 30%, to dopłacasz tą róznicę. Generalnie - niewiele.

A poza tym. Jak pójdziesz do ubezpieczyciela to dowiesz się więcej. Może równie dobrze zlikwidować starą polisę i założyć nową (ważną cały rok, itd.)
Jak nie odpowiada Ci ubezpieczyciel wybrany przez poprzedniego właściciela auta, to idź do konkurencji i oni załatwią sprawę.

Jeżeli capnie Cię policja to mandat za jazdę bez ważnego OC wynosi ok. 4 tys. zł.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Cze 2008, 11:44

Mała poprawka - w dniu,w którym kolega przerejestrował samochód,powinien iść nie do swojego ubezpieczyciela,tylko do ubezpieczyciela poprzedniego właściciela(czyli do ZK w którym był ubezpieczony samochód w czasie jego kupna).To on robi aneks do umowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Cze 2008, 15:59