Jak to w końcu jest ???

05 Kwi 2011, 20:15

Witam .
Kupiłem , samochód , przerejestrowałem i opłaciłem w US . Potem wybrałem sie do ubezpieczalni w celu dopisania aneksu do ubezpieczenia poprzedniego właściciela samochodu , bo jak wiadomo bez tego nie mogę jeździć mając juz nowe tablice . Co jednak się okazuje , ubezpieczyciel twierdzi , że ze względów formalnych muszę poczekać kilka dni na aneks , a w tym czasie spokojnie mogę jeśdzić na polisie poprzednika pod warunkiem , że będę woził przy sobie umowę kupno-sprzedaż ...
Więc jak to w końcu jest ?

pzdr
marco84
Początkujący

Miejscowość: Nowy Sącz
Auto: Fiat Punto 2
Silnik: 1,2 8V 60 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

06 Kwi 2011, 08:32

marco84 napisał(a):ubezpieczyciel twierdzi , że ze względów formalnych muszę poczekać kilka dni na aneks

Zmień agenta, bo to jest jakiś patałach, chyba, że to ubezpieczenie direct.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Kwi 2011, 10:34

Dokładnie jak napisał kolega wyżej - idąc do ubezpieczyciela, spisuje on aneks na miejscu. NIe zabiera to chyba więcej jak 15 minut czasu.
No chyba, że jak wspomniał kolega wyżej, jest to ubezpieczenie direct, to wówczas trzeba poczekać aż aneks przyjdzie do domu. Ale nawet w takich przypadkach jak masz komputer, internet i drukarkę, to oni przesyłają na maila i możesz sobie taki aneks wydrukować i jeździć z nim do czasu, jaki jest napisany na tym aneksie, a potem na oryginale.
Tak więc ten agent chyba nie był agentem, a kimś, kto siedzi w agwncji i pije tylko kawę, wpierdziela ciastka i dłubie w nosie i nie ma na myśli pracować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Kwi 2011, 17:39

Jest to ubezpieczenie w Hestii , byłem bezpośrednio u nich .Powiedzieli mi tak jak wyżej napisałem z zapewnieniem , że autem spokojnie mogę jeździć jedynie wożąc przy sobie umowę kupno sprzedaż . Nie dodałem jeszcze , że jest to jak oni nazwali podwójna umowa kupno sprzedaż i m.in stąd te problemy .

pzdr
marco84
Początkujący

06 Kwi 2011, 19:54

A dlaczego podwójna umowa? Nie rozumiem - umowy są dwie 0 jedna dla sprzedającego i jedna dla kupującego. I to jest normalne i żaden z tego problem. Tak w sumie, to umowa KS ubezpieczyciela nie powinna interesować.
Procedura powinna być taka, że po zakupie samochodu idziesz z umową KS do WK, przerejestrowujesz samochód na siebie, dostajesz miękki DR, nowe tablice i naklejkę ( to dwie ostatnie rzeczy jak jesteś z innego województwa i powiatu niż sprzedjący ). Następnie z miękkim DR idziesz do ubezpieczyciela, a ten na podstawie DR spisuje aneks do umowy ubezpieczenia, czyli zmienia w umowie numery rejestracyjne samochodu oraz dane właściciela. I to tyle. Ubezpieczycielowi nie jest potrzebna do niczego umowa KS. Ona jest potrzebna tylko do WK. I to tyle.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Kwi 2011, 15:54

Podwójna umowa dlatego że samochód który kupiłem poprzedni właściciel posiadał tylko 2 tyg i nie przerejestrował go na siebie , czyli ubezpieczenie i rejestracja były jeszcze na poprzedniego właściciela , stąd miałem 2 umowy kupno-sprzedaż , z poprzednim właścicielem i umowę tego właściciela z jeszcze poprzednim . W US i w WK nie robili jakoś problemu , tylko ta Hestia ...

pzdr
marco84
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rimac C_Two - elektryczny supercar
    Rimac C_Two to elektryczny supercar produkowany przez chorwacką firmę Rimac Automobili. Jest to jeden z najbardziej zaawansowanych samochodów na świecie, oferujący niezrównane wrażenia z jazdy i niezwykle wysoką ...

09 Kwi 2011, 16:02

To też nie ma żadnego znaczenia. Hestia też nie powinna robić ci żadnych problemów. Zmień agenta i już. A ten, co nie chciał załatwić z tobą sprawy, nie dostanie prowizji od zawarcia umowy i będzie stratny. Jego sprawa.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika