Jak uruchomić citroena E-mehari który ma nowe baterie trakcyjne

28 Cze 2022, 00:25

Jak uruchomić citroena E-mehari który ma nowe baterie trakcyjne , auto z 2019 roku, dokupione baterie z 2020 roku, citroen Polska się poddał ponieważ niby nie mają do tego samochodu oprogramowania,
wgmax
Nowicjusz

• 28 Cze 2022, 00:30

bardzo proszę o pomoc ponieważ niefrasobliwie-nieświadom przeogromnych problemów związanych właśnie z w/w autem, kupiłem go i zamroziłem spore swoje oszczędności, :(
    wgmax
    Nowicjusz

28 Cze 2022, 06:53

No a to auto nie jest jeszcze na gwarancji?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

28 Cze 2022, 10:27

dziękuję za ciekawe spostrzeżenie, ale w sumie nie mam pojęcia , nikt nie chce mi pomóc ,,a serwis citroena Gazda Gliwice nawet nie myśli o tym aby zainteresować się tematem, w kontakcie z Francją sytuacja podobna :( :x
    wgmax
    Nowicjusz

28 Cze 2022, 11:42

Sprawdź dokładnie, czy auto ma jeszcze gwarancję. Jest stosunkowo nowe, więc jest na to szansa. Jak ma gwarancję, to oddaj do ASO i niech oni się martwią.
    Jak się okaże, że jest gwarancja, to skontaktuj się też z Rzecznikiem Praw Konsumenta i popytaj ile czasu ASO ma na naprawę itd, bo może się okazać, że będą się próbowali wykręcać i samemu będziesz miał ciężko się z nimi dogadać. A rzecznik jest obeznany w temacie, więc napewno ci coś pomoże.
    Pytanie jeszcze tylko - dlaczego po roku czasu były problemy z bateriami i kto je wymieniał? Co się stało?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

28 Cze 2022, 11:58

sprawdziłem ta gwarancję, odpowiedziano mi że nie ma już gwarancji ponieważ auto było zdekompletowane-bez baterii, zakupione we Francji i sprowadzone do kraju w 2019 roku, poprzedni właściciel do którego dotarłem 3 lata próbował uruchomić ten pojazd i nie dał rady, dlatego go sprzedał za pomocą handlarza ( o tym fakcie dowiedziałem się dopiero po fakcie, w innym wypadku bym go nie kupił), mam teraz "przesrane", mam 63 lata i chorobę onkologiczną na karku, która pochłania sporo kasy, której już na obecną chwilę nie mam, stąd moja desperacka próba szukania pomocy na założonym forum
    wgmax
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowe hity pierwszej połowy 2019 roku w Polsce
      Produkujący od 22 lat samochody z napędem hybrydowym, japoński koncern Toyota w tym roku na polskim rynku bierze niemal wszystko. Według danych Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego SAMAR, w segmencie aut z napędem spalinowo-elektrycznym, ...

28 Cze 2022, 12:02

aaaaaa baterie ja sobie już po zakupie sprowadziłem i mechanik mi je zamontował - 12 śrub do przykręcenia i dwie wtyczki do włożenia, auto fizycznie widzi te baterie i są one jeszcze w 83 % naładowane, ale niestety nie mam oryginalnego kluczyka i karty RFID a citroen Francja nie chce po nr VIN mi duplikatu wysłać....no i ma mnie rozerwać z bezsilności
    wgmax
    Nowicjusz

28 Cze 2022, 12:24

wgmax napisał(a):niestety nie mam oryginalnego kluczyka i karty RFID a citroen Francja nie chce po nr VIN mi duplikatu wysłać....
    No to ASO w Polsce powinno załatwić ta sprawę skoro jesteś właścicielem tego auta. Masz na to wszystkie dokumenty.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Cze 2022, 12:31

tak mam fakturę zakupu , a ASO nie ma zamiaru mi pomóc, byłem kilkukrotnie w tej sprawie u nich osobiście, meilowałem i nic, odpisali mi że : Gwarancja nie ma żadnego zawiązku z tym, iż pojazd jest zdekompletowany.

Samochód jest po gwarancji jak poniżej.

Ja uważam, że udzieliłem już Panu wszystkich informacji i nie mam nic do dodania w w/w temacie., najgorsze jest to że w wyniku choroby-operacji jestem osobą niemówiącą przez telefon i aby coś załatwić muszę za każdym razem "dymać" po kilkadziesiąt kilometrów, bo w kontakcie osobistym jestem w miarę komunikatywny
    wgmax
    Nowicjusz

28 Cze 2022, 12:42

wgmax napisał(a):pojazd jest zdekompletowany
    Napisałeś że brakowało tylko baterii więc aktualnie jest on kompletny.

Szukałeś jakiejś firmy która zajmuje się typowo autami elektrycznymi?

Generalnie ASO powinno się wstydzić że nie jest w stanie ogarnąć tego problemu. Ja bym na twoim miejscu napisał bezpośrednio w tej sprawie do głównej siedziby Citroen Polska i poczekał na odpowiedź. Serwisy ASO mogą mieć to gdzieś bo za dużo zachodu i nie chcąc się w to bawić.

Poza tym co to za odpowiedź że nie mają odpowiedniego oprogramowania to w końcu mają ASO czy nie? No bo skoro tak to powinni zmierzyć się z problemem.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

28 Cze 2022, 12:50

napisałem do citroen polska ale od tygodnia nie mam odpowiedzi, zatrudniłem tłumacza przysięgłego j.francuskiego do dialogu z citroenem fracuskim, kurcze ale tam dopiero jaja wychodzą, kompletnie nie ma z kim rozmawiać, a dotarłem do ich reklamy "piszemy nową historię", mam wrażenie że jestem jakiś nie dzisiejszy bo nie umiem nawiązać kontaktu z nikim normalnym
    wgmax
    Nowicjusz

28 Cze 2022, 12:52

tłumacz mi napisał po dniu rozmowy z francją : Francja rozkłada ręce. Też nie mają doświadczenia.
    wgmax
    Nowicjusz

28 Cze 2022, 13:18

wgmax napisał(a):napisałem do citroen polska ale od tygodnia nie mam odpowiedzi
    Poczekaj jeszcze bo pewnie zastanawiają się co odpisać.
    MotoAlbercik napisał(a):skontaktuj się też z Rzecznikiem Praw Konsumenta
    Pomyśl o tym bo jest szansa że może to coś pomoże w Twojej sprawie.

Nie mają doświadczenia? No przecież umieli wyprodukować takie auto to chyba są w stanie je naprawić? A jak nie to współczuję wszystkim użytkowników Citroenów elektrycznych...
    Rokiko
    Forumowicz VIP

28 Cze 2022, 13:28

no i wracamy do mojego punktu wyjścia.......i co dalej ??, kontakt obecny ze światem zewnętrznym pozostaje mi tylko poprzez maile i esemesy, ciężko mi będzie dotrzeć do właściwego rzecznika, a poza tym wolę obecną energię poświęcić na znalezienie właściwego magika niż na potyczki z drewnogłowymi urzędasami
    wgmax
    Nowicjusz

29 Lis 2023, 12:05

Witam. Ciekawe czy problem został rozwiązany. Producentem tej baterii jest firma Bollore. To pierwszy aku ze stałym elektrolitem. Pracuje w temp 60~65 stopni temp wewnętrznej. Jeśli ostygnie i elektrolit się zestali - aku zazwyczaj jest do wyrzucenia. To ma sens jeśli aku używane jest non stop, grzeje się z własnej energii lub ładowarki. I najlepiej żeby było używane gdzieś blisko równika....a więc najpierw bateria musi zostać nieźle rozgrzana. Tyle wiem ale jak to się robi?? Sam jestem ciekaw, bo też chciałem sobie takie cudo sprawić. Być może trzeba to podłączyć do ładowarki na bardzo długo.
    e-mehari to tak naprawdę Bolloré Bluesummer. We Francji bateria jest wypożyczana w abonamencie 80EUR/mies. Całe bebechy tego auta w ogóle nie są z Citroena.
    elPablito
    Obserwowany