Jak ustawiać się na tym skrzyżowaniu (skręcanie w lewo, dwupasmowa)

12 Kwi 2019, 11:41

Dzień dobry,
mam pytanie odnośnie takiego skrzyżowania (zdjęcie z satelity niżej)
Droga dwupasmowa, oddzielona pasem zielieni z barierkami. Z obu kierunków popularny manewr skrętu w lewo i zawracania. Sygnalizacja, brak wydzielonych pasów do manewru skrętu/zawracania.

Zastanawiam się jak w świetle prawa powinny ustawiać się samochody do skrętu w lewo/zawracania: tak by stanąć lewymi bokami do siebie (A), czy prawymi bokami do siebie (B)

Skrzyżowanie
Zdjęcie

Wariant A
Zdjęcie

Wariant B
Zdjęcie

Wariant B jest nadzwyczaj często stosowany w tym miejscu, chociaż wg mnie absurdalny - auto bardziej wystaje na pas, oraz co najgorsze, samochody nawzajem sobie zasłaniają widok na ruch z przeciwnego kierunku
vcppp
Obserwowany

12 Kwi 2019, 13:09

A ruch prawostronny. Skręcając jak w B jesteś pod prąd na drodze z którą krzyżuje się ta dwupasmówka
sebsn122
Nowicjusz

Zdjęcia: 4
Auto: Fiat tipo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

14 Kwi 2019, 21:30

Zgodnie z przepisami należy się objeżdżać, czyli wariant A.
Tutaj masz podobne sytuacje.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Kwi 2019, 08:28

dziękuję.
Jeszcze jedno pytanie, dotyczące tego miejsca.
zawracam na tym skrzyżowaniu kilka razy dziennie, i często ustawiając się jak w wariancie A, auto które jedzie za mną i chce zawrócić lub skręcić w lewo, ustawia się "za mną" jak w wariancie B. Pomijając fakt że blokuje autom zamierzającym skorzystać z lewoskrętu z przeciwnej strony ... co w przypadku kiedy ruszymy obaj, on do skrętu ja do zawracania i się zderzymy?
Niby ma mnie taki ktoś z prawej strony, ale jednak ...
vcppp
Obserwowany

16 Kwi 2019, 09:08

Jego w ogóle nie powinno tam być... Ale szkoda nerwów nie ma co jechać na siłe jak widzisz, że on sie pcha.
sebsn122
Nowicjusz

Zdjęcia: 4
Auto: Fiat tipo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wpływ opon ciężarowych na bezpieczeństwo i biznes
    Wielkość taboru samochodowego wykorzystywanego w transporcie drogowym szacowana jest na ponad 600 tys. pojazdów. Dla każdego z nich jedynym punktem styku z drogą są opony, które odpowiadają za przenoszenie napędu ...
    Toyota Supra - 5 rzeczy o których warto wiedzieć
    Toyota Supra to ikona samochodów sportowych i bardzo ważny model w historii Toyoty. Pierwsza Supra pojawiła się na rynku pod koniec lat 70. i aż do 2002 roku samochód był sprzedawany nieprzerwanie w postaci ...