Dzień dobry, mam pytanie odnośnie takiego skrzyżowania (zdjęcie z satelity niżej) Droga dwupasmowa, oddzielona pasem zielieni z barierkami. Z obu kierunków popularny manewr skrętu w lewo i zawracania. Sygnalizacja, brak wydzielonych pasów do manewru skrętu/zawracania.
Zastanawiam się jak w świetle prawa powinny ustawiać się samochody do skrętu w lewo/zawracania: tak by stanąć lewymi bokami do siebie (A), czy prawymi bokami do siebie (B)
Skrzyżowanie
Wariant A
Wariant B
Wariant B jest nadzwyczaj często stosowany w tym miejscu, chociaż wg mnie absurdalny - auto bardziej wystaje na pas, oraz co najgorsze, samochody nawzajem sobie zasłaniają widok na ruch z przeciwnego kierunku
dziękuję. Jeszcze jedno pytanie, dotyczące tego miejsca. zawracam na tym skrzyżowaniu kilka razy dziennie, i często ustawiając się jak w wariancie A, auto które jedzie za mną i chce zawrócić lub skręcić w lewo, ustawia się "za mną" jak w wariancie B. Pomijając fakt że blokuje autom zamierzającym skorzystać z lewoskrętu z przeciwnej strony ... co w przypadku kiedy ruszymy obaj, on do skrętu ja do zawracania i się zderzymy? Niby ma mnie taki ktoś z prawej strony, ale jednak ...
Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
SKODA Octavia RS na Festiwalu Prędkości Goodwood Podczas Festiwalu Prędkości Goodwood 2013 SKODA po raz pierwszy zaprezentuje Nową Octavię RS. Nowa SKODA Octavia RS to sportowa i jednocześnie najszybsza seryjna wersja najważniejszego modelu marki. Samochód będzie ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.