Jak używa się instalacji LPG?

07 Sie 2007, 19:11

Witam !

Mam sobie seata i ten seat ma instalacje gazową . Ta instalacja gazowa ma w sobie taką cechę. Ta cecha polega na tym ,że jak odpalam samochód to odpala sie na benzynie. Jak już odpali sie na benzynie , to do przełączenia na gaz instalacja musi osiągnąc 2000 obr i ok 25 st. C . Zdarza się ,że moje 200 0 obrotów, i tym samym zmiana czynnika paliwowego, często przypada na niskim biegu np 1 ,2 i wtedy silnik szarpnie i ciągnie dalej 8)

( właśnie wróciłem ze szkolenia gdzie kobieta właśnie w ten sposób mówiła :wink: )

I teraz moje pytanie : Czy takie szarpnięcia podczas zmiany paliwa są bardzo szkodliwe dla silnika czy tylko szkodliwe ? :shock:
wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
turbojajko
Początkujący
Awatar użytkownika

07 Sie 2007, 19:55

:D :shock: :lol: Wcale nie są szkodliwe; a dlaczego niby miały by być? Teroz Ci powjim po naszymu - weź se zrób po odpalyniu przegazuwe, zrobi Ci "pyk" (jo tak mom) i se dali śmigosz na gazuwie. Zaś wew zime bydziesz musioł ździebko poturlać sie na waszce i pyknie Ci jak sie nagrzo tyn płyn, co zaś go mosz wew ty aluminiowy puszce...jakby reduktor sie nazywo? :mrgreen:
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina

08 Sie 2007, 05:53

Panocku ! Ino madrego co i ni gupio gado to i suchac trza. :lol:

Ale popatrz jak jedziesz na 2 ce ok 40 i masz 2500 tys - nabierze obrotów i przełączy się to tak jakbyś gwałtownie puścił sprzęgło ...
Moim zdaniem sprzęgło w takiej akcji dostaje po pupie :wink: ,a przygaówka to sprawdzona metoda tylko czasem jak rano się spieszę do pracy to nie mam czasu na czekanie aż się rozkręci na biegu jałowym i danie przygazówki :roll:
wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
turbojajko
Początkujący
Awatar użytkownika

08 Sie 2007, 08:48

:D turbojajko: mój post jeden wyżej był zapodany z lekka gwarą poznańską...Co do przełączeń: powiem szczerze - przełącza mi się bez szarpnięć, choć ze dwa takie zdarzenia też miałem, gdy było chłodno. Czy miałoby obrywać sprzęgło? Bym polemizował :roll: przecież napęd się nie rozłącza, a jest to, jak czknięcie po piwku jakby...? :wink:
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obowiązkowe systemy ratujące życie w nowych samochodach
    Komisja Europejska opowiedziała się za wprowadzeniem obowiązku wyposażenia wszystkich nowych modeli samochodów w systemy bezpieczeństwa ratujące życie. Takie wyposażenie ma być obowiązkowe w każdym nowym samochodzie ...
    Jak odróżnić w dieslu pompowtryski od wtryskiwaczy?
    Postaram się wyjaśnić jak w prosty sposób sprawdzić jaki mamy układ zasilania czy są to zwykłe wtryskiwacze czy też pompowtryski. Opiszę tez znane mi zalety i wady takich rozwiązań. Trzeba pamiętać że silniki Silniki ...