Jak wam palą diesle w takie mrozy?

03 Lut 2010, 00:11

Jak w temacie. Macie problemy z dieslami zimą? Czy to zalezy od paliwa?
moku
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

03 Lut 2010, 00:36

od kompresji na cylindrach, akumulatora, świec żarowych, paliwa, oleju, kąta wyprzedzenia wtrysku, zmiany parametrów mieszanki.... można jeszcze długo
ogólnie zauważam tendencje, im nowsze tym szybciej przestają palić w mróz :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Lut 2010, 00:43

moku napisał(a):Jak w temacie. Macie problemy z dieslami zimą?

-1* do -26* - pali na dotyk
-30* - nie odpalił, po ociepleniu kilka stopni ruszył, później dowiedziałem się na Orlenie że Verva ma "zamarzalność" do -26* stąd już wiem co się działo.. nic nigdy nie dolewałem do paliwa.. kumpel w podobnej konfiguracji i tym samym paliwie z tymże dolał skydd do Vervy i palił przy -30* bez problemu..

Ogólnie diesel do -25* musi odpalić, jak nie odpala to już jest coś nie tak, powyżej tego mrozu w paliwie ma prawo wydzielać się parafina i już nie ma mocnych.. Bez kombinowania ze środkami do paliwa nic nie udziałamy.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

03 Lut 2010, 05:59

-28*C to najniższa temperatura przy jakiej odpalił w tym roku bez żadnego kombinowania z dogrzewaniem, jednak dolewam do paliwa Diesel Protector - do -35*C powinno paliwo wytrzymać, póki co z paliwem nie miałem problemów, natomiast raz nie odpalił przy -20*C ale przez to że padła cewka w rozruszniku.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

03 Lut 2010, 08:59

W Bydgoszczy jeszcze nie było takiego mrozu, żeby nie odpalił ;) A jak pali? Normalnie, jak zawsze, na dotyk :)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

04 Lut 2010, 12:37

Temperatura do -20 stopni vectra odpala od strzała be z żadnych problemów.
astro007
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

05 Lut 2010, 22:09

espace -27 stopni pali bez problemu tankuję tylko vervę
pszczolka maja
Początkujący

Miejscowość: Ciechanów

06 Lut 2010, 02:55

Miałem dość poważny problem z odpaleniem Mitsubishi Pajero 3.2 DI-D.

Przy temperaturze -28 stopni auto stojące na dworze odmówiło posłuszeństwa...

Próbowaliśmy różnych metod.

Z góry wykluczone były świece żarowe, które niedawno były wymieniane, i na wszystkich była iskra.

Akumulator był zakupiony w listopadzie, więc też jest praktycznie nowy - firmy MOLL. Po podłączeniu na kilkanaście minut kabli rozruchowych nie było widać najmniejszej różnicy.

Paliwo - Shell V-Power Diesel.

Nie było więc wielu możliwości, auto miało poważne problemy nawet z kręceniem.

Rozwiązanie problemu było dość zagadkowe... Otóż zalany był wadliwy olej - zalewałem taki zawsze (Mobil 1 0W40 TurboDiesel). Okazało się, że był jakiś lewy - przy tak niskiej temperaturze zmienił konsystencję (!) a po jego spuszczeniu widać było gołym okiem jakieś dziwne grudki. Po dokładnym oczyszczeniu wszelkich elementów silnika z tego oleju zalany został nowy. Nie było już tak dużych mrozów jak wtedy, ale póki co auto odpala na dotyk...
LuckyR
Nowicjusz

Miejscowość: europe

06 Lut 2010, 09:14

Przy tych temperaturach każdy olej jest jak masło, albo miód pitny.. Ale to że były jakieś grudki to nie bardzo już :).
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

06 Lut 2010, 10:35

pocieszny jaka mieszanka w dieslu
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

12 Lut 2010, 20:30

Dzisiaj odebrałem zregenerowany rozrusznik przekładniowy do merce 123 i wymieniłem świece i problemu nie ma. Czekam na większe mrozy to go sprawdzę. 202 pali na dotyk nawet przy -28C , a Polonez jak polonez lać i jechać. Nie mam problemów z uruchomieniem aut.
Tankuję tylko na Orlenie i nie bawię się w Vervę czy "ambrozję" 98 oktanów Warunek to:
1. Sprawny akumulator
2. Sprawne świece
3. Sprawny rozrusznik
4. Nowe filtry
A co do kompresji to zakładam, że samochodami ze szrotu nikt nie jeździ wiec silnik jest w stanie dobrym.
Pozdrawiam :cool:
AVE DIESEL
AVE MERCEDES
tomi382
Nowicjusz

Miejscowość: Ząbkowice Śląskie

12 Lut 2010, 22:44

moja c3 palila na dotyk w te mrozy, przy -32 myslalem ze nie zapale ale dał rade to byl jedyny moment kiedy myslalem ze nie zaskoczy ale udało sie :razz:
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

15 Lut 2010, 18:04

Moj 406 HDi stoi na dworze, raz w tym roku przy -23 wytracila sie parafina(wina paliwa) wymienilem filtr podladowalem baterie, startuje bez problemu przy mrozie do -30 trwajacym do 4 dni(lubelskie:) potem juz bateria kleka. jak raz mi przyszlo po nocce -35 go ruszyc zo z urzadzeniem rozruchowym z reka na sercu krecilem 1min 15 sek. i zapalił:) zuch wozik. a co do warunkow jakie musi spełniac do rozruchu: dobry prąd rozruchowy-podstawa, dobre pierd...niecie to podstawa, swiece i filtry sprawne i czyste. po tym jak mi sie parafina wytracila leje dodatek jakis z orlenu, bo teraz juz vervie nawet nie wierze. No i jak malo jezdze i mrozik 20 trzyma ze dwa tygodnie non stop to raz na tydzien akumulator pod respirator i smiga:) pozdrawiam.
wojdud5
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

15 Lut 2010, 20:25

VW golfik III przy -25 stopni za 2gim razem odpala na lajcie.
adammmos
Nowicjusz

Miejscowość: Piła

16 Lut 2010, 01:19

Ja wcześniej nie dopilnowałem i w Oplu vectrze padł Aku, okropność nie da się nigdzie wyjechać a tu trzeba kupić nowy akumulator, mam nadzieje, że już się tak nie wydarzy
samochody.it
Nowicjusz

Miejscowość: Slask