Jak wyłączyć alarm w Uno Pilnie proszę o pomoc.

14 Lut 2010, 15:32

Witam mam taki problem włączył mi się alarm i nie mogę jego wyłączyć pilotem dioda na pilocie się świeci ale jak wciskam to się alarm nie wyłącza nie wiem czy baterie w pilocie się wyczerpały czy co ale jak go teraz całkowicie wyłączyć pod maska w tej puszce przekręcam kluczykiem to się wyłącza ale zaczynają świecić światła awaryjne próbowałem odłączyć tą puszkę ale nic nie pomagało światła dalej świecą. Niech mi ktoś pomoże bo jeszcze dziś muszę nim wyjechać.
ixyz
Nowicjusz

Miejscowość: Brzeg Dolny

14 Lut 2010, 18:37

Odłączyć zasilanie alarmu od akumulatora albo wyjąć bezpiecznik.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

14 Lut 2010, 18:44

Miałem to samo identycznie.
Jedynie co pomogło to wyjęcie wtyczki od całej centralki alarmu - poprostu rozłącz wszystko i bedzie działał bez problemu.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

14 Lut 2010, 23:55

Próbowałem właśnie odłączyć wtyczkę wyłączyłem uziemienie też odłączyłem i wtedy alarm nie działa, ale za to światła awaryjne cy tez kierunkowskazy wszystkie się włączają, tak żle i tak nie dobrze, kurcze nie wiem co robić
ixyz
Nowicjusz

Miejscowość: Brzeg Dolny

27 Lut 2010, 22:03

Ja mialem to samo. wsadziłem lepszy akumukator i pomoglo, alaram sie włączał i odcinal zaplon bo akumulator byl za slaby.
afro128
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: sie biorą dzieci?

28 Lut 2010, 11:26

Najpierw napisz, jaki to alarm.
Nie wszystkie alarmy da się wyłączyć jak piszą koledzy. W alarmach są zazwycaj przekaźniki, które trzeba zmostkować jak się odetnie zasilanie alarmu. Trzeba też wiedzieć, gdzie ten przekaźnik jest.
Najprostszym wyłączeniem alarmu jest wyłączenie go przez wyłącznik serwisowy ( tylko nie pytak gdzie on jest, bo tego nie wie nikt, oprócz tego, co zakładał alarm i właściciela samochodu).
To co wyłączałeś kluczykiem pod maską to jest tylko syrena alarmowa, która tym kluczykiem wyłączasz, ale alarm sam w sobie działa. Nie wyje tylko syrena.
A na sam początek to wymień baterię w pilocie - dioda może się świecić, ale vbędzie za mały prąd, by wemitować wiązkę do modułu alarmu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    ACC, BSW, LDW - systemy bezpieczeństwa na drodze
    Technologia coraz bardziej wspomaga kierowcę w zachowaniu bezpieczeństwa na drodze. Samochody rozpoznają znaki i ostrzegają o przekroczeniu dozwolonej prędkości, informują o obecności pojazdów w martwym polu a nawet ...

28 Lut 2010, 13:31

Tak jak pisze kolega Motoalbercik Wiec do roboty kolego Nikt nie bedzie mial gotowej recepty Wiec tak Zlokalizuj centralke i po przewodach szukaj przekaznika ktory napewno rozlacz a jakis obwod (pompe cewke) przy nim sa 2 cienkie i dwa grubsze przewody Wyciag przekaznik i zlacz te grubsze Auto powinno odpalic kierunki beda moze migac ale wowczas odepnij kostke od centralki alarmu i po problemie
elektron1234

23 Kwi 2011, 20:17

Dołączam się do pytania. Nie chce mieć w moim gracie alarmu bo i tak go nikt nie ukradnie a tylko wkurza czasem. Nie ma jakiegoś kabelka który można odciąć i spokój? Kto w ogole wymyślił alarm w takich samochodach:) A kluczykiem pod maską przekrecic to tylko głos sie wyłączy? A działający alarm będzie zużywał akumulator i to nie załatwi problemu?
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

23 Kwi 2011, 22:32

Najprostsza metoda na pozbycie się alarmu (alarm dokładany nie fabryczny) to wycięcie go z oryginalnej instalacji. Trzeba się trochę namęczyć i na rozkręcać, bo trzeba znaleźć miejsca gdzie wszystkie przewody od centralki alarmu są podłączone. W zależności od rodzaju alarmu mamy podpięte: obwód zapłonu , rozrusznika - najczęściej podłączane pod przewód biegnący od samej stacyjki, pod jej obudową.
sygnalizacja kierunkami lub światłami pozycyjnymi- może być również przy przełącznikach ale i także przy skrzynce bezpieczników.
podłączenie pod zasilanie i masa ( niezależne)
podłączenie pod czujnik otwarcia drzwi,
Reszta modułów centralki tj czujniki ruchu, wstrząsowy,itp.
Przewody należy połączyć dokładnie tak jak były fabrycznie.
Trzeba pilnować kolorów przewodów i ich średnic, należy je polutować ( nie na skrętkę, bo nam może auto zgasnąć w najbardziej nieodpowiednim momencie np. przy wyprzedzaniu) i dobrze zaizolować.,
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki