Jak wymienić czujnik cofania freelander 99

14 Lut 2010, 19:53

Witam kolegow potrzebuje malej pomocy.Chodzi o czujnik cofania freelander 99, 1.8 16v. Mialem problemy z lampami cofania raz palily raz nieprzegrzebalem wszystko sprawdzalem bezpieczniki lampy napiecie i wszystko ok doszedlem ze to czujnik.Po paru dniach zapalila mi sie pomaranczowa kontrolka chamulca zjazdu i nie gasnie caly czas sie pali.Czy powymianie czujnika naprawi sie to?Gdzies czytalem ze swiatla i ten chamulec to na tym czujniku chodza czy to prawda???Czy przy wymianie czujnika wyleci mi olej ze skrzyni?????POMOCY!!!!!!! Niestety nie znam sie za bardzo na tym wiec prosze o pomoc z gory dziekiPOZDRO
Ostatnio edytowany przez przemus30, 14 Lut 2010, 22:16, edytowano w sumie 1 raz
przemus30
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Drammen Norwegia

16 Lut 2010, 13:53

witam sam jestem ciekawy jak to sie ma z tym czujnikiem i HDC u mnie sytuacja jest podobna raz światło cofania się świeci raz nie i też zapaliła się kontrolka hamulca zjazdowego (pomarańczowa) może jak ktoś wie coś na ten temat to niech się wypowie Pozdrawiam :wink:
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie

16 Lut 2010, 17:17

u mnie nie było światła wstecznego więc poprawiłem złącze do czujnika a dokładnie to połączyłem je nowymi zaciskami i wszystko jest ok a kontrolka i tak mi świeci

[ Dodano: Wto Lut 16, 2010 17:18 ]
a dokładniej to wszystkie trzy kontrolki standardowo ale ABS działa
Wojtek P
Początkujący

Miejscowość: Podkarpacie

16 Lut 2010, 18:00

obwód cofania nie ma nic wspólnego z obwodem zjazdu. wyłącznik cofania jest wpięty szeregowo, a więc wystarczy wypiąć dochodzącą do niego kostkę i zewrzeć styki np. drutem - jesli światło cofania będzie, problem leży w wyłączniku. oczywiscie musi być włączona stacyjka albo samochód na chodzie.
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

21 Lut 2010, 12:23

Wiec panowie wymiana czujnika cofania nie jest zadna filozofia jak myslalem poprostu najlepiejsciagnac pokrywe silnika bo najlepiej jest dojsc doniego . Mojeswiatla wstecznego nie swiecily poniewaz to byla wina czujnika po wymianie jest wszystko ok. Zajelo to tylko ok 35 min wiec spoko a codo HDC to tu jest troszke gorzej. Rozmawialem z panem ktory niby zna sie na tym i powiedzial mi ze w naszych autkach jest to dosc czesta awaria i trzeba sprawdzic najpierw ten pstryczek pod lewarkiem czy prawidlowo dziala jesli tak to trzeba przeszperac kable od pstryczka i pokolei.Wiec ja tak zrobilem pstryczek dziala kable ok wszystko ok a HDC nie dziala znikl tez ABS ktory wspolpracuje z HDC i nie mam zielonego pojecia co z tym zrobic czy ktos moze cos podpowiedziec????
przemus30
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Drammen Norwegia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q5 hybrid quattro
    Q5 hybrid quattro, pierwszy model hybrydowy Audi, został skonstruowany jako wysokowydajna hybryda równoległa. Tak jak i w dwóch innych hybrydowych modelach Audi, pojazd napędzają: silnik 2.0 TFSI o mocy 155 ...