Jak wymienic sonde lambda? Audi A8 4.2 quattro 1999 rok

15 Mar 2014, 19:54

Witam,
czy orientuje sie ktos jak wymienic sonde lambda, poniewaz w niemieckim warsztacie powiedziano mi, ze trzeba opuscic silnik a wiaze sie to z duzymi kosztami. Chodzi mi konkretnie o to czy jest jakis inny sposob, tj czy mozna np. wykrecic rure wydechowa, poniewaz moje obie sondy znajduja sie przy samym kolktorze i nie ma mozliwosci wsadzenia tam reki zeby je wykrecic. Chcialbym to zrobic samodzielnie pod warunkiem, ze nie trzeba opuszczac silnika. Czy jest taka koniecznosc czy tez da sie to jakos 'obejsc'?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
cinek1984
Obserwowany

Auto: Audi A8 4.2 quatro
Silnik: 4.2
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

16 Mar 2014, 09:16

skoro trzeba opuszczać silnik,to widocznie rury też nie ruszysz bez tej czynności,fajne,, te,, auta są :x ,mam na myśli nie tylko A8 ale wszystkie,,cwanie,,złożone,wymieniasz część za kilkaset złotych ,ale by to uczynić, musisz za robociznę dać kilka tysięcy :D
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak producenci zarabiają na częściach
    Bezawaryjność? To dla producenta bankructwo. Dlatego producenci robią wszystko, żeby części, które psują się często lub są konieczne do wymiany po danym przebiegu, połączyć z częsciami drogimi, któe psują się rzadko albo ...
    Przymrozki, mokre liście i oślepiające niskie słońce
    Przymrozki, mokre liście i oślepiające niskie słońce to jesienne pułapki pogody, które zwiększają niebezpieczeństwo kolizji. Trenerzy Szkoły Jazdy Renault przypominają jak prowadzić samochód w takich warunkach. ...