Silnik TDI - dodatek do diesla (ropy).

10 Mar 2014, 01:39

Witam Wszystkich. Drodzy Koledzy , moj znajomy posiada Audi A4 z silnikiem diesla 2.0 TDI.
Powiedzal mi, ze od czasu, jak do baku dolewa oleju dla silnikow 2 suwowych (0,5 l 2 takt oleju na 55 l diesla), to jego silnik pracuje spokojniej, mnie pali nie ma absolutnie problemu z filtrem czastek stalych. Jego zdaniem, jest to podobno znana i zalecana metoda. Sorry, ale ja o czyms takim nie slyszalem. Moze ktos z Was to stosuje, albo o tym slyszal i udzieli tutaj info. Z gory dziekuje.
Antares69
Nowicjusz
Awatar użytkownika

16 Mar 2014, 08:05

Niech sobie leje dalej olej,i szykuje pieniądze na nowy filtr cząstek stałych,oraz katalizator.Owszem,jest to dobry sposób,bardzo dobry,ale w przypadku aut bez katalizatorów oraz filtrów DPF,poza tym sądzisz,ze taki mixt nie ma wpływu na powstawanie nagaru na trzonkach zaworowych z biegiem czasu?! Niech porzuci ten durny pomysł,chyba,że pomyka calutki czas po autostradach,wtedy nawet DPF jakoś sobie z tym dodatkiem poradzi,ale i tak posłuży krócej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największe mgły występują w październiku i listopadzie
    Zgodnie z danymi Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej w Polsce notuje się rocznie średnio 54 dni z mgłą, a najwięcej takich dni występuje najczęściej w październiku i listopadzie. Stacjami synoptycznymi, na których ...
    Jak powstaje Toyota GR Yaris?
    To najbardziej wyjątkowy hot hatch na rynku, więc i jego proces powstawania odbiega od standardu. Toyota GR Yaris powstaje na specjalnej linii produkcyjnej fabryki Toyota Motomachi, w której dawniej powstawał Lexus ...