Jak wyrejestrowac samochód ??

01 Sty 2008, 16:15

Witam mam taki problem miałem poloneza ale uległ małej kolizji i nie nadawał sie do jazdy wiec sprzedałem silnik i kilka czesci.Teraz do 5.01.2008 mam OC wiec musze samochód wyrejestrowac i mam pytanko czy lepiej sprzedac na fikcyjna umowe czy jak radzi wój na kogos z rodziny i niech ta osoba wypowie umowe OC
raafl182
Nowicjusz

01 Sty 2008, 19:02

Na ten temat było już pisane i to dokładnie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Sty 2008, 20:42

Nie moge znalezc
raafl182
Nowicjusz

02 Sty 2008, 17:27

W sumie to sam sobie juz odpowiedziałes na pytanie.Jeżeli samochód jest zarejestrowany,to musisz mieć opłacone OC.Jak ci się kończy,to musisz je przedłużyc.I nie ma znaczenia,że ty tym samochodem nie jeździsz.W twoim przypadku wg prawa,należałoby samochód zezłomować,za co bedziesz musiał zapłacic(samochód podczas złomowania musi być kompletny,a od kazdej brakującej części jest pobierana opłata).I dopiero z kwitkiem,który otrzymasz na złomie,potwierdzającym zezłomowanie możesz iść samochód wyrejestrować,a następnie wypowiedzieć umowę OC.Natomiast jeżeli samochód sprzedasz,to z umową kupna-sprzedaży idziesz go wyrejestrować,a nastepnie wypowiedzieć umowę OC.W tym przypadku nic cie to nie kosztuje.Podpowiem tylko,że ciebie absolutnie nie obchodzi,kto ten samochód kupuje i czy dokument tożsamości,który ci przedstawił jest prawdziwy.... :wink:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

21 Mar 2010, 11:38

MotoAlbercik, Moze poradzisz i mnie?Nie mam samoch bo zostal skasowany za granicą,nie mam na to papierów.Zostal mi tylko dow rej i nic wiecej.Jak mam go wyrejestrowac w Polsce i jak przestac placic OC?
el_jot1
Nowicjusz

Miejscowość: Gdansk

21 Mar 2010, 16:57

Potrzebny ci jest dokument potwierdzający skasowanie samochodu.] Bez tego nic nie załatwisz i nie wyrejestrujesz samochodu. OC nadal oczywiście musisz płacić.
Jest jeszcze jedna droga żeby to zalatwić - jest o tym napisane w moim drugim poście w tym temacie. Musisz tylko wysilić szare komórki...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

21 Mar 2010, 17:23

Bylam w WK powiedzieli ze jak sprzedam samoch a kupujący go nie zarejestruje to na mnie dalej spada obowiązek oplacania OC i dalej na mnie wisi w Wk ten samochód.Pewnie sa jakies nowe przepisy
el_jot1
Nowicjusz

Miejscowość: Gdansk

21 Mar 2010, 18:16

To jak możesz podejsz ponownie do tego WK lub zadzwoń tam i zapytaj jaka ustawa reguluje coś takiego? Bo to coś nowego i raczej zupełnie bez sensu. Osobiście podejrzewam, że ktoś niedoświadczony wprowadził cię w błąd.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

22 Mar 2010, 17:30

witam,
zawsze mnie zastanawiało czy jeżeli się spisze umowe kupna- sprzedaży jakiegos samochodu nienadającego się do ruchu to czy osoba, która go kupi i dalej nie opłaca OC poniesie jakies konsekwencje. Moj kolega kupuje samochody za 200zł i wysyła do tego towarzystwa ubezpieczeniowego zaswiadczenie o rezygnacji z ich uslug ale do WK mówił, żę nic nie zanosi. Tak więc firma ubezpieczeniowa go nie sćiga a czy WK może jakas kare na niego nalozyc?
tomijunior
Początkujący

Miejscowość: Toruń

23 Mar 2010, 09:38

WK raczej nie. Ale FG tak.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

24 Mar 2010, 13:12

Witam!Mam straszny problem a raczej moja matka.Otóż ponad 4 lata temu mój ojciec kupił samochód w Czechach-samochód był sprawny, opłacony w tym czasie-do czasu aż mój tata nie zachorował.W 2008r.zmarł a samochód był zarejestrowany na niego mama była i nadal chyba jest współwłaścicielem.Od ponad 2 lat samochód (Seat Toledo) stoi koło domu i rdzewieje,ponieważ ubezpieczenie straciło ważnośc nie ma przeglądu w ogóle samochód nadaje sie do rozbiórki na części.W tej sytuacji nie wiemy gdzie do jakiej instytucji mamy się udac.Chodzi o to,żeby wyrejestrowac go i zezłomowac.Ręce mi już opadają.PROSZĘ JEŚLI KTOŚ MOŻE TO BŁAGAM ODPISZCIE. [email widoczny po zalogowaniu]
P.S -jesli napisałam tego taga na złym forum to sorrry wielkie,ale zarejestrowałam się po to głównie,żeby mi ktoś pomógł.Z góry bardzo dziękuję.Ewka
Schoko31
schoko31
Nowicjusz

Miejscowość: Stryszawa

24 Mar 2010, 17:15

Pamiętaj żeby też coś z ubezpieczeniem zrobić jak oc i ac było w pzu nie będzie problemu....
griff
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

17 Wrz 2010, 06:34

A ja zastanawiam się czy wszystko jest ok. Kupiłem samochód, umowę spisałem na siebie i chciałem go teraz rozebrać na części. OC wypowiedział człowiek który mi sprzedawał. Nie rejestrowałem auta, nie ubezpieczałem. Czy teraz mam już wszystko z głowy?
r.
skutek
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

17 Wrz 2010, 12:47

nie
ponieważ masz na głowie OC a dokładniej Gwaranta jeśli dojdzie że OC nie ma to bulniesz ładną kase :mrgreen:
to że ty nie zarejestrowałeś nei ma znaczenia, auto jest zarejestrowane a Ty jesteś włąścicielem od dnia zakupu wszystkie zobowiązania spoczywają na Tobie.
W Polsce nie da się legalnie rozebrać auta na części i sprzedać :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

17 Wrz 2010, 21:40

Niestety ale tak.Obiło misię o uszy ze nawet przy wyrejestrowaniu WK rząda okazania OC samochodu/nie jestem tego pewny w 100%/.. :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014