REKLAMA
Od dawna celuje w model HR-V, ktory ma wszystko to czego mi trzeba za wyjatkiem 5 miejsca z tylu. Dziwie sie troche konstruktorom, ze przewidzieli samochod tylko na 4 osoby, bo przeciez szerokosc tylnej kanapy nie jest mniejsza niz w innych samochodach.
Generalnie wszędzie można znaleśc informacje w necie, że samochód jest homologowany na 4 osoby i tylko na przewozenie tylu osob sie go standardowo rejestruje. Tylko nie wiem w czym jest problem? Sprawdzalem i wiem, ze technicznie nie bylo by zadnego problemu z zamontowanie 5 pasa biodrowego (wtedy zdaje sie, nie jest wymagany zaglowek?).
Jesli zlecil bym wykonanie tego stacji diagnostycznej majacej uprawnienia do dokonywania zmian konstrukcyjnych, to czy rzeczywiscie jest to niewykonalne? Czy po dodaniu 5 pasa i odpowiednich pieczatek stacji diagostycznej, w urzedzie beda robic problemy podczas rejestracji? Czy jest to problem "urzedowy"? Nie znam sie na tym zupelnie.
Samochod jest normalnej szerokosci (1695 mm) z dzielona symetrycznie kanapa. Co wiecej, widzialem kiedys w sieci zdjecie tego samochodu z 3 pasem biodrowym (ale tylko raz - wszystkie maja fabrycznie tylko 2 pasy z tylu).
Na co dzien bede jezdzil w 2 do 4 osob (z dwojka malych dzieci w fotelikach), ale sporadycznie zdarza mi sie podwozic 5 osobe (siostre zony albo dziecko znajomych).
Pytam sie, bo mam na oku jedna taka Honde, ktora niestandardowo jest zarejestrowana na 5 osob, chociaz 5 pasa z tylu nie ma. Wlasciciel mowi, ze nie wie w sumie czemu tak jest, nigdy sie nad tym nie zastanawial, bo nie wozil wiecej pasazerow (samochod rejestrowal w 2008 r.). Pytanie, co zrobic, by przy kupnie od niego i przejestrowywaniu na siebie, dalej urzad zezwoli na rejestracje 5 osob. Bedzie mialo znaczenie to, ze dotychczas tak bylo?
Dziekuje z gory za wszystkie odpowiedzi.