Punkty karne, odmowa przyjęcia mandatu i redukcja

09 Kwi 2012, 23:25

Witam,
Mam taką sytuację:
miałem już nabite -20ptk, zatrzymała mnie policja i jeb! kolejne -8. Aby jechać dalej skorzystałem z odmowy przyjęcia mandatu. Mam -28ptk czy jeszcze nie? Mogę szybciuchnem polecieć na redukcje 6ptk? czy już tak naprawdę moje prawo jazdy jest nie ważne?
Dodam że mam przechlapane w sądzie bo za żadne mandaty nie zapłaciłem. Wcześniej miałem jeszcze 3 na kwotę około 1000zł ale wszystkie mi się przedawniły.
Babak
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 2001
Auto: Mini JCW

10 Kwi 2012, 09:30

Babak napisał(a):się przedawniły.

Jesli piszesz o mandatach - nie jestem pewien czy sie przedawniają - w każdej chwili może przyjść komornik, tylko czeka żeby się więcej odsetek uzbierało ...

Babak napisał(a):miałem już nabite -20ptk, zatrzymała mnie policja i (...) kolejne -8.

Nie chcę Ci ubliżać, ale kiepskawy szofer z Ciebie .. Albo masz pecha jak Shrek wszy, bo ile razy można się dać złapać ??? Mandaty płacimy przecież za to .. Gdyby płacić za każde przewinienie to nikt by nie miał PJ .. Płacimy tylko za udowodnione wykroczenia ..

Ale do rzeczy, bo zaraz mnie zjesz za moralizowanie ...
Już masz 28 pkt - im wcześniej zaniesiesz PJ do WK tym wcześniej je odbierzesz - po upłynięciu czasu na jaki Ci zabiorą .. Jeśli powyżej roku - egzamin musisz zdać znowu ..
Jazda teraz to ryzyko - tak jakbyś nie miał PJ czyli 500 za nieposiadanie uprawnień ..No i holowanie auta bo dalej nie możesz jechać ...
W sądzie raczej nie wygrasz - słowo lub nagranie policji jest ważniejsze od Twojego ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

10 Kwi 2012, 11:23

Oj, komplikujesz. Punkty karne dostaniesz kiedy sąd wyda wyrok w twojej sprawie. Dowiedz się kiedy masz rozprawę (Zwykle się trochę czeka) może zdążysz do tego czasu zredukować punkty. Nie jestem pewna, czy to w ogóle zadziała...

Mandaty nie ulegają przedawnieniu. Mogą zostać umorzone do czasu uzyskania przez ciebie odpowiednich przychodów. Jeżeli ciągle nie zgłosił się do ciebie komornik, to z pewnością jeszcze to zrobi. Jest ich mało, a dużo pracy mają:P
emilie
Początkujący

Auto: Audi Q7

10 Kwi 2012, 22:11

Babak napisał(a):ogę szybciuchnem polecieć na redukcje 6ptk? czy już tak naprawdę moje prawo jazdy jest nie ważne?

Zapytać nie zawadzi, ale wg. mnie nie masz takiej możliwości.

Na początek wyjaśnienie, bo dostajemy dwa rodzaje punktów: ostateczne i tymczasowe. Ostateczne, to wiadomo, jak przyjmujesz mandat. A tymczasowe:
Wpisu ostatecznego w ewidencji dokonuje się na podstawie: prawomocnego wyroku sądu, postanowienia sądu o warunkowym umorzeniu postępowania, nakazu lub mandatu karnego. Z kolei wpisu tymczasowego dokonuje się m.in., jeśli po ujawnieniu naruszenia wszczęto postępowanie przygotowawcze lub skierowano wniosek o ukaranie do sądu albo jeżeli skierowano sprawę do organu właściwego do uchylenia immunitetu parlamentarnego, sędziowskiego lub prokuratorskiego.

źródło:http://www.mmkielce.eu/artykul/redukcja-punktow-karnych-teraz-i-w-przyszlosci

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI1)
z dnia 20 grudnia 2002 r.
w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego.

§ 8. 1. Szkolenie, o którym mowa w art. 130 ust. 3 ustawy, organizuje dyrektor wojewódzkiego ośrodka ruchu drogowego, według programu, który stanowi załącznik nr 7 do rozporządzenia.
2. Dyrektor wojewódzkiego ośrodka ruchu drogowego potwierdza odbycie szkolenia, o którym mowa w ust. 1, wydając uczestniczącemu w nim kierowcy zaświadczenie. Kopię zaświadczenia o odbyciu szkolenia przez kierującego dyrektor wojewódzkiego ośrodka ruchu drogowego przesyła organowi prowadzącemu ewidencję.
3. Wzór zaświadczenia, o którym mowa w ust. 2, stanowi załącznik nr 8 do rozporządzenia.
4. Kierowcy wpisanemu do ewidencji, po przedstawieniu zaświadczenia o odbyciu szkolenia, organ, o którym mowa w § 3, zmniejsza o 6 liczbę posiadanych punktów, odejmując je według kolejności wpisów, z zastrzeżeniem ust. 5 i 6.
5. Liczba punktów odjętych z tytułu odbytego szkolenia nie może być większa od liczby punktów otrzymanych za naruszenie przepisów ruchu drogowego przed jego odbyciem.
6. Odbycie szkolenia nie powoduje zmniejszenia liczby punktów otrzymanych za naruszenia przepisów ruchu drogowego wobec osoby, która przed jego rozpoczęciem dopuściła się naruszeń, za które suma punktów ostatecznych i wpisanych tymczasowo przekroczyła 24.
§ 9. Osoba zainteresowana ma prawo uzyskać od Policji ustną informację lub zaświadczenie

Żeby jednak jeszcze w Tobie nadzieję podtrzymać, przeczytaj to: http://www.rp.pl/artykul/271592.html?print=tak

Może coś wywalczyli od 2009 roku... .

PS. Ściąganiem mandatów nakładanych przez policję powinien zajmować się Naczelnik Urzędu Skarbowego. Ma na to 5 lat.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Kwi 2012, 23:36

Dzięki, widzę że zdań na ten temat jest tyle ile jest rozwiązań jednak ostatnia odpowiedź najbardziej pomocna bo podparta dokumentami. Dziś rano zadzwonię do ośrodka WORD tam gdzie się redukuję punkty i zapytam, pewnie nie pierwszy będę tam o to pytać, także może jeszcze podsunął jakieś rozwiązanie.

Co do częstotliwości zatrzymań to mam pecha, bo generalnie szybko jeżdżę i sporo ale jednak nie można wpisać w konwencję "pirata drogowego" 112 tam gdzie można 60, 100 tam gdzie można 50 i raz o 3:00 w nocy przez wiochę jechałem 130.
Babak
Nowicjusz

11 Kwi 2012, 09:13

Babak napisał(a): ale jednak nie można wpisać w konwencję "pirata drogowego" 112 tam gdzie można 60

Chyba sam nie wierzysz w to co piszesz - toż to właśnie jest piractwo drogowe .. I nie ma znaczenia że o 3 nad ranem ..
Nikt nie jest święty, ale przekraczanie 2x powinno być karane zabieraniem PJ - w/g mnie oczywiście ..
Wielu widzi różnicę w przekroczeniu o 20 w obszarze zabudowanym i na autostradzie - niestety nie mamy takiego dobrego prawa aby to rozróżniało .. a może byłoby dobrze.

Jak się cos dowiesz - napisz jak się skończyło ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco - mądrze używaj świateł w samochodzie
    W sezonie, kiedy pogorszona widoczność z powodu opadów i gęstych mgieł niejednemu kierowcy sprawia kłopot, dbanie o sprawność i czystość oświetlenia w naszym samochodzie nabiera szczególnego znaczenia. Bardzo ...
    Coupé – klasyka gatunku
    Kiedy myślimy o samochodzie sportowym, najczęściej do głowy przychodzi nam opływowe coupé. Ale nadwozie tego typu jest tak naprawdę starsze niż motoryzacja. Słowo coupé pochodzi z języka francuskiego, w dosłownym ...

11 Kwi 2012, 09:30

Aha, czyli jak ja jestem piratem to jak ktoś jeździ ciężkim samochodem z długą drogą hamowania 140-160 po mieście, tam gdzie można 70 to 210km/h to jak tacy się nazywają?
Babak
Nowicjusz

11 Kwi 2012, 09:38

Babak napisał(a):ciężkim samochodem

Jakieś szczegóły ??

A tak z innej beczki - nikt nie ma zamiaru Cię wsadzać do pudła, ale zanim komuś wytkniesz błędy - sam bądź w porządku.. Bo może on myśli tak jak Ty - ten w mini szaleje a mnie nie wolno ??
Zacznijmy od samych siebie ..
Pozdro
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Maj 2012, 09:52

Słuchajcie wracając do tematu:
Zadzwonił do mnie dzielnicowy, abym się do niego zgłosił na wyjaśnienie po tym moim wykroczeniu pod Łomżą gdzie odmówiłem przyjęcia mandatu.
Na miejscu dostałem wybór:
a) spisujemy zeznanie i sprawa trafia do sądu
b) przyjmuję grzywną wysokości (i teraz uwaga) 600zł! a nie jak przy zatrzymaniu 400zł które mi wpisano! Skąd ta kwota?

Dał mi tydzień na zastanowienie się.

Punktów zredukować nie mogę bo te 8 jest zawieszone cały czas. Natomiast pierwsze 10 które mam w puli redukują mi się 1 czerwca. Policjant sugeruję abym przyjął mandat bo nie zdążą mi wpisać punktów do 1 czerwca.

I teraz główne pytanie: Czy faktycznie mi się zredukuję automatycznie 1 czerwca 10ptk które rok temu zarobiłem czy one też są zawieszone i najpierw zabiorą mi prawko i wtedy 10 mogę sobie w dupę wsadzić? Jest na to jakiś oficjalnie opublikowany przepis/regulacja który to wyjaśnia?
Babak
Nowicjusz

18 Maj 2012, 18:27

Babak napisał(a):Skąd ta kwota?

Może jeszcze coś Ci doklepali, mogłeś się zapytać. Np. prędkość+pasy, albo gadanie przez telefon. Często jest tak, że jak policja łapie to najpierw mówi, że mandat będzie za różne rzeczy, a później dają np. tylko za pasy. Ty jesteś zadowolony, bo myślisz, że udało Ci się zbić dużą kwotę i chętnie przyjmujesz mandat, a policjantowi w to graj, bo nie musi się z Tobą użerać.

Babak napisał(a):Policjant sugeruję abym przyjął mandat bo nie zdążą mi wpisać punktów do 1 czerwca.

Na procesie przyznawania punktów co prawda się nie znam, ale masz tydzień czasu, tak? Do 24 maja najpóźniej przyjmiesz mandat. Wystawienie punktów zajmie im tydzień czasu? Aż nieprawdopodobne, że tak długo.

Ja bym na Twoim miejscu zaryzykował sprawę w sądzie. Co prawda i tak przegrasz i zapłacisz koszty sądowe, ale za to powinno się to przełożyć na pewno dużo w czasie. Zredukują Ci się te 10 pkt i nawet jak sąd dołoży Ci pkt to będziesz miał ich 18.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Maj 2012, 07:27

sąd wydaje się być rozsądniejszym rozwiązaniem, bo zwykle czekać trzeba znacznie dłużej (czyli kilka miesięcy)
emilie
Początkujący

Auto: Audi Q7

26 Maj 2012, 12:03

na studiach prawnik uczyl, ze trzeba w dniu rozprawy 3 h wczesniej zabrac teczke z aktami do wgladu. Ten z policji przychodzi podobno chwile przed rozprawa i jak nie ma akt, to mozna przetrzepac polismana jaka byla pogoda, jaka predkosc, ile pkt. i jak sie natnie ze zla odpowiedzia to wniesc o niescislosc zeznan z aktami .. Tak mowil, nie wiem ile w tym prawdy - jak nie masz wyjscia, to moze i probuj..
makaroni
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 2003
Auto: Peugeot 307