REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Babak napisał(a):się przedawniły.
Babak napisał(a):miałem już nabite -20ptk, zatrzymała mnie policja i (...) kolejne -8.
Babak napisał(a):ogę szybciuchnem polecieć na redukcje 6ptk? czy już tak naprawdę moje prawo jazdy jest nie ważne?
Wpisu ostatecznego w ewidencji dokonuje się na podstawie: prawomocnego wyroku sądu, postanowienia sądu o warunkowym umorzeniu postępowania, nakazu lub mandatu karnego. Z kolei wpisu tymczasowego dokonuje się m.in., jeśli po ujawnieniu naruszenia wszczęto postępowanie przygotowawcze lub skierowano wniosek o ukaranie do sądu albo jeżeli skierowano sprawę do organu właściwego do uchylenia immunitetu parlamentarnego, sędziowskiego lub prokuratorskiego.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI1)
z dnia 20 grudnia 2002 r.
w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego.
§ 8. 1. Szkolenie, o którym mowa w art. 130 ust. 3 ustawy, organizuje dyrektor wojewódzkiego ośrodka ruchu drogowego, według programu, który stanowi załącznik nr 7 do rozporządzenia.
2. Dyrektor wojewódzkiego ośrodka ruchu drogowego potwierdza odbycie szkolenia, o którym mowa w ust. 1, wydając uczestniczącemu w nim kierowcy zaświadczenie. Kopię zaświadczenia o odbyciu szkolenia przez kierującego dyrektor wojewódzkiego ośrodka ruchu drogowego przesyła organowi prowadzącemu ewidencję.
3. Wzór zaświadczenia, o którym mowa w ust. 2, stanowi załącznik nr 8 do rozporządzenia.
4. Kierowcy wpisanemu do ewidencji, po przedstawieniu zaświadczenia o odbyciu szkolenia, organ, o którym mowa w § 3, zmniejsza o 6 liczbę posiadanych punktów, odejmując je według kolejności wpisów, z zastrzeżeniem ust. 5 i 6.
5. Liczba punktów odjętych z tytułu odbytego szkolenia nie może być większa od liczby punktów otrzymanych za naruszenie przepisów ruchu drogowego przed jego odbyciem.
6. Odbycie szkolenia nie powoduje zmniejszenia liczby punktów otrzymanych za naruszenia przepisów ruchu drogowego wobec osoby, która przed jego rozpoczęciem dopuściła się naruszeń, za które suma punktów ostatecznych i wpisanych tymczasowo przekroczyła 24.
§ 9. Osoba zainteresowana ma prawo uzyskać od Policji ustną informację lub zaświadczenie
Babak napisał(a): ale jednak nie można wpisać w konwencję "pirata drogowego" 112 tam gdzie można 60
Babak napisał(a):ciężkim samochodem
Babak napisał(a):Skąd ta kwota?
Babak napisał(a):Policjant sugeruję abym przyjął mandat bo nie zdążą mi wpisać punktów do 1 czerwca.