Jak zabezpieczyć samochód

10 Cze 2012, 08:42

Witam jestem tutaj nowy, więc jeśli nie ten dział to sorki.
Mam problem z sąsiadami (tak myślę) kupiłem swoje pierwsze autko zaraz po zdaniu prawka, (Oper corsa F 1.6+gaz) pomimo tego że autko jest wieloletnie 93 ^^ ktoś mi je porysował (prawe nadkole i maska) poszedłem na policję ale co z tego jak dostałem umorzenie z powodu braku dowodów, po miesiącu czasu już miałem nadzieję że to była jednorazowa akcja, ale niestety 3 dni temu miałem urwane lusterko ( na szczęście wyszło tylko z prowadnicy na śruby) więc założyłem je z powrotem, a wczoraj ktoś chciał mi wyrwać flagę polski która była założona na szybie, tylko ją poniszczył ;/ jak widać ktoś robi to ewidentnie i złośliwie bo prócz mojego autka stoi tam kilka innych z którymi nic się nie dzieje a najbardziej mnie zastanawia fakt dlaczego ja ?? nie mam tu wrogów i nikt nie ma powodów aby robić mi takie rzeczy, dlatego zastanawiam się jak złapać tego złośliwca, Garaż odpada bo nie ma gdzie go postawić a nawet jak by było miejsce to pewnie by garaż zdewastowali albo ukradli na złom, parkingu strzeżonego tu nie ma a najbliższy jest jakieś 20km od domu :P a wyprowadzać się przecież nie będę żeby komuś zrobić miło, więc pomyślałem o kamerce z video rejestratorem i noktowizorem, tylko chciałbym taką za okno z mieszkania, bo samochodową by pewnie ukradli przy tym wybijając wszystkie szyby, problem w tym że mieszkam na 3 piętrze więc boję się że będzie kiepski obraz ;/ szczególnie w nocy, prosił bym o jakąś dobrą radę, co kupić aby było dobrze i w miarę za rozsądne pieniądze.
RudiRob
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 08 1982

18 Cze 2012, 21:46

Za rozsądne pieniądze to będzie ciężko, bo to pewnie coś w granicach 500zł albo więcej, szkoda że mieszkasz na 3 piętrze, ale możesz posiedzieć w oknie z dwie nocki może ich złapiesz :D
SLU
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

22 Cze 2012, 10:08

Możesz też wybrać bardziej ryzykowną opcję (bo nie wiesz, z iloma złośliwcami masz do czynienia) - przenocować w samochodzie i w razie ataku - wyskoczyć z niego oraz złapać wandala. Jest to jednak dość niebezpieczne.
Z Twojego opisu nie wyciągałbym od razu wniosku, że ktoś poluje właśnie na Ciebie. Porysowanie mogło być przypadkowe - równie dobrze mogło to spotkać innego sąsiada. Lusterko można wyrwać nawet przechodząc/przejeżdżając obok na rowerze lub kopiąc niechcący piłką. Co do flagi - może się komuś nie spodobała.
Nie zrozum mnie źle, nie chcę Ci powiedzieć, że nic się nie stało. Raczej trochę uspokoić, że niekoniecznie jesteś czyimś "celem" ;) Tak, czy siak - wandala warto złapać. Niech płaci.
piszaj
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 2001

06 Lip 2013, 21:29

hmm a moze rozwiazaniem jest np garaz blaszany? U mnie kolo bloku stoi pare takich, porzadne garaze, zabezpieczone - nie dosc ze chronia auto przed czynnikami zewnetrznymi, to jeszcze jest to dobre zabezpieczenie przed kradzieza. Sasiad bral garaz wlasnie taki i przyznam, ze dobrze zrobil.

Zdjęcie
Ukas
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 06 2000
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Rover 25
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

29 Lip 2013, 19:38

Nam już kilka razy zarysowano auto.
Lidia
Nowicjusz

Auto: Opel Astra

01 Sie 2013, 10:00

Kamerę możesz założyć niżej niż na 3 piętrze. Wystarczy, że pójdziesz do administratora i poprosisz o zgodę na założenie kamery. Zakładasz ją w miejscu, gdzie najlepiej widać twój samochód a zarazem tak wysoko, żeby nie można jej było sięgnąć z ziemi i żeby najmniej rzucała się w oczy.
Kamerka musi być na podczerwień ( takie diody wokół obiektywu ) i dobrej jakości, żeby obraz był wyraźny. A to już niestety nie są tanie rzeczy :no:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Strefy "Tempo 30 km/h" - czy to tak naprawdę działa?
    Rośnie popularność stref "Tempo 30" w miastach zarówno na świecie, jak i w Polsce, bo statystyki pokazują ich dużą efektywność. Miasta odnotowują spadki liczby wypadków od 10 do ponad 40%. Strefy te coraz częściej ...

01 Sie 2013, 12:32

Może dałoby się wynająć kamerkę na dni kilka :) . Musiałbyś tylko znaleźć kogoś kto je wynajmuje. :piwo:
speedy62
Początkujący

Prawo jazdy: 15 07 2003
Auto: Ford Mondeo

07 Sie 2013, 13:21

Pomysł z kamerką będzie tutaj zdecydowanie najlepszy,można pożyczyć od kogoś chociaż na kilka dni i zobaczyć co dzieje się z samochodem. Jeżeli natomiast mamy możliwość postawienia garażu blaszanego,to także jest to fajna opcja,szczególnie zimą.
Laserwash
Początkujący

Auto: M3