Zmiana biegów podczas hamowania

04 Lip 2013, 19:22

Witam
Czy moglibyście mi powiedzieć jeśli jest taka sytuacja że widzę że światło zmienia się na czerwone, jestem na 2 biegu, hamuje i kiedy dojeżdżam do miejsca odpowiedniego aby stanąć to naciskam sprzęgło i hamulec, samochód mi się zatrzymuje. I teraz moje pytanie bo długo nie jeździłem czy puszczam wszystko (hamulec i szprzęgło) i dopiero po puszczeniu wszystkiego naciskam sprzęgło i wbijam jedynkę. Chodzi mi o to czy samochód mi się nie wyrwie na dwójce bo można przecież ruszać z dwójki, trójki.
Sazel
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 07 2012
Auto: Nie mam

06 Lip 2013, 15:58

dojezdzasz, stajesz , wciskasz sprzeglo , wrzucasz 1 bieg, gdy zapali sie zielone ruszasz.
tomaczek4
Początkujący

Miejscowość: Internet

07 Lip 2013, 16:05

Ja dojeżdżam na luzie, żeby nie "męczyć" samochodu. Jak widzę, że zmienia się już na zielone, a ja jeszcze się toczę to od razu włączam dwójkę, jeśli hamuje do zero i dopiero mam zielone to normalnie na jedynkę przerzucam.
Telka
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 1-2013
Auto: Renault Scenic
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna

09 Lip 2013, 15:54

Sazel napisał(a):bo długo nie jeździłem (...) czy samochód mi się nie wyrwie na dwójce

Najprędzej zgaśnie.. :yes: :yes:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

02 Sie 2013, 09:18

Dojeżdżasz przykładowo na dwójce, czujesz, że ci już gaśnie dokładasz sprzęgło. Jak stoisz zmieniasz na pierwszy bieg i ruszasz.
alagolka
Nowicjusz

Miejscowość: Oświęcim
Prawo jazdy: 10 07 1980
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

05 Sie 2013, 22:41

Telka napisał(a):Ja dojeżdżam na luzie, żeby nie "męczyć" samochodu.

Błąd. Dojeżdżaj na biegu. W razie potrzeby przyspieszenia dokładasz po prostu pedał gazu, a nie sprzęgło, bieg, itd. Poza tym silnik na biegu bez dotykania gazu spala 0 litrów = ekonomiczniej.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe lakiery, efektowne foliowanie - BMW X2
    Lakier metalizowany w kolorze zieleni San Remo, dostępny po raz pierwszy w BMW X2, jest zarezerwowany wyłącznie dla samochodów tej edycji. Alternatywnie oferowane są kolory: biel alpejska niemetalizowany, niebieski ...
    Arrinera Hussarya - fakty i mity
    Pierwszy polski supersamochód, Arrinera Hussarya, dumnie nosi nazwę nawiązującą do bohaterskich momentów naszej historii. Jednocześnie budzi wiele kontrowersji i wzbudza rozpalone dyskusje na internetowych forach. ...

07 Sie 2013, 08:53

Masz rację tak powinno być
judek
Nowicjusz

Auto: Skoda fabia