Jak zacząć z rajdami ?

24 Mar 2011, 09:19

Jeśli to pytanie nie pasuje do tego działu to przepraszam, ale nie mogłem znaleźć bardziej odpowiedniego.

Otóż chciałbym zrobić sobie jakaś licencje rajdowa, żeby móc się pościągać na torze. I mam pytanie jak się za to zabrać ? Czy są jakieś specjalne kursy dla kierowców rajdowych kończące się otrzymaniem licencji (jeśli tak to proszę przykłady we Wrocławiu) ? A może są jakieś wyścigi open, po których można dostać licencje na wyścigi dla bardziej zaawansowanych ? Jaki samochód musiałbym mieć, żeby zacząć przygodę z wyścigami (liczy się moc czy pojemność ?). Czy w ewentualnej szkole muszę mieć własny samochód czy tak jak na "L-ce" szkoła ma swoje ?

Próbowałem szukać, ale nic konkretnego nie znalazłem. Proszę o pomoc.
michal00002
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

24 Mar 2011, 14:22

www.google.pl -> KJS i będziesz miał całą stronę wyników ;)

dodatkowo masz E-booka ;)
http://www.google.pl/url?sa=t&source=we ... KXW9_dcnPg
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

24 Mar 2011, 19:45

Dzieki, trochę poczytałem i mam jeszcze pytanie, czy ja dobrze to rozumiem.

1. Aby startować w KJS to nie trzeba mieć żadnych uprawnień, wystarczy wpłacić wpisowe, mieć samochód i jedziemy, tak ? Czy muszę być zapisany do jakiegoś automobil klubu, bo informacje na ten temat nie są jednoznaczne.
2. KSJ są to rajdy czyli mamy jakiś odcinek i jedziemy na czas, jedna załoga po drugiej, tak ?
3. Kolejnym krokiem po KSJ jest licencja RI i RII, które możemy zdobyć tylko jeśli w KSJ mamy odpowiednie wyniki, tak ?
4. Licencje WT uprawnia do wyścigów torowych czyli jedziemy jednocześnie z innymi załogami, kto pierwszy na mecie ten wygrywa i jest ryzyko kolizji, tak ?
5. Aby zdobyć licencje WT nie trzeba jeździć w KSJ, wystarczy kurs zakończony egzaminem, tak ?

6. Jak dużo KJS-ów odbywa się w ciągu roku, tak orientacyjnie ?
michal00002
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

28 Mar 2011, 21:42

michal00002 napisał(a):1. Aby startować w KJS to nie trzeba mieć żadnych uprawnień, wystarczy wpłacić wpisowe, mieć samochód i jedziemy, tak ? Czy muszę być zapisany do jakiegoś automobil klubu, bo informacje na ten temat nie są jednoznaczne.

Wymagane są uprawnienia do jazdy po drogach publicznych (prawo jazdy, OC i aktualnie BT) - nic więcej. Wpłacamy wpisowe i jazda. Nigdy nie trzeba być zapisanym do AK, członkostwo zapewnia na początku tylko zniżki wpisowego. Oczywiście na pokładzie auta trzeba mieć apteczkę, gaśnicę, trójkąt i sprawne światła, klakson itd.
michal00002 napisał(a):2. KSJ są to rajdy czyli mamy jakiś odcinek i jedziemy na czas, jedna załoga po drugiej, tak ?

Tak. Oczywiście rajdy popularne odbywają się dokładnie na takim samych zasadach, jak rajdy wyższej rangi (PPZM, RSMP). Mamy odcinki specjalne (proste, krótkie próby) oraz dojazdówki. Próby są zamknięte, dojazdówki to zwykłe drogi publiczne. Oczywiście na dojazdówkach obowiązują limity czasowe.
michal00002 napisał(a):3. Kolejnym krokiem po KSJ jest licencja RI i RII, które możemy zdobyć tylko jeśli w KSJ mamy odpowiednie wyniki, tak ?

Po ukończeniu 6 KJS z czasem nie gorszym niż 125% czasu najlepszego w klasie możemy starać się o krajową licencję RII. W praktyce ukończenie tego jest niezmiernie proste. Oczywiście uzyskanie RII wiążę się już z: 1) zapisaniem do AK, 2) psychotestami, 3) egzaminem ze znajomości regulaminów PZM.
michal00002 napisał(a):4. Licencje WT uprawnia do wyścigów torowych czyli jedziemy jednocześnie z innymi załogami, kto pierwszy na mecie ten wygrywa i jest ryzyko kolizji, tak ?

Tak. W praktyce umożliwia starty dowolnym autem przygotowanym zgodnie z regulaminem PZM do udziału w WSMP i rallycrosie. O ile dobrze pamiętam, licencja W umożliwia również starty w GSMP.
michal00002 napisał(a):6. Jak dużo KJS-ów odbywa się w ciągu roku, tak orientacyjnie ?

Bardzo dużo. U nas w regionie, kiedy ja startowałem, to było ok. 10 imprez. Do tego imprezy wyjazdowe.

Dodam jeszcze, że jeśli chcesz się zacząć bawić, skup się najpierw na samych KJSach. Uzyskanie RII nie daje kompletnie niczego, bez dużej ilości gotówki do przygotowania auta. Przykład? Koszt budowy szybkiego 126p w klasie HS do GSMP to koszt ok. 7000zł. Do tego homologowany ubiór to kolejne 1500zł. Dodaj wpisowe i paliwo - będzie prawie 10000zł. Jeśli auto ma być szykowane na cały sezon GSMP myślę, że można się zmieścić w 20000zł. I mówię tutaj tylko o 126p ;)

Hierarchia rajdowych startów w Polsce wygląda tak:
1. rajdy popularne, amatorskie - KJS (oczywiście można wystartować nawet Pugiem S2000).
2. PPAiK - Puchar Polski Automobilklubów i Klubów (szybsze i "większe" KJSy).
3. PPZM - Puchar Polskiego Związku Motorowego - wymagana RII, auto regulaminowe, tzw. "druga liga".
4. RSMP - Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski.

Do tego dochodzą jeszcze:
1. PPR - Puchar Polski Rallycross
2. WSMP - Wyścigowe Samochodowe Mistrzostwa Polski (w tym puchary - np. Kia Cup)
3. GSMP - Górskie Samochodowe Mistrzostwa Polski.

Linki:
1. Regulamin KJS - http://www.pzm.pl/userfiles/2009-pliki/ ... S_2010.pdf
2. PPR - http://www.rallycross.pl/czytaj23.html
3. GSMP - http://www.wyscigigorskie.pl/
4. Dobrze opisany materiał o KJS - [link do Onet wygasł]
5. Regulamin PPAiK - http://www.pzm.pl/userfiles/2009-pliki/ ... K_2010.pdf
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ośmiokołowiec, bo cztery koła to za mało!
    Czy to nie przesada? Aktualne samochody koncepcyjne zasilane energią elektryczną mają po cztery koła. Eliica bo tak nazywa się ten pojazd ośmiokołowy różni się od nich diametralnie – jest duża ma 5100 mm długości, ...