Jak zalegalizować przyczepke???

08 Lis 2008, 15:41

witam mam zamiar zrobic małą przyczepkę do przewozu łódki tylko?jak ją puzniej zalegalizować,wiem ze jest możliwośc rejestracji jako sam tylko jak,znalazłem na alegro osie do produkcji przyczep

[link do oferty na Allegro wygasł]

z resztą elementów nie będzie problemu tylko czy taka os posiada jakies numery seryjne potrzebne do rejestracji ? i jak od podstaw wyglada procedura legalizacji, prosze o odpowiedz>
bocian242424
Nowicjusz

13 Lis 2008, 23:24

Możesz sobie zbudować przyczepkę lub inny pojazd. W przepisach nazywa się to SAM.

Po zbudowaniu występujesz do urzędu komunikacji z opinią rzeczoznawcy z wnioskiem o nadanie numeru VIN. Niektóre urzędy mogą zażądać faktury, umowy lub oświadczenia o pochodzeniu ramy - trzeba zadzwonić i zapytać w swoim urzędzie.

ustawa prawo o ruchu drogowym Art. 66a.
2. Starosta właściwy w sprawach rejestracji pojazdu wydaje decyzję o nadaniu
cech identyfikacyjnych w przypadku pojazdu:
1) zbudowanego przy wykorzystaniu nadwozia, podwozia lub ramy konstrukcji
własnej, którego markę określa się jako „SAM”;

z tą decyzją udajemy się na okręgową stację kontroli pojazdów, która nabija numer, wydaje zaświadczenie o nabiciu i od razu robi pierwsze badanie techniczne.

Z decyzją z urzędu, badaniem, opinią rzeczoznawcy zgłaszamy się do urzędu komunikacji - celem rejestracji przyczepy.
Po tygodniu a max 30 dniach odbieramy dowód stały.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

14 Lis 2008, 13:34

ok jeszcze jedno pytanko,są ramy z atestem lecz powiedzmy ze znajde na szrocie lub złomie kompletna rame z jakiegos pojazdu to co tylko spisuje umowę? dzięki
bocian242424
Nowicjusz

14 Lis 2008, 15:55

dokładnie tak jak piszesz, czyli kupujesz gdzie bądź na umowę kupna sprzedaży. Możesz też mieć taką ramę w domu, np. w garażu wtedy piszesz oświadczenie w urzędzie o pochodzeniu ramy.

"Oświadczam, że rama do zbudowanej przeze mnie przyczepy jest moją własnością."

Gdyby urząd zażądał jeszcze więcej szczegółów o pochodzeniu to piszesz co wiesz np.

"Rama została kupiona 5 lat temu albo coś w tym stylu"

Pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota silniki 3S-GE / GTE
    Cztery cylindry w układzie rzędowym. Pojemność: 2 litry. Zalety: dostępność, dobry potencjał do tuningu, duży dostęp do części zamiennych. Klasyczne jednostki 3S-GE / GTE powstały zgodnie z tradycyjnym podejściem do sztuki ...