Jak zalozyc obrotomierz??

28 Mar 2007, 13:15

mam opla astre z 96' roku na wtrysku. chciałbym założyć sobie elektroniczny obrotomierz. ale jak go podłączyć i pod co??
Łukasz89
Nowicjusz

Miejscowość: ŁDZ
  • 29 Mar 2007, 20:42

Do obrotomierza podłanczasz mase, plus który działa po włączeniu zapłonu i trzeci kabel do cewki zapłonowej. Oczywiscie nie pod wysokie napięcie tylko pod jeden z przewodow zasilających. Poszukaj przewodu w którym prąd pojawia się impulsywnie podczas pracy silnika. Powodzenia :wink:
    Trooper 2,8 TD
    DZIADEK
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kurowice

29 Mar 2007, 22:41

w orginalnej instalacji licznikowej auta jest ten sygnał doprowadzony-a ja to robie tak-kupuje licznik z obrotkiem i wymieniam za ten bez obrotościomierza.
    jeżeli chcesz taki dokładany to na cewce zapłonowej będzie 1- impulsy , 15- +12v po kluczyku
    Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
    Auto: nie mam

30 Mar 2007, 17:10

a pod co może być taki kabel podłączony w którym prąd płynie impulsywnie?? albo skąd taki kabel może wychodzić??
    Łukasz89
    Nowicjusz

Miejscowość: ŁDZ
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjne opony bez powietrza od Toyoty
      Toyota Motor Corporation pracuje nad pełnymi oponami, które mają obniżyć masę samochodów i poprawić osiągi. Opony pozbawione powietrza są opracowywane z myślą o autach elektrycznych i wodorowych. Toyota zaprezentowała ...