Jak zarejestrować samochód zakupiony w Polsce jednak zarej. w Belgii

26 Mar 2017, 17:34

Witajcie!

Znalazłem tu sporo informacji jak zarejestrować samochód sprowadzony i jak samochód zakupiony w Polsce. Niestety historia samochodu który chce zarejestrować jest nieco bardziej zawiła. Ale do rzeczy.

Samochód, o którym piszę został wyleasingowany przez firmę mojej siostry w Polsce. Następnie siostra przeprowadziła się do Belgii (wraz z samochodem). Sprzedała firmę, ale w umowie sprzedaży firmy zawarto zapis o dalszym spłacaniu leasingu a po jego zakończeniu, odkupie samochodu przez tę firmę i sprzedaż mojej siostrze już jako osobie prywatnej.
Wszystko stało się jak zostało zapisane w umowie poza jednym, moja siostra nie dostała karty pojazdu od firmy,
Na chwilę obecną samochód jest zarejestrowany w Belgii. Siostra chce teraz darować samochód mamie, która mieszka w Polsce.
I teraz nie bardzo wiem:
- co z kartą pojazdu, bez niej podobno nie da się zarejestrować samochodu? firma już nie istnieje wiele lat, właściciel firmy poza zasięgiem.
- czy należy się stawić w urzędzie celnym?
- czy należy zapłacić jakiś podatek?
- czy konieczne jest zaświadczenie z US, że się nie jest VATowcem?

Na co jeszcze powinniśmy zwrócić uwagę?

Z góry dziękuję za wszelkie wartościowe odpowiedzi!
Michal
Obserwowany

Auto: Opel Astra

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulatory motoryzacyjne
    Kalkulatory dla każdego kierowcy w których sprawdzisz i porównasz rozmiary opon, dobierzesz odpowiedni ich zamiennik, obliczysz ET felgi, dobierzesz rozmiar opony do felgi i felgę do opony, obliczysz średnią ...